Христове Воскресіння — наше Воскресіння

Ми зустрічаємо величне свято - Воскресіння Христове, до якого йшли протягом всього сорокаденного Великого Посту, очищуючи своє тіло і безсмертну душу. Готувався до свята і молодий парох Ужгородської Преображенської (Цегольнянської) греко-католицькоїпарохії отець Василь Бушко. Тож хочеться довідатися від нього, як зустрінуть це свято його прихожани. Що значить для нього ця нова парохія, ще одна стежина душпастирського служіння Господу і людям.

- Я починав своє активне духовне життя ще на Калварії на початку 90-х років, прислужуючи під час св. Літургії у той час, коли наша Мукачівська греко-католицька єпархія лише вийшла з підпілля і розпочинала свою легальну діяльність. Згодом греко-католики перейшли молитися під стіни колишнього храму, перетвореного на обчислювальний центр Ужгородського університету. Був встановлений навіс біля каплиці отця Михайла Лучкая, де спочивають тлінні останки колишнього пароха храму Цегольнянського у середині XIX ст., історика і культурного та духовного діяча нашого краю.
Тут на Цегольні, під відкритим небом, я прислужував під час св. Літургій своєму наставнику отцю Юрію Федаці. З Цегольні Боже Провидіння привело мене в Ужгородську духовну академію ім. Блаженного Теодора Ромжі. Будучи семінаристом я продовжував прислужувати на Цегольні. Закінчивши семінарію, по возведению в духовний сан єпископом Міланом, отримав призначення на приход у о Кам'ян-ське та Хмільник Іршавського району, де колишню фару пристосував під каплицю. Згодом   отримав нове призначення на парохію в о Пацканьово Ужгородського району, відвоював від місцевої влади колишню фару і спільно з вірниками перетворили її у каплицю, освячену владикою Міланом у грудні 2005 р.
Але душа моя весь час мріяла про Цегольню, рідну для мене. Може це і стало Божим Провидінням, і у липні 2007 року владика Мілан призначив па-рохом Цеголь-нянської громади, де о. Юрій служив 18 років і вийшов на заслужений відпочинок та і зараз допомагає задовільняти духовні потреби вірників, допомагаючи мені. Призначили мене і директором Благодійного фонду ім. Блаженного Теодора Ромжі. Долучився і до завершення Дому Милосердя ім. Покрова Пресвятої Богородиці. Незважаючи на несприятливі умови, парохію відвідують понад 300 вірників, які вже роками моляться тут під відкритим небом.
Одним з перших завдань на Цегольні було повернення громаді каплиці о. Михайла Лучкая, та взяття від міської влади в оренду земельної ділянки, Була також виготовлена документація на землекористування та на будівництво нового храму, аби не молитися під відкритим небом.
Важливою подією в житті нашої громади стало завершення Ужгородської Хресної Дороги З&березня ц.р. тут на Цегольні, встановлення цього хреста, освя^ чення єпископом Міланом та архієпископом Людвігом з Німеччини наріжного каменю під будівництво нового Преобра-женського храму, в який вкладено реліквію-камінець з Віфлеєму, де народився Ісус Христос.
Готуючись до Воскресіння Христового, протягом всього Великого Посту готували з о. Юрієм вірників до зустрічі свята по-християнськи: відправляли Служби Божі, уділяли св. Тайни Сповіді та Причастя та ін. Як і у перші роки відродження, тут на Цегольні відправлялися Вечірня, Воскресна Утреня і освячення пасок опівночі. Тож і ми повернемося до цього традиційного обряду Великодня.
-  Отче Василю, ваші побажання вірникам парохіїз нагоди цього величного свята християн.
-  «Сей день, єгоже сотвори Господь, возрадуемся і возвеселімся в онь» - співаємо у воскресній Службі Божій. Тож радіймо Христовому Воскресінню, дякуймо Господу за можливість отримання власного воскресіння, дякуймо за можливість вільного Його прославлення і святкування, святкуймо по-християнськи з чистою совістю і очищеною душею, простім нашим кривдникам, як простив і сам Господь, звертаймося до нього у молитві, аби отримати від Нього обильну благодать.
Щиросердечно вітаю всіх з цим величним святом, бажаю міцного здоров'я і обильної Божої ласки, кріпості у вірі із надією на краще майбуття.
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Людвіг Філіп, куратор Цегольнянського приходу, Закарпаття
26 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини