"Щасливі діти" презентували проєкт, який ламає стереотипи про "нетуристичність" Ужанської долини (ФОТО)

Скільки хвилин потрібно, аби поліно перетворилося у дерев’яну ложку? А чим унікальна лемківська садиба у селі Зарічево? Чи можна, прийшовши у палац музиканта та землевласника Нандора Плотені, зустріти його самого?

"Щасливі діти" презентували проєкт, який ламає стереотипи про "нетуристичність" Ужанської долини (ФОТО)

Якщо скористатися розробленими в рамках проєкту «Пізнай Ужанську долину» маршрутами, то відповіді знайдуться як на ці, так і на багато інших питань. У цьому впевнені  представники команди, що розробляла маршрути з аудіогідами. Власне, учасники презентації п’яти маршрутів, яка відбулася цього тижня, у цьому переконалися самостійно.

Учасники заходу зустріли сонце на Лавандовій горі; в унікальній лемківській садибі у Зарічеві мотали ляльки-мотанки та слухали оповідь про власника садиби, оглядали предмети вжитку; відвідали поселення волохів у с.Мирча і побачили, як за 15 хвилин липове поліно перетворюється на дерев’яну ложку;  сплавлялися Ужем; у селі Дубриничі знайомилися з екоремеслом Василя Полажинця та Вероніки Вітерець (пара виготовляє вироби з використаних скляних пляшок) та смачно обідали у садибі Bed&Bike; у Паладь Комарівцях відвідали один з найстаріших кам'яних храмів Закарпаття; у Середньому прослухали легенди та історію про замок, скуштували вина від Владислава Чопака. Кульмінацією туру стало театралізоване дійство на території палацу Плотені, що у Великих Лазах. Історію родини скрипаля та землевласника Нандора Плотені під акомпанемент квартету Сергія Добоша розповіли у ролях гідеса Аліса Смирна та актор Микола Карпенко.

 «За останні роки Перечин перетворюється на привабливу у туристичному плані місцевість. Бо до цього часу наше місто знали як «лісохімкомбінат з неприємним запахом». Та я дуже щасливий, що останнім часом ми змогли відкрити Перечинщину для туристів. Показавши справжні принади, серед яких і лавандова гора, і крафтові вироби, і унікальні гастрономічні продукти», — сказав міський голова Перечина Іван Погоріляк на початку престуру на Лавандовій горі.

За словами керівниці проєкту Людмили Сюзевої, презентовані 5 маршрутів об’єднали понад 70 локацій та пам’яток культурної та історико-природної спадщини, а також 20 об’єктів туристично-орієнтованого бізнесу.

«Ми бачимо, як туроператори (і не тільки закарпатські) почали привозити сюди туристичні групи. Більше того, судячи з програми, багато хто возить туристів саме нашими маршрутами. І це дуже добре, адже раніше такої популярності Ужанська долина не мала. Окрім того, до нас постійно звертаються представники місцевого бізнесу і просити, аби їхні точки теж зазначати у маршрутах», — розповіла Людмила Сюзева.

Повна назва проєкту — “Промоція історико-культурної та природної спадщини Ужанської долини через формування нових партнерств та створення спільних продуктів”.

Вже всі  10 тематичних маршрутів завантажені на платформу додатку. Доступ до платформи — безкоштовний, тому будь-хто може скористатися аудіогідами хоч на відстані, а хоч під час проходження маршрутів. Поза рамками проєкту створили додатковий, 11-ий, маршрут. Поки що його назва робоча — «Перечин». Однак, за словами організаторів, зовсім скоро буде оголошено конкурс на назву маршруту, а переможець отримає цікавий приз.

Авторами мандрівок виступили закарпатські екскурсоводи: Аліса Смирна, Владислав Товтин, Юрій Славік, Павло Худіш, Олександр Шершун, Юрій Яновський, Юрій Черяник.

Даний проєкт реалізовується громадською організацією «Щасливі діти» за підтримки Українського культурного фонду. Партнерами виступили ГО „Асоціація фахівців туристичного супроводу Закарпаття” та управління туризму та курортів Закарпатської ОДА.

«Такі проєкти не тільки якісно наповнюють український культурний ландшафт, але й розкривають багатий потенціал усього Закарпаття. Це чудовий приклад того, як культура у партнерстві із місцевою владою, локальним бізнесом і громадським сектором може бути ефективним агентом змін у цілому регіоні. Проєкт так само відповідає реаліям життя у часи COVID-пандемії і запиту на культурні діджитал-продукти, адже пропонує подорожувальникам автономність у виборі маршруту і способу пересування, а місцевим громадам і культурним осередкам — можливість бути поміченими і доступними для відвідування», — зазначила програмна менеджерка Українського культурного фонду Ірина Широкова.

Всі маршрути поділяються за протяжністю та складністю. Є пішохідні, велосипедні та автомобільні. Окрім того, команда створює ряд продуктів, серед яких аудіогіди, набори листівок, сувенірна продукція тощо. Аудіогід-путівник записаний українською та англійською мовами. Обидві версії для безкоштовного користування — за посиланням https://izi.travel/en/f486-piznay-uzhansku-dolinu/uk

Так званою вишенькою на торті стане промоційний відеоролик, який обіцяють презентувати найближчим часом, повідомили Закарпаття онлайн у пресслужбі ГО «Щасливі діти».

Фото Сергія Гудака 

09 липня 2021р.

Теги: долина, стереотип, діти, Сюзева, Пізнай Ужанську долину

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини