УжНУ визначений центром екзаменування для визначення рівня володіння державною мовою

Із 14 вересня на базі філологічного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет» посадовці із усієї держави та особи, що претендують на громадянство України матимуть змогу скласти іспит на визначення рівня володіння державною мовою.

УжНУ визначений центром екзаменування для визначення рівня володіння державною мовою

Організовує іспит Національна комісія зі стандартів державної мови, вона також призначає спеціально уповноважені державою установи, які проводять іспити, та видає державні сертифікати.

Задля забезпечення прозорості й доброчесності весь процес екзамену фіксується відеокамерою в аудиторії та вебкамерами на кожному з комп’ютерів. Доступ до аудиторії, де відбувається іспит, матимуть тільки технічні інструктори. Вони одночасно стежать за тим, щоб особи, які проходитимуть це випробування, не використовували технічних, чи будь-яких допоміжних засобів, які можуть вплинути на результати іспиту. Викладачі, які визначені Національною комісією як екзаменатори, в процесі комп’ютерного тестування не задіяні, правильність відповідей на тести визначається комп’ютерним способом. Екзаменатори не матимуть живого контакту з особами, які складають іспит,  бо й друга складова їхнього іспиту (монолог) перевіряється у відеозаписі, який потрапляє на скриньку екзаменатора методом випадкового вибору в межах усієї України. 

Реєстрація на іспит відбувається у електронній формі за лінком на сайті Нацкомісії зі стандартів державної мови. Інформація про дату і час екзамену буде виведена користувачу в особистому кабінеті вже після реєстрації.

Перша сесія іспитів на рівень володіння державною мовою проходитиме в УжНУ 14 та 15 вересня, а потім – щотижня –  у вівторок, середу та четвер. Групи осіб, що складатимуть іспит, формуються електронною системою Національної комісії зі стандартів державної мови. Таким чином, це  унеможливлює зовнішнє втручання у порядок формування черги здобувачів. Тривалість іспиту – 30 хвилин, на тести виділяється 20 хвилин і на творче завдання (монолог) – 10 хвилин. Для початку, поки остаточно відпрацюється  алгоритм, одночасно складатимуть іспит по 5 осіб, упродовж дня скласти його зможуть до 30 людей.

Система іспитування складена таким чином, щоб виключити можливість упередженого оцінювання. Відповіді на тестові запитання (29 тестів, максимальна оцінка – 44 бали) оцінюються одразу електронною системою, після складання іспиту здобувач зможе побачити свій результат у особистому кабінеті.

Творче завдання – монолог (максимальна оцінка 18 балів) оцінюється екзаменаторами подібних центрів тестування з  інших  регіонів України. При цьому оцінювання проводиться анонімно, екзаменатори не знають прізвищ осіб, роботи яких оцінюють. «Монолог записується на відеокамеру. Він повинен складатися з 15-20 речень на одну із запропонованих тем (їх буде дві). Час, який відводиться  для відеозапису,  складає 10 хв. Під час монологу особа повинна чітко дивитися в камеру, не читати свій монолог, стежити за тим, щоб упродовж монологу було чітко видно обличчя (інакше робота не може бути оцінена). Також варто пам’ятати про те, що після завершення монологу слід спочатку зупинити відеозапис, і тільки після того вийти із екзаменаційної програми. Коли монолог буде оцінений, претендент так само отримує результат в особистий кабінет», зазначає завідувач кафедри української мови УжНУ Наталія Венжинович.

Екзамен з визначення рівня української мови для держслужбовців є безкоштовним. У подальшому буде запущено подібну систему для складання іспиту на визначення рівня володіння державною мовою для осіб, які претендують на набуття українського громадянства. Для них він буде платним. Особа, яка не склала іспит, має право на повторне перескладання через 4 місяці. У разі успішного складання екзамену здобувач отримає державний сертифікат про рівень володіння державною мовою, повідомляє офіційний сайт УжНУ

09 вересня 2021р.

Теги: володіння, рівень, мова, УжНУ, іспит

Коментарі

злий 2021-09-10 / 22:40:06
Пітьо, отак і палитеся - кремлівська блядота, що працює на гидження держави. Ще іспитів не здавали, а ти вже тут про ставки хабарів розповів. Ти що, давав? Чи брав?
Ганебники, мля :((

Пітьо 2021-09-10 / 20:16:53
Ага Тернопіль 300 уе, Київ 500, Франківськ 300... Іт.д. Не упереджене тестування, в цій державі все за хабарі... Придумали ще одну кормушку.

злий 2021-09-09 / 23:51:35
Спокуса на хабарі. Побачимо, як воно вийде в підсумку

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини