У Мукачівському "Паланку" відкрили інтерактивну експозицію в 3D і з іграми (ФОТО)

У Мукачівському замку «Паланок» відкрилася інтерактивна експозиція, яку створено у співпраці проєктів «Смарт Музей – сучасні форми представлення культурної спадщини» за фінансової підтримки ЄС та проєкту «Хроніки замку Паланок» за підтримки Українського культурного фонду.

У Мукачівському "Паланку" відкрили інтерактивну експозицію в 3D і з іграми (ФОТО)

У середньому дворі замку облаштували також приміщення -фотозону– «Замкова сторожу» з історичними костюмами, зброєю, військовими обладунками. «Ця зала розрахована на невеликі групи. Відвідувачі зможуть брати всі предмети в руки, вивчати, і справді доторкнутися та відчути історію, - каже Олександр Шершун, провідний експерт-історик проєкту. – Відтворив зброю різних століть  коваль реконструктор Роман Гайделбахер». Тут і шабля піхотинця  18 століття, шпага, меч 14 століття, бронецький ніж. А також одяг та військові обладунки різних періодів Мукачівського замку.  

Детальніше про інтерактивну частину Смарт музею розповів Михайло Белеканич , директор Мукачівського історичного музею: «Головна ідея-  показати історію замку в інтерактивному цікавому форматі, через цифрові елементи експозиції, де представлені головні події та постаті історії замку». У новій експозиції -3D моделі замку, оцифровані експонати, кілька видів ігор для дітей. Зокрема, дерев’яна гармата, з якої можна безпечно стріляти, стіни, на яких можна малювати, «будматеріали» для арок, які можна зводити власноруч. «Цією експозицією будуть зацікавлені діти шкільного віку, корисна вона буде студентам та екскурсоводам у роботі», - каже Михайло Белеканич.

Експозиційна зала Смарт Музею складається з 5-ти кімнат. Дизайн упродовж року здійснював Володимир Цапук, автор та виконавець дизайн-проєкту інтерактивного простору історичної експозиції. «У замку я зустрів відкриту атмосферу, емоційну та теплу. І захотів перенести все на експозицію. Вона вийшла емоційною. Це інтерактивний простір про історію замку, через який проходить лінія часу, яка й об’єднує цей простір, - коментує Володимир Цапук. – Тут немає нічого зайвого і власне стіни замку є основним експонатом». 

Заходи по створенню експозиції «Хроніки замку Паланок» повинні підвищити атрактивність національної історичної пам’ятки – замку «Паланок» для відвідувачів за рахунок впровадження смарт-рішень у експозиційній та промоційній діяльності, кажуть організатори. Якщо зараз у середньому турист проводить у замку до 2 годин, то за рахунок новацій, тривалість його перебування може збільшитися до 3-4 год. 

Євгеній Лукша, голова правління Асоціації проєктних менеджерів «Ядро» зауважив, що «Паланок» розвивається і стає все більш сучаснішим. «Протягом наступного року ми продемонструємо нові цікаві атракції. Важливим також є те, що різні проєкти поєднуються і дають хороший результат. Технічні рішення Смарт Музею виконані за підтримки ЄС, контент- продукт, який фінансово підтримав Український культурний фонд. Така практика поєднання різних фінансових джерел дає результат. Ідея експозиції проста: обговорюючи, як працює музей, ми дійшли висновку, що у замку «Паланок» немає тематичної експозиції про історію замку. Це спонукало нас заповнити цю прогалину. Крім інтерактиву у залі представлено 5 макетів замку в різні історичні епохи».  «Відвідувачі можуть все відчути на дотик, торкнутися історії безпосередньо, - каже Ксенія Охотник, координаторка проєкту «Смарт Музей».- Це платформа може бути використана у роботі екскурсовода. Вона не є статичною, буде постійно доповнюватися інформацією, новим контентом».  

Проект “Смарт Музей – сучасні форми представлення культурної спадщини”, HUSKROUA/1702/3.1/0026 реалізовується міжнародним консорціумом партнерських організацій з України, Словаччини та Угорщини на чолі з громадською організацією Асоціація проєктних менеджерів «Ядро» за підтримки Європейського Союзу в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» 2014-2020.

Партнери проєкту: Мукачівський історичний музей (Замок Паланок), Кошицький самосправний край та Агенція регіонального розвитку Кошице у Словаччині, а також Музей ім. Германа Отто (м. Мішкольц) та Керуюче бюро замку Фюзер в Угорщині.

Експозицію створено у співпраці проєктів HUSKROUA/1702/3.1/0026 «Смарт Музей – сучасні форми представлення культурної спадщини» за фінансової підтримки Європейського Союзу в  рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» 2014-2020 та проєкту «Хроніки замку Паланок», 4REG21-29851 за підтримки Українського культурного фонду.

11 листопада 2021р.

Теги: Паланок, виставка, експозиція

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини