Як правильно провести дегустацію вишуканих сирів?

Купити вишуканий сир, наприклад, класичний італійський Grana Padano — тільки половина повноцінної дегустації. Не менш важливо навчитися відчувати сир, розрізняти смакові й ароматичні відтінки, насолоджуватися сухою й розсипчастою або вологою й еластичною текстурою сирного тіста. Дегустатори вин часто крутять келих, дивляться на вино крізь сонячне світло, вдихають насичений аромат... Така ж схема працює з сирними делікатесами!

Як провести професійну дегустацію сирних делікатесів?

Важливо розуміти, що смак і аромат сирних делікатесів розкривається виключно при кімнатній температурі. Тому перед подачею до столу сир потрібно вийняти з холодильника приблизно за 30-60 хвилин. Такий процес називається "розслабленням" або темперуванням сиру. Холодний сир має приглушений смак і аромат, а також одноманітну воскову текстуру. Що ж робити далі? Насолоджуватися вишуканим сирним делікатесом!

Крок №1. Зовнішній вигляд

Перед тим як спробувати шматочок сиру, оцініть його візуальні характеристики. Зверніть увагу на колір скоринки, наявність або відсутність очок, розмір самої сирної голівки. Наприклад, наявність білої плівки й маслянистої середини говорить про те, що такий сир має ніжний молочний смак з легким грибним відтінком, як, до прикладу, Камамбер.

Крок №2. Вивчіть текстуру сирного тіста

Візьміть невеликий шматочок сиру й за допомогою рук вивчіть текстуру сирного тіста. Який сир належить спробувати: розсипчастий і сухий або кремовий і вологий? Така інформація дає можливість більше дізнатися про вік, стилі, консистенції, вміст вологи й жирів у продукті.

Крок №3. Понюхайте сир

Запах — важливий індикатор якісного сиру. Він повинен залишати приємний шлейф і не відразу пропадати. Понюхати сир потрібно з 2-х важливих причин:

  • Налаштувати свій ніс на те, що збираєтеся з'їсти (бо нюх впливає на те, як людський мозок сприймає смак);
  • Відчути аромат сирного делікатесу, який може серйозно відрізнятися від його смаку.

Шматочок напівтвердого або твердого сиру рекомендують розламати безпосередньо перед носом і вдихнути аромат. Свіжий вплив кисню, подібно до вина в келиху, вивільняє весь запах, який не можна відчути на попередньо відрізаному брусочку.

Крок №4. Спробуйте сир на смак

Деяким людям подобається на цьому етапі заплющувати очі, аби насолодитися виключно смаковими якостями сирного делікатесу. Потім використовуйте схему стандартного сенсорного аналізу:

  • Покладіть сирний шматочок у рот;
  • Пережовуйте (в ідеалі сир повинен покрити всю внутрішню частину ротової порожнини);
  • Ковтайте;
  • Дихайте.

Після ковтання закрийте рот і повільно видихніть через ніс. Таким чином вдасться "виштовхнути" ароматичні сполуки з рота через носові проходи й останній раз насолодитися сирним делікатесом.

Якщо потрібно відразу ж приступити до дегустації іншого сиру, досить зробити ковток прохолодної води або з'їсти солоний крекер.

18 жовтня 2021р.

Теги: сири, дегустація

НОВИНИ: Різне

18:28
Як обрати дискові лущильники для успішного обробітку ґрунту
13:37
У Словаччині хочуть ввести обовʼязкову службу через війну в Україні та претензії орбана
16:48
Суд призначив заставу детективу НАБУ, в якого виявили дороговартісну квартиру в Ужгороді Фото новина
11:21
Топ-5 в'язальних трендів: створюємо модний одяг та декор для дому
11:03
Сучасний підхід до зимової безпеки
15:54
Кольорові олівці: творчість та розвиток
14:20
Гарячі путівки - чому це найкращий вибір для тих, хто хоче добре відпочити
14:00
Камери відеоспостереження - тонкощі вибору підхожого рішення
15:57
Як правильно надягати та знімати контактні лінзи?
00:41
США кажуть, що готові разом з Європою довести економіку рф до "повного колапсу"
13:37
Суші — як замінити ресторан, не виходячи з дому
13:33
Брі та камамбер сир з білою пліснявою: в чому його секрет
13:29
Otto - огляд популярного німецького маркетплейса
19:05
Секрети безпечного та результативного лінкбілдингу
11:41
Виразкова хвороба: сучасні методи лікування
11:22
Кіпр: сонячний острів, де відпочинок стає реальністю з турфірмою Turpoisk
19:48
Лазні Київ: де справжній жар і пара
09:59
У Львові затримали підозрюваного у вбивстві Андрія Парубія Фото новина
12:15
Правоохоронці розслідують обставини резонансного вбивства Андрія Парубія у Львові Фото новина
23:05
Держетнополітики визнала зв'язок УПЦ МП з Російською православною церквою
22:50
/ 1
Міністр закордонних справ Польщі запросив Бровді "Мадяра" до своєї країни, проігнорувавши санкції угорщини
19:59
/ 25
"Ваші кінцівки – по лікоть в українській крові": закарпатець Бровді "Мадяр" порадив орбану "запхати в дупу" його санкції Фото новина
18:35
В орбана підтвердили, що заборонили в'їзд етнічному угорцю Бровді "Мадяру" за удари по "Дружбі"
18:12
Жіночі піжами від Kasta: затишок і стиль для солодких снів
17:25
Як сонячні електростанції рятують готельний бізнес в Карпатах
» Всі новини