Закарпаття за динамікою захворюваності на COVID-19 близьке до переходу в "червону зону" (ФОТО)

Про таке наголошували сьогодні на брифінгу в пресцентрі Закарпатської обласної адміністрації.

Закарпаття за динамікою захворюваності на COVID-19 близьке до переходу в "червону зону" (ФОТО)

 Із журналістами спілкувалися голова ОДА Віктор Микита, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Анатолій Пшеничний, генеральний директор обласного Центру легеневих хвороб Василь Скрип.

Голова облдержадміністрації Віктор Микита порівняв нинішні показники захворюваності  з тими, які були на другу декаду січня торік, і відзначив, що за динамікою Закарпаття вже на місяць випереджає ситуацію на такий же час 2021-го, а за  тиждень-два кількість нових хворих щодня може сягнути 2 або й 3-4 тисяч. Перехід у «червону зону» епіднебезпеки означатиме призупинення роботи бізнесу, обмеження в роботі установ, органів влади.

Віктор Микита також наголосив, що вже 2 тижні для протидії коронавірусу  вживаються посилені заходи, працюють моніторингові групи, які перевіряють, чи в закладах харчування, торгівлі перебувають вакциновані люди, і відзначив, що підприємці переважно нехтують дотримання цих вимог. Акцентував, що з 1 лютого починають діяти збільшені штрафи за порушення карантинних вимог і на керівників закладів накладатимуть до 170 тисяч гривень штрафу, а на відвідувачів – до 17 тисяч. Голова ОДА також повідомив, що в області працюють 217 пунктів, де можна зробити щеплення, і препаратів для вакцинації є достатньо.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв відзначив, що ситуація із захворюваністю на COVID-19, а також грип, зокрема штаму А, та інші респіраторні вірусні інфекції погіршується, у порівнянні з минулим тижнем хворих більше вдвічі,  дітей шкільного віку – у 2,5 рази. Тому напередодні протиепідемічна комісія в міській раді прийняла рішення про запровадження дистанційного навчання для всіх школярів міста, мистецьких, спортивних шкіл, гуртків, «очно» працюватимуть лише дитячі садочки. Наразі такий карантин діятиме 2 тижні, але рішення про його тривалість переглядатимуть за результатами моніторингу показників захворюваності.

Міський голова також наголосив, що працівники муніципальної варти міської ради спільно з поліцією регулярно проводять перевірки щодо невакцинованих  у громадських місцях, закладах.  

«Добре відсвяткували», – іронічно охарактеризував ситуацію директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Анатолій Пшеничний. За його словами, кількість хворих на Закарпатті зараз зростає в геометричній прогресії, вже четвертий день поспіль кількість госпіталізованих на 25-30% перевищує кількість тих, хто одужав, тому суттєво зростає навантаження  на медичні заклади. 18% серед захворілих – діти. Анатолій Пшеничний нагадав також минулорічну ситуацію наприкінці зими із захворюваності і те, що погіршення почалося так, як і зараз, з Івано-Франківщини.  

Анатолій Пшеничний також відзначив, що термін дії сертифікатів про вакцинацію зменшили до 270 днів, а Закарпаття – одна областей із найменшою кількістю щеплених, 5 громад – на  Тячівщині,  Свалявщині, Рахівщині абсолютні «лідери» з антивакцинації. Тоді як зараз штам «Омікрон» надзвичайно швидко поширюється, людина, котра навіть не має симптомів захворювання, може заразити майже всіх, із ким контактувала.

За словами керівника департаменту обласного управління охорони здоров’я, у нашому краї вже однозначно є випадки штаму «Омікрон», хоча більшість – 80% із досліджених взірців, підтвердили циркуляцію штаму «Дельта». Щоб виявляти «Дельту», є лабораторні можливості безпосередньо на Закарпатті, а «Омікрон» наразі визначають, досліджуючи зразки з нашої області в Києві, очікується, що незабаром для цього будуть можливості і в нас.

«Береженого й Бог береже – це має зараз бути девізом усіх», – наполягає генеральний директор Центру легеневих хвороб Василь Скрип. Лікар розповів історії кількох пацієнтів, до того ж молодого віку, які нещодавно померли у закладі. Також зазначив, що зараз рівень вакцинації в області дещо зріс, припускає, що один із чинників, який на це вплинув, – смерті відомих закарпатців.

На брифінгу також акцентували на небезпечності відвідуванні богослужінь, украй низькому відсотку вакцинованих серед літніх закарпатців, тому, який колапс може бути і для медичної сфери, і для бізнесу, якщо захворюваність сягне рівня «червоної зони».

 

21 січня 2022р.

Теги: динаміка, захворюваність, червона зона

Коментарі

Dark 2022-01-22 / 10:37:13
Зараз в жовтій і відразу в червону??

Еган 2022-01-22 / 08:54:35
Скажіть краще, чому з понеділка діти не ходитимуть до шкіл.Навіть першокласники. Одна справа, якби иам було багато хворих, а коли хворих нема, а шестилітки мають переходити на дистанційне навчання?В попередні карантини , коли ми перебували в червоній зоні, на дистанційне переходили учні старших класів, першокласники ходили, тим більше, якщо у класі хворих не було.

Правда 2022-01-21 / 23:43:56
Розберіться із дітьми смолавими, яких мамаші попри простуду пхають у школи. Плюс вакцинацію орієнтуйте на групи ризику, а не на професії: якого біса влада вигнала із школи 23 річного майстра спорту по марафрнському бігу за відсутність укола, а тим часом 70% пенсіонерів ходять собі по вулицях без повного циклу вакцинування - вони ж в першу чергу гинуть в реанімаціях, а не 20-ти річна молодь.

Наталка Майстренко 2022-01-21 / 19:27:55
Як завжди, зусилля не туди спрямовуються для подолання хвилі захворюваності. Не про кількість ліжко-місць в закладах охорони здоров'я області та міста зокрема, забезпечення їх киснем, концентраторами, іншим медичним обладнанням та приміщеннями для додаткових "урґентних" госпітальнго типу закладів, а про вакцинацію в період спалаху епідемії. Молодца! Скажіть, яким чином перевірка гормадських закладів на наявність невакцинованих вбереже від зростання чисельності хворих? Хіба вакциновані не є носіями? Зокрема, й безсимптомними хворими(((

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини