Щоб зберегти професійні бігові доріжки "Авангарду" в Ужгороді, встановлять чіткі правила (ФОТО)

Зберегти якість професійних бігових доріжок і не пошкодити їх, дати можливість займатися професійним та любительським бігом охочим – цю тему обговорювали на ужгородському стадіоні «Авангард» у вівторок, 29 вересня, з ініціативи керівництва муніципального спорткомплексу.

Щоб зберегти професійні бігові доріжки "Авангарду" в Ужгороді, встановлять чіткі правила (ФОТО)

Необхідність обговорення виникла через недотримання окремими городянами елементарних правил поведінки на легкоатлетичному ядрі: хтось дозволяє собі викинути жувальні гумки; дехто вигулює собак; хтось обрав доріжки як місце, де вчити дитину кататися на велосипеді, при тому що колеса шкодять покриттю доріжки. Траплялося, що маленьких діток батьки, що пішли бігати, лишали у піску, який призначений для вправ атлетів. У піску залишилися камінці, об які могли травмуватися спортсмени. В осінній період стає актуальним і питання взуття бігунів – залишки глини на кросівках також можуть пошкодити покриття доріжки. В ідеалі у людей мало б бути змінне взуття.

«Маємо зробити усе можливе, щоб легкоатлетичне ядро, яке нині придатне для проведення професійних змагань з легкої атлетики, залишалося в такому ж стані якомога довше. Для цього повинні бути вироблені певні правила, однакові для всіх», - зауважив в.о. директора комунальної установи «Стадіон «Авангард» Ужгородської міської ради» Віктор Качур.

Власне, щоб почути думку зацікавлених осіб – спортсменів-атлетів, представників ранклабів, бігунів-любителів – і було організовано обговорення. 

Окремі учасники наполягали, що доступ до доріжок має бути протягом цілого дня і обурювалися, що нині цього немає. Керівник спорткомплексу Віктор Качур нагадав, що правила вільного доступу до стадіону встановлює не адміністрація, а виконком Ужгородської міськради. На сьогодні діє рішення виконкому від 2019 року, яке визначає, що в осінній період доступ до споруд стадіону дозволяється з 07.00 до 09.00 та із 17.30 до 19.30. Користування бігунами-любителями доріжками в інший час буде не лише порушенням рішення виконкому, а й, у випадку виникнення надзвичайної ситуації чи травмування, адміністрація установи нестиме відповідальність за тренування у невстановлений час. 

Щодо ідеї зробити можливість вільного доступу до доріжок протягом цілого дня, Віктор Качур зазначив, що, по-перше, на стадіоні є так звані санітарні години, коли проводиться прибирання й інші технічні роботи. Крім того, бігові доріжки є ще місцем для тренувань професійних атлетів, а також вихованців ДЮСШ. Уже цих двох обставин достатньо, що користування доріжок для бігунів-любителів не може бути протягом всього дня. Ще один нюанс, актуальний восени – освітлення. Наразі чаша стадіону всередині не освітлюється і біг у темряві – питання безпеки. Віктор Качур поінформував, що якщо вдасться запустити ліхтарі для футбольного поля (що є у першочергових планах керівництва спорткомплексу), то кілька прожекторів будуть працювати і для освітлення доріжок.

Представниця одного із ужгородських ранклабів Уляна висловила позицію, що бігунів-любителів треба підтримувати, для цього умови користування доріжками стадіону мають бути максимально простими і прийнятними. З її слів, важливо, щоб охочі займатися бігом мали максимальні умови вільно це робити на стадіоні, не зважаючи на те, належать вони до спільнот чи ні.

Представник одного із ужгородських ранклабів Орест зазначив, що із настанням осіннього періоду постає питання де власне бігати, стадіон для цього – найбільш підходяще і безпечне місце. 

Депутатка Ужгородської міської ради Ірина Азізян зазначила, що для порядку на доріжках та запобігання можливих пошкоджень різних елементів легкоатлетичного ядра воно не може бути місцем, до якого мають доступ усі і без обмежень. Якщо буде введено пропускну систему на доріжки, бігуни мають ознайомитися із правилами, бути з ними згідними. Свою згоду людина засвідчує підписом, після цього отримує свою картку-ключ. Загалом картки-ключі зможуть отримати всі бажаючі бігати після своєї письмової згоди дотримуватися правил.

Окремі учасники обговорення наголосили, що якщо вже й робити обмеження у часі, то часовий проміжок вільного користування потрібно збільшити у порівнянні із тим, що діє зараз. Головний мотив: у зв’язку із роботою чи сімейними клопотами не завжди можна вкластися у ті дві години, що наразі передбачені вранці та ввечері. Після обговорення було прийнято конструктивне спільне рішення – рекомендувати виконкому міськради встановити новий графік вільного користування доріжками: 06.00-11.00 та 17.00-21.00. 

Водночас обмеження щодо доступу до доріжок можуть бути і в ці години на період, коли на стадіоні проводяться навчально-тренувальні збори професійних легкоатлетів та учасників збірної України, футбольні матчі, інші заходи спорту чи дозвілля. Адже на цей час чаша стадіону передається в оренду (чи користування) організаторам подій.

Як відомо, легкоатлетичне ядро на головному стадіоні обласного центру було капітально відновлене у 2019 році. Більша частина робіт була профінансована із Державного фонду регіонального розвитку, співфінансувалися роботи й з міського бюджету Ужгорода. 

Легкоатлетичне ядро «Авангарду» відповідає стандартам Світової легкової атлетики (World Athletics). Відтак на стадіоні можливо проводити змагання всеукраїнського та міжнародного рівня з легкої атлетики, а також навчально-тренувальні збори.

29 вересня 2021р.

Теги: стадіон, правила, доріжки

Коментарі

Цибик 2021-10-02 / 10:34:05
Се при Союзі стадіон збудований, тепер ся на ньому ниживати хотят.

Микола 2021-09-29 / 22:44:30
гнати нахер того афера Качура...

Копча 2021-09-29 / 18:48:44
Тобто утримувати стадіон та адміністрацію за наші податки можна а доступ для спортсменів любителів дозволити не можна. Збудуйте приватний стадіон і встановлюйте свої правила. Ці маками грають з вогнем

гуцул 2021-09-29 / 18:08:10
Мудачё , просте хоче на рівному місці рубати капусту у бігунів....Вже заборонили бігунам із ДЮШС займатися на стадіоні через "вакцинацію" А ця дефектна макакасян ,яке відношення має до спорту, най валить хінкалі ліпити В НАГОРНИЙ КАРАБАХ
.

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини