Річниця ДБР: жодного вироку на Закарпатті, 35 "лісових проваджень", публічна неправда журналістам

"Закарпатський" підрозділ Державного бюро розслідувань досить непублічний і про його існування широкому загалу стало відомо фактично завдяки даному брифінгу. Окрім того, своє перше "публічне знайомство" з журналістами він розпочав, зокрема, з неправди.

Річниця ДБР: жодного вироку на Закарпатті, 35 "лісових проваджень", публічна неправда журналістам

У вівторок, 23 листопада, в Ужгороді до річниці створення Державного бюро розслідувань відбулася пресконференція керівника Територіального управління ДБР, розташованого у м. Львів, Руслана Ляшка, його заступника Анатолія Тарасюка та начальника регіонального слідчого відділу (з дисклокацією в м. Ужгород) Олексія Хробуста.

Після представення журналістам перших результатів роботи, громадський правозахисник Віталій Грегор запитав про те, як налагодити ефективну комунікацію між ДБР та ЗМІ, громадськістю, який саме алгоритм реагування на публікації про незаконну діяльність місцевих правоохоронців.

Так, окрім вказаних на сайті відомства засобів зв'язку ("гаряча лінія" 0-800-35-03-56, веб-сайт, електронна пошта), керівник Теруправління ДБР Руслан Ляшко повідомив, що закарпатці можуть звертатись також безпосередньо на місці до керівника "закарпатського" слідчого відділу Олексія Хробуста. Однак офіційна реєстрація всіх заяв та кореспонденції здійснюється лише за юридичною адресою управління у Львові в адмінбудівлі на вул. Кривоноса, 6.

Опісля чого В. Грегор навів приклад не зовсім вдалої комунікації, а саме, як ним було передано дві заяви про злочин щодо незаконних дій патрульних Ужгорода особисто в руки О. Хробуста ще 15 червня.При цьому жодної відповіді по справі досі не отримано (ні про реєстрацію в ЄРДР, ні про закриття).

На що керівник закарпатського підрозділу ДБР повідомив в присутності журналістів наступне:

"По даному факту ми зареєстрували кримінальне провадження, воно було, його вже перевірили, прийняли законне рішення про закриття. Як мені слідчий повідомляв, він вас декілька раз повідомляв, з вами зв'язувався, ви обіцяли прийти."

Однак це не відповідає дійсності. Оскільки, як озвучив правозахисник на брифінгу, що також підтверджується і матеріалами справи, В. Грегор не отримував ні витягу з ЄРДР про реєстрацію його заяв, ні постанови про закриття і жодного разу, не спілкувався до цього зі слідчим. Відповідно до копії супровідного листа, В. Грегор отримав від слідчого копії відповідних документів лише сьогодні, 25 листопада.

Відтак керівник закарпатського ДБР О. Хробут озвучив перед журналістами публічно неправду. Наразі невідомо, чи він оприлюднив таку спотворену інформацію свідомо, чи, може, його ввів в оману його підлеглий – слідчий Петро Гундер. Тому редакція надає можливість Державному бюро розслідувань опублікувати власну позицію.

Окрім того, правозахисник передав керівництву ДБР Р. Ляшку та О. Хробусту також заяву про злочин, вчинений за ймовірної співучасті слідчих Ужгородського районного відлілу поліції за ознаками статтей 28, 365, 382 Кримінального кодексу України. Йдеться про раніше опубліковану ним публічну заяву, що в Ужгороді діє ОЗУ з числа поліцейських, які не виконують судові рішення в інтересах "проблемних" забудовників. 

Те, що судове рішення слідчого судді, яке підлягає негайному виконанню, не виконуюється вже понад 60 днів, є своєрідним прецедентом для Ужгорода. Ба більше, сама ж поліція Ужгорода фактично в такий спосіб власне корупційно і "санкціонувала" урочисте відкриття торговельного закладу в арештованому об'єкті.
 

Довідково

Слідчий відділ, дислокований в Ужгороді, територіального управління ДБР у Львові запрацював у березні 2021 року та поширює свою діяльність на територію Закарпатської області. Нова юридична адреса: м. Ужгород, вул. Сонячна, 26 (приміщення колишньої Державної податкової служби)

З початку відкриття відділу в Ужгороді у провадженні слідчих відділу перебувало 921 кримінальне провадженння:

- корупційні правоворушення – 278

- порушення у сфері митного контролю – 32

- екологічні злочини – 46

- військові злочини – 168

Завершено досудове розслідування у 420 провадженнях, у тому числі до суду направлено 105 обвинувальних актів. Наразі судами не прийнято ще жодного вироку.

За словами директора Територіального управління ДБР Руслана Ляшка, Закарпатська область лідирує за кількістю проваджень щодо зловживань у сфері лісозаготівлі та лісового господарства серед західних областей, які перебувають в юрисдикції Територіального управління. А це, окрім Закарпатської, Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська та Волинська області. Наразі ДБР розслідує 35 таких проваджень.

25 листопада 2021р.

Теги: ДБР, бюро, розслідування

Коментарі

Свій 2021-11-26 / 22:32:57
Вони заробітчани! Плюс до того закривають справи за хороші гонорари.Е таке Берегівське ЛГ,на чолі корумпованим директором Шойного Богдана Андрійович, який ввирізав весь дубовий ліс Берегівщини.11 кримінальних справ на тому горе директора. І ДБР,закрила всі кримінальні справи. Що за файні очі?

Академічний тлумачний словник 2021-11-26 / 19:14:37
Абревіатура ДБР - Деребань бюджет річний

Вікторія 2021-11-26 / 13:37:40
п.Хробуст там сидить із за розваги проплачений угорцями, який має знищити Конституційний устрій Держави Україна


Васька 2021-11-26 / 11:11:35
Помиляєшся друже. Зарплати у тих фівників 115-140 тис.грн.

Прокурор 2021-11-25 / 21:32:00
Пустяки, соваються один за другим, мають зарплати по 60 000 грн. і ні хрена не роблять. Проїдають кошти платників податків.

НОВИНИ: Соціо

21:58
/ 2
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
» Всі новини