41% українців вважають політику Угорщини щодо нацменшин на Закарпатті підготовкою до анексії

Українці негативно сприймають нинішню політику Угорщини щодо підтримки угорської національної меншини на Закарпатті – 41% респондентів вважає ці дії підготовкою до анексії та окупації.

41% українців вважають політику Угорщини щодо нацменшин на Закарпатті підготовкою до анексії

Про це свідчать результати опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Інституту центральноєвропейської стратегії у рамках спецпроєкту Re:Open Zakarpattia, проведеного з 22 жовтня по 12 листопада 

Негативний погляд на ситуацію переважає на заході країни – 51%.

Водночас молодші респонденти менш схильні вбачати ворожість у діях Угорщини – вони вважають їх справжньою підтримкою регіону.

Зазначається, що ворожість у цих діях найбільше вбачають респонденти, які підтримують подвійне або множинне громадянство з усіма країнами, окрім Росії (47%), а також ті, хто підтримує запровадження такої процедури лише з країнами колишнього СРСР (46%).

Така сама думка побутує і серед противників подвійного або множинного громадянства як такого – 48%. 

 

Водночас соціологи підкреслюють, що таке ставлення до політики Угорщини на Закарпатті відрізняється від думки самих жителів Закарпатської області.

Зокрема, за результатами регіонального опитування, проведеного у серпні-вересні у 2020 році, 31,5% респондентів назвали дії Угорщини дружньою допомогою угорській меншині на Закарпатті, а ще 40% – сприянням розвитку краю за умови узгодженості дій угорського уряду з умовами українського уряду.

Крім того, повідомляється, що з вересня 2020 по вересень 2021 року ставлення до угорців з боку опитаних на Закарпатті суттєво поліпшилося: якщо у 2020 році 12% опитаних хотіли б бачити угорців як членів родини і ще 28% як друзів чи колег по роботі, то в 2021 році частка тих, хто хотів би бачити угорців як членів родини, зросла до 29%, а як друзів – до 28%. 

 

Соціологи вважають, що це свідчить про зростання згуртованості громадян України, незалежно від національності, у відповідь на труднощі та загрози, що випливають з наслідків коронавірусної кризи.

Ще одним чинником називають більш реалістичну оцінку впливу Угорщини на угорців Закарпаття та щоденний позитивний досвід взаємодії людей різного етнічного походження.

Дослідження тривало з 22 жовтня по 12 листопада 2021 року методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів у всіх областях України, окрім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу.

Загалом було опитано 2003 респонденти від 18 років.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників близьких до 50%, 2,1% – для показників близьких до 25%, 1,5% – для показників близьких до 10%.

Для порівняння використано дані двох регіональних репрезентативних опитувань, проведених у Закарпатській області у серпні-вересні 2020-го та 2021 років.

У 2020 році загалом було опитано 1000 респондентів в Закарпатській області – 500 респондентів в 6 містах та 15 селах області та 500 респондентів з числа національних меншин (із них 300 угорці та 200 представники ромської, румунської та словацької громад) у місцях компактного проживання.

Максимально випадкова похибка опитування (без урахування додаткової вибірки національних меншин та без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 4,4% з ймовірністю 0,95.

У 2021 році загалом було опитано 502 респонденти в Закарпатській області. Максимально випадкова похибка опитування (без урахування додаткової вибірки національних меншин та без урахування дизайн-ефекту) не перевищує 4,4% з ймовірністю 0,95.

Українська правда

14 грудня 2021р.

Теги: Угорщина, анексія

Коментарі

Ужгородець до Мадяр 2021-12-20 / 10:42:02
В правильному напрямку розмірковуєте.
Треба починати з себе. Саме з себе, якщо дійсно бажаєте щось змінити у цій країні.
Скільки можна скиглити, плакати, вічно щось випрошувати та клянчити???
Скільки?????!!!!!
Чому постійно примазуємося до якоїсь "європейської нації"?????
Немає європейської нації!!!! Немає такого узагальненого поняття.
Не-ма-є!!!!
Там різні нації, інколи навіть з різною ментальністю об'єдналися у економічний союз ..... об'єдналися , але у кожної нації свій прагматичний інтерес.
Свій і прагматичний!
Так .... є питання, які колективно вирішити легше. Але у питаннях економічного достатку нації .... тут кожен сам за себе.
Дуже показовий приклад.
Подивіться на Німеччину. Німцям вигідний Північний потік-2 ????
Звісно!!! Вигідний. І німці з москаликами побудували його.
їм глибоко на@рати на енергетичну безпеку східноєвропейських членів ЄС , а тим паче на безпеку України..... України, яку саме німці нагнули на підписання асоціації .... і саме в такому кабальному вигляді економічної складової цього документу.
Замість рівноправного партнерства, ми стали сировинним придатком. Українці із "європейської" нації одним розчеком пера великого сивочолого гетьмана, перетворилися у звичайнісіньких остарбайтерів. Саме так на нас дивляться у світі ... і не тільки у Європі. Саме тому наші громадяни з радістю беруть карти словака, поляка, паспорти інших країн, щоб хоч якось відмежуватися від клейма жебраків та попрошайок!!!
Це ж ганьба!!!
Ганьба для того народу, з такими природними та людськими ресурсами!!!!!!!!!
Сил не вистачає стільки кричати.
Ганьба!!!!!!
Ви називаєте європейців нашими партнерами???
В чому вони партнери????
В грабунку цього народу??? А коли цей народ просить допомоги у захисті від північного агресора, то максимум на що спромоглися ці європейські "партнери", так це на памперси. Так і хочеться крикнути їм аби засунули їх собі у ср@ку по самі гланди!!!!!
Але ж і ми нічим не кращі.
Подивіться на ці зелені так звані "нові обличчя" , які йшли до влади з благими гаслами. Прийшли з простого народу домогосподарки, фотографи, тамади. Всі ті, які ще вчора обурювалися продажністю української влади.
А насправді прийшла босота, яка за два роки обросла новенькими джипами, квартирами у столиці, земельними ділянками та будинками.
Їхні старенькі матусі під кліп ока різко стали супер успішними і обросли майном та багатомільйонними рахунками.
Як??????????????????
Південнокорейське диво в Україні?????????
Поясніть мені тупому, як таке може бути у нормальному суспільстві, у цивільній країні?
Як???????
І ця босота намагається повчати життю звичайних громадян, вважаючи себе небожителями. Обкладають все новими та підвищеними податками не звітуючи про свої мільйонні статки!
Вони ж тримають нас за рагулів!!!!!!!!!
Чому??? Вони ж ще вчора були серед нас. Заробляли мізер для прожиття. Були такі як усі.
А потрібно дивитися у корінь....... У корінь проблеми.
Ще вчора вони були як усі прості громадяни, які обурювалися жадібністю та продажністю української влади, але на виборах тихенько продавали свій голос за дрібні гривеники.
А що?
Це ж копійки. Як воно може зашкодити державі?
А сьогодні, коли вони уже у депутатському кріслі, вони так само торгують своїм голосом, але уже за зовсім інші кошти.
Для них по суті нічого не змінилося ..... інтелектуально вони як були домогосподарками, тамадами та фотографами так ними і залишилися, тільки голова від взлету закрутилася і статки казково зросли.
Вони дзеркальне відображення свого народу. Такі ж продажні як і увесь народ.!!!!
І усі депутати та чиновники цієї країни будуть такими рівно до того часу, поки народ не викорінить із себе оцю гидку продажність!!!
А суть цієї байки така:
До тих пір українці будуть поневірятися по світу, допоки не наведуть лад у своїй країні.
І починати потрібно із себе!!!!

Мадяр 2021-12-19 / 22:00:00
Ужгородець прав на 100 0/0 відсотків. А нам треба так гідно жити щьоб до нас вставали в чергу мадяри , словаки та поляки за картою УКРАЇНЦЯ! Те щьо політики ган...ни це всім відомо, але кожен має почати з себе щьоб гідно себе поводити і у НАС все вийде.

Ужгородець 2021-12-18 / 09:46:06
Корисне дослідження.
Але....
Є одне але.
Дослідження неповне і не дає повної картини того, що відбувається в країні.
Це як ширма ,за якою не видно справжньої картини.
Було б дуже цікаво дізнатися яке ставлення українців до роздачі карти поляка.
Хто не вкурсі .... надання карти поляка супроводжується клятвою вірності...... вірності Польщі.
Не Україні! Не плутайте.
Подейкують, що одна половина Галичини уже з картами, а друга стоїть у черзі.
Цікаво яке ставлення до карти закордонного словака.
До румунських паспортів......
Але саме головне, що б ДУЖЕ цікавило ..... яке ставлення українців до депутатів ВР, членів Уряду, керівників та членів наглядових органів стратегічних підприємств, керівників силових структур у яких на руках іноземні паспорти!!!!!
І не має значення яких країн!!!!
Країни агресора чи так званих партнерів.....
Пофіґ !!!!
Потрібно зрозуміти одне.
Не простий громадянин з множиним громадянством або картою закордоного словака чи поляка є загрозою суверенітету України, а особа наділена владними повноваженнями з громадянством іншої країни !!!!!!!!!
Простий громадянин з множиним громадянством просто сплачує податки у нашій країні, а ці хамелеони у владних кріслах своїми діями здатні поставити під загрозою безпеку України.

Вуву 2021-12-16 / 02:28:30
А тут і секретів ніяких нема .
Всі це відчувають і здогадуються

НОВИНИ: Політика

14:39
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини