Купити вишуканий сир, наприклад, класичний італійський Grana Padano — тільки половина повноцінної дегустації. Не менш важливо навчитися відчувати сир, розрізняти смакові й ароматичні відтінки, насолоджуватися сухою й розсипчастою або вологою й еластичною текстурою сирного тіста. Дегустатори вин часто крутять келих, дивляться на вино крізь сонячне світло, вдихають насичений аромат... Така ж схема працює з сирними делікатесами!
Важливо розуміти, що смак і аромат сирних делікатесів розкривається виключно при кімнатній температурі. Тому перед подачею до столу сир потрібно вийняти з холодильника приблизно за 30-60 хвилин. Такий процес називається "розслабленням" або темперуванням сиру. Холодний сир має приглушений смак і аромат, а також одноманітну воскову текстуру. Що ж робити далі? Насолоджуватися вишуканим сирним делікатесом!
Перед тим як спробувати шматочок сиру, оцініть його візуальні характеристики. Зверніть увагу на колір скоринки, наявність або відсутність очок, розмір самої сирної голівки. Наприклад, наявність білої плівки й маслянистої середини говорить про те, що такий сир має ніжний молочний смак з легким грибним відтінком, як, до прикладу, Камамбер.
Візьміть невеликий шматочок сиру й за допомогою рук вивчіть текстуру сирного тіста. Який сир належить спробувати: розсипчастий і сухий або кремовий і вологий? Така інформація дає можливість більше дізнатися про вік, стилі, консистенції, вміст вологи й жирів у продукті.
Запах — важливий індикатор якісного сиру. Він повинен залишати приємний шлейф і не відразу пропадати. Понюхати сир потрібно з 2-х важливих причин:
Шматочок напівтвердого або твердого сиру рекомендують розламати безпосередньо перед носом і вдихнути аромат. Свіжий вплив кисню, подібно до вина в келиху, вивільняє весь запах, який не можна відчути на попередньо відрізаному брусочку.
Деяким людям подобається на цьому етапі заплющувати очі, аби насолодитися виключно смаковими якостями сирного делікатесу. Потім використовуйте схему стандартного сенсорного аналізу:
Після ковтання закрийте рот і повільно видихніть через ніс. Таким чином вдасться "виштовхнути" ароматичні сполуки з рота через носові проходи й останній раз насолодитися сирним делікатесом.
Якщо потрібно відразу ж приступити до дегустації іншого сиру, досить зробити ковток прохолодної води або з'їсти солоний крекер.