Поля закарпатських фермерів спустошують дикі кабани

За ніч свиноматка з виводком з’їдає гектар кукурудзи.

Поля закарпатських фермерів спустошують дикі кабани

Із десяток сіл Виноградівського району Закарпаття страждає від набігів диких кабанів. Щоночі свині нападають на городи, фермерські посіви і з’їдають кукурудзу, картоплю, зернові. Це триває четвертий рік, відколи поголів’я тварин у єдиному природному на Закарпатті ареалі їхнього проживання різко збільшилося.
— Кабани мешкають на величезному острові у 700 гектарів посеред річки Тиси, — розповідає голова Дротинців на Виноградівщині Микола Богля, 45 років. — Той острів від сільських городів знаходиться за 50 метрів. Лише на вулиці стемніє, свиноматка збирає своє чадо — і до нас на ниви. Свиня стає посередині рядка і всі стебла кукурудзи пригинає до землі, а малі йдуть за нею і їдять молоденькі качани. За ніч спустошують гектар кукурудзи. Або вилизують язиком із землі кожну зернину пшениці, посіяну господарями напередодні.
Під’їжджаємо з війтом до Тиси. На протилежному березі, за 30 м, — кущі, дерева, чагарники. Там живуть дикі кабани. Кілька тварин мешкає в заказнику ”Чорна Гора”. Удень вони сплять, уночі шукають їжу.
— Проблема в тому, що в Україні згідно з законодавством можна відстрілювати тільки 25 відсотків кабанів, а 75 відсотків залишають для розплоду, — каже голова. Він також мисливець. — Хоча за кордоном усе навпаки — відстрілюють 75 відсотків диких тварин. А плодяться вони занадто швидкими темпами. От коли почало не вистачати їжі, свині стали заглядати на сільські городи.
Поряд із островом — 42 фермерські господарства площею 1–3 га кожне. Найбільші набіги кабанів бувають двічі на рік — навесні, коли засівають городи, і в липні, коли з’являються молоді качани — найсмачніші для свиней.
— Вони мають хорошу пам’ять, — говорить війт. — У засушливі роки самка дикого кабана може пройти кілька кілометрів до того місця, де два чи три роки тому знайшла собі їжу.
Аби вберегти городи, селяни вночі виходять на варту.
— Але кабан — хитра тварина. За 200 метрів обійде те місце, де його піджидають, і почне з протилежного боку їсти кукурудзу, — пояснює Богля. — За весь минулий рік наробили шкоди на 20 гектарах землі. Тепер люди й удень бояться виходити в поле. Хоча ми пояснюємо, що кабан вдень на городи не прийде.
Серед постраждалих — фермер Адальберт Мезев із Дротинців. На Чорній Горі чоловік посадив добірну виноградну лозу, але дикі тварини все з’їли.
— А в низовині на полі висіяв кукурудзу елітного французького сорту, — розповідає Мезев. — Та за одну ніч утратив весь урожай.
Крім Дротинців, від набігів потерпають села Фанчиково, Нове Село, Вилок, Чорнотисово, Теково та ще кілька. Їх голови постійно звертаються до районної й обласної рад за допомогою. Вирішити проблему пообіцяли в Державному комітеті лісового господарства. Мовляв, вноситимуть зміни до закону, за якими дозволятимуть відстрілювати понад 25% кабанів.
— Ми порадили селянам подавати в суд на товариство мисливців і рибалок, яке відповідає за регулювання рівня щільності свиней на острові, — каже Юлія Пелешкей, 44 роки, з Асоціації фермерів і приватних землевласників Закарпатської області. — Але поки що жодна з п’яти справ, що розглядаються, не задоволена судом. Із одного боку, це радує. Просто так відмовити людям бояться.
Скільки саме кабанів живе на острові, сказати важко.
— В управлінні лісового господарства запевняють, що не більше норми — 30 особин на тисячу гектарів, — веде далі Пелешкей. — Але селяни стверджують, що бачили свиней окремими стадами — по 30 голів. У Виноградівському районі їх вже більше 500 штук. Розмножуються швидкими темпами — кожна самка може двічі в році привести по 10 малих. Але комусь, напевно, цікаво, щоб кабани розмножувалися для полювання, — припускає жінка. — Минулого тижня колеги з сусіднього Берегівського району скаржилися, що тварини почали вже й до їхніх наділів підступати. Багато свиней переходять до Закарпаття з сусідніх Угорщини й Румунії, звідки їх витісняють тамтешні мисливці.

Сніжана Русин, "Газета по-українськи"
15 травня 2008р.

Теги:

Коментарі

Кусi 2008-05-15 / 22:32:00
Як умудрилися з "невiдомоi кiлькостi" вирахувати 25% ???

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини