На Закарпатті триває процес оптимізації судів (ФОТО)

В Україні триває процес оптимізації місцевих судів загальної юрисдикції. На Закарпатті таких зараз 13 - 11 районних та 2 міськрайонні. Після завершення процесу оптимізації замість них правосуддя в області будуть здійснювати 5 окружних судів.

На Закарпатті триває процес оптимізації судів (ФОТО)

Як розповіла на пресконференції голова Закарпатського апеляційного суду Ганна Фазикош, в основу визначення нової мережі окружних судів України лягла методика, яку розробили в Раді суддів України спільно з Державною судовою адміністрацією України. Вона  дозволяє визначати й говорити про ефективність того чи іншого суду, обчислювати навантаження на суди і суддів, виходячи з кількості справ, що розглядаються судами впродовж року. Окрім того, враховувалися всі особливості кожного регіону: кількість населення, відстань до найвіддаленіших населених пунктів, наявність інфраструктури, покриття території мобільним зв’язком, стан приміщення для судів  тощо.

Закарпаття представило чотири варіанти оптимізації місцевих судів. Після обговорень залишили варіант, згідно з яким в області планується створити 5 окружних судів: Берегівський, Мукачівський, Хустський, Тячівський та Ужгородський. Кожен з них об’єднає під своєю юрисдикцією декілька районів з одним центральним (окружним) судом.

До прикладу, Ужгородський окружний суд об'єднає відразу три поки діючі суди (Ужгородський міськрайонний, Великоберезнянський і Перечинський районні). Мукачівський окружний суд буде розглядати справи, які зараз розглядають Воловецький і Свалявський районні та Мукачівський міськрайонний суди. Юрисдикція Хустського окружного суду буде поширюватися на території, які зараз обслуговують Іршавський, Міжгірський та Хустський районні суди. Берегівський окружний суд буде розглядати справи, які зараз підсудні Берегівському та Виноградівському районним судам. Тячівському окружному суду будуть підсудні справи, які зараз розглядають Тячівський та Рахівський районні суди.

За первинним проектом нові окружні суди повинні були запрацювати з 1 січня 2022 року. «Однак об’єктивно місцеві суди не були готові до цієї процедури. Тому за пропозицією народних депутатів і профільного комітету Верховної Ради цю процедуру відтермінували ще на рік, аби провести організаційно-підготовчі заходи до створення окружних судів», - зазначила Г.Фазикош.

За її словами, оптимізація судів має зменшити навантаження на суддів. Адже на даний час деякі суди, наприклад, Міжгірський, працюють з великою кількістю справ, тоді як у Рахівському районному суді навантаження незначне. Окрім того, в окружних судах буде можливість запровадити спеціалізацію, оскільки на даний час у загальних місцевих судах, де незначна кількість суддів, немає спеціалізації, один суддя розглядає і кримінальні, і цивільні, і адміністративні справи. Тому, готуючи пропозиції щодо оптимізації, виходили з того, як найоптимальніше і найзручніше об’єднати суди, щоб вони могли працювати ефективно.  

Щодо приміщень нинішніх місцевих судів, то їх будуть використовувати й надалі, адже в будівлях майбутніх окружних судів поки немає можливості забезпечити роботу усіх суддів. «Все буде працювати на умовах віддалених робочих місць і з створенням можливості для людей з’явитися в те приміщення, яке є наближене для них. Наприклад, для того, щоб взяти участь у розгляді справи в режимі відоконференції», - наголосила Ганна Фазикош.

Разом з тим було наголошено, що закарпатські суди зіштовхуються з проблемою відсутності приміщень для проведення судових засідань. «Так, в Ужгородському міськрайонному суді є 5 залів судових засідань на два десятки суддів. Щоб розглянути справи, доводиться або очікувати своєї черги на проведення засідання в залі , аби розглядати в кабінетах. В Хустському районному суді ще гірша ситуація. В цій установі на сім суддів – лише один зал судових засідань, а щоб розмістити працівників апарату суду, задіяні навіть коридори та цокольні приміщення», - розповіла керівниця апеляційного суду.

Вона додала, що вирішити проблему могло б нове приміщення адміністративної будівлі суду, яку почали зводити в Хусті два роки тому. За планом, це сучасна чотириповерхова споруда загальною площею майже 3 тисячі квадратних метрів. Наразі її готовність – 85%. Процес будівництва гальмує брак коштів. Якщо фінансування відновлять, то вже в наступному році громадяни можуть отримати новий зразковий суд, де судові послуги надаватимуть в комфорті та зручності. Саме таким нині є Іршавський районний суд, який відновили після пожежі 2016 року, і в роботі якого задіяли всі наявні у судовій системі інноваційні технології, повідомили Закарпаття онлайн у пресслужбі Закарпатського апеляційного суду.

 

14 грудня 2021р.

Теги: суди, оптимізація, реформа

Коментарі

Іван 2021-12-15 / 08:37:26
Пані Фазекошко закон в Україні один для всіх но для вашої цімборашки Микитані Марії з Іршави не писані бо вона вас знає то по якому закону збудована адвокатська контора Микити в притул до суду

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини