За 5 років із бюджету Ужгорода на капітальні ремонти у 107 житлових будинках ОСББ, ЖБК спрямовано 47 млн грн (ФОТО)

Чергове засідання Ради голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та будинкових комітетів (ОСББ, ЖБК та БК) відбулося напередодні в Ужгородській міській раді.

За 5 років із бюджету Ужгорода на капітальні ремонти у 107 житлових будинках ОСББ, ЖБК спрямовано 47 млн грн (ФОТО)

Заступник міського голови, заступник голови Ради Юрій Рахівський наголосив, що всім будинкам, мешканці яких самоорганізувалися для ефективного управління, міська влада і надалі допомагатиме у вирішенні проблем, із ремонтами, модернізацією.

За 5 попередніх років (2016-2020) із бюджету міста на капітальні ремонти у 107 житлових будинках ОСББ, ЖБК спрямовано 47 млн грн. Ще 104 ОСББ отримали відшкодування тіла кредиту на заходи з енергозбереження  за програмою «Теплий дім» на суму 5,8 млн грн. За бюджетні кошти також виготовили 98 інвентарних справ на 1,2 млн грн. Тобто загалом на підтримку ОСББ, ЖБК за останні 5 років спрямували 54 млн грн.

Однак дуже багато і будинків, які очікують допомогу, тому, крім бюджетних коштів, яких недостатньо, будуть залучати запозичені кошти. Необхідно також внести зміни в положення про дольову участь власників квартир, нежитлових приміщень, квартиронаймачів житлових будинків.

Уже не вперше на засіданні Ради  розглянули питання вдосконалення системи збору та вивезення твердих побутових відходів і негабаритного сміття. Для цього запросили заступника керівника ТОВ «АВЕ-Ужгород» Костянтина Борика.  Ішлося про нагальну необхідність, щоб мешканці приватних будинків із ТОВ «АВЕ-Ужгород» укладали договори на обслуговування. Саме відсутність таких договорів – одна з причин утворення стихійних сміттєзвалищ біля контейнерних майданчиків.

Заступник міського голови Юрій Рахівський запропонував на кожному майданчику розмістити таблички із переліком будинків, жителі яких можуть ним користуватися. Якщо мешканці готові платити за вивезення негабаритних відходів, то доцільно виділяти для цього відповідні майданчики. Загострили увагу і на необхідності дезінфікувати сміттєві контейнери та уникати випадків змішування відсортованого сміття із загальним.

Запрошений на засідання  директор комунального підприємства  «Водоканал м.Ужгорода» Станіслав Карташов повідомив про те, що потрібно запроваджувати комерційний облік води, оскільки це передбачено Законами України «Про житлово-комунальні послуги», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Проінформував, що є 3 моделі відносин споживачів з водоканалом. Наголосив, що мешканці кожного будинку на загальних зборах повинні  обрати модель договору з КП «Водоканал м. Ужгорода», оскільки від цього буде залежати тариф, за яким будуть жителі сплачуватимуть за централізоване водопостачання та водовідведення.

Роз’яснили також, що якщо люди не оберуть модель договору, автоматично вступлять у дію індивідуальні договори, які будуть публічними. Якщо загальнобудинкові лічильники буде встановлювати водоканал, то кошти будуть включені в Інвестиційну програму підприємства та в тариф для населення. Встановлений законодавством термін для оснащення лічильниками комерційного обліку води – серпень 2022 року.

Начальник відділу благоустрою департаменту міського господарства Ужгородської міськради Оксана Пайда  роз’яснила питання балансоутримання зливової каналізації та щодо стану внутрішньоквартальних територій: на прилеглій території до житлових будинків поточний ремонт та утримання здійснюється силами співвласників, на загальноміських територіях – за бюджетні кошти.

03 вересня 2021р.

Теги: ремонти, будинок

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини