Боротьба за Боржаву: шлях у чотири роки

Уже понад 4 роки триває боротьба екологів за збереження пололини Боржави. Окрасу українських Карпат не лише планують забудувати вітряками: нещодавно стало відомо про наміри побудувати тут великий лижний курорт.

Боротьба за Боржаву: шлях у чотири роки

Питання збереження унікальної природної та туристичної місцевості порушувалося навіть у Бернській конвенції. І, ймовірно, завдяки гвалту з Європи та небайдужості українських науковців нарешті розпочалося погодження із землекористувачем створення регіонального ландшафтного парку «Боржавські пололини». Якщо РЛП погодять, шанси на збереження цієї унікальної території збільшаться. Утім, невже єдиним способом захистити особливі природні місця України є боротьба – на акціях, у судах, із землекористувачами? 

Полонина Боржава – чи не наймальовничіша в українських Карпатах. Флора і фауна хребта налічує десятки червонокнижних видів рослин і тварин, а через сам хребет проходять міжнародні міграційні шляхи птахів. Сама полонина включена до Смарагдової мережі, тобто визнана важливою для збереження не лише для України, але й для всієї Європи. І саме тут планується будівництво величезного вітропарка на 34 вітряки. Починаючи з 2017 року українські екологи виступали проти будівництва, яке призведе до знищення не лише рідкісних видів та оселищ, але й до знищення самої полонини:

«Будівництво вітряків передбачає масштабні будівельні роботи. Щоб побудувати вітряк висотою 200 метрів на гірській полонині, необхідно прокласти дороги, якими завозитимуть будівельну техніку, фактично зрізати вершину хребта, щоб там прокласти рейки, якими їздитиме кран, який підніматиме генеруючу установку. Електромережі прокладатимуться під землею, тож треба буде викопати глибокі траншеї, і вся ця земля сипатиметься вниз. Полонина буде знищена, так само як і рідкісні види й оселища, які включені до Резолюції 4 Бернської конвенції, тобто охороняються в Європі», − пояснює голова Української природоохоронної групи Олексій Василюк.

Науковці не сподівалися, що держава зможе захистити принаду українських Карпат і подали скаргу до Бернської конвенції. Постійний комітет Бернської конвенції звернувся до України з вимогою зупинити цей небезпечний проект. І в березні минулого року відбулася маленька перемога: Закарпатський окружний адмінсуд скасував висновок з оцінки впливу на довкілля цього проекту. Наразі справа розглядається в судах. Утім, у лютому з’явилася інша загроза: ЗМІ рясніли заголовками про намір побудувати на Боржаві вже цього року величезний лижний курорт. При цьому оголошень щодо проведення стратегічної екологічної оцінки та оцінки впливу на довкілля цього проекту не було, хоча ці процедури є законодавчою вимогою…

Очевидно, що нові загрози й надалі поставатимуть перед цінними природними територіями України. Екологи переконані, що одним з провідних механізмів, який зміг би допомогти зберегти Боржаву та інші побідні об’єкти, є їхнє заповідання. Однак процедура заповідання в Україні заскладна й забюрократизована. Приміром, 2 роки тому уже був намір створити ландшафтний заказник «Зелениця». Однак місцеве управління Держгеокадастру відмовилося погоджувати його створення. Чергова спроба відбулася на початку березня: активізувалася робота з погодження створення регіонального ландшафтного парку «Боржавські полонини» із землекористувачами. У разі згоди землекористувачів  на створення РЛП (на що дуже сподіваються захисники Боржави) зміни цільового призначення земель не відбудеться. Однак будуть заборонені будівництво, не пов’язане з охороною заповідної території, розвідувальні, підривні роботи, порушення ґрунтового покриву тощо. 

Разом з тим, екологи все ж сподіваються на впровадження Смарагдової мережі як на потужніший механізм захисту особливо цінних територій, адже, наша держава не завжди може забезпечити повноцінну охорону природних територій на національному рівні. Приміром, 2 роки тому уряд дав згоду на видобуток берилію в Поліському заповіднику, а цього року збираються затопити національний природний парк «Бузький Гард».

«Важливо усвідомлювати, що території Смарагдової мережі створюються на європейському рівні. На національному рівні держава часто не в змозі адекватно регулювати систему заповідних територій. Утім, якщо для територій Смарагдової мережі виникають якісь загрози, Бернська конвенція завжди реагує та спонукає відреагувати державу, оскільки охороняти ці території – це міжнародні зобов’язання України», − наголошує біолог Української природоохоронної групи Єгор Гриник. 

Уже цього року до України має завітати експерт Бернської конвенції, який вивчатиме ситуацію щодо загрози збереження природної цінності Полонини Боржава (ще взимку питання Боржави розглядали в Постійному комітеті Бернської конвенції, і всі учасники одноголосно підтримали пропозицію провести незалежну експертизу на місці в 2021 році). Наразі ж відомо, що за рішенням Постійного комітету Бернської конвенції, Україна не повинна розпочинати жодних робіт на Боржаві, доки не отримає остаточних висновків комітету. 

Вплив Бернської конвенції на кричущі загрози територіям Смарагдової мережі відчутний уже зараз. І інколи видається, що Європа має набагато більше бажання захищати нашу українську природу, ніж ми самі. Утім, Смарагдова мережа в нашій державі поки існує лише на папері. Водночас саме ухвалення закону «Про території Смарагдової мережі» передбачає створення таких запобіжних механізмів, які б унеможливлювали виникнення загроз для нашої природи. Поки ж захистити Боржаву та інші унікальні для всієї Європи природні об’єкти України надзвичайно складно. І чи вистачатиме для цього й надалі бажання лише Європи? 

Тетяна Шаміна, спеціалістка з комунікацій Української природоохоронної групи

10 червня 2021р.

Теги: Боржава, боротьба, полонина

Коментарі

Кент 2021-06-28 / 23:12:56
Перед тим як будувати за кордоном робиться висновок про доцільність робіт та шкоду екології.
Це раз. По друге чому нихто не піднімає питання про катання по горах на джипах та інших транспортних засобах. За вирубки взагалі мовчу.
Буковель дуже шкодить довкіллю чи ні. Там працюють всі чужі чи місцеві. Риторичні питання відповіді не потрибують.
P. S. Якщо цей проект реалізують нич поганого не станиться

Ецео 2021-06-20 / 15:37:46


Держава тут до чого? Є конкретна влада. Не подобається держава - виїжджайте. Не подобається влада - змінюйте. Коментар видалено. Адмін


Говерла 2021-06-14 / 07:18:31
А не пробували Боржаву щільно засадити лісом?
Там ліс має добре рости!

форестер 2021-06-14 / 00:02:53
Ніякий хребет зрізати не будуть, бо ніяких вітряків там вже не буде. Це вже очевидно для всіх, крім тих, хто взяли бабло за лобіювання вітряків, але результат не забезпечили

Воловець 2021-06-13 / 17:39:03
Ніякий хребет зрізати не будуть, ніякого крана на рейках там не буде, всі траншеї будуть прокладені біля дороги. Вітряки по всьому світу в горах строять і ніякої катастрофи не сталося. Досить людей брехнями травити.

Віталій Грегор 2021-06-11 / 12:26:31
Володимир, Ви з Богом говорите? Якщо кажте, що він велів. Більше того якраз таки природу як Боже творіння треба берегти передусім, а розвивати курорти треба, але не хоч де.
Відповім вам словами із спільного звернення ієрархів греко- та римо-католиків Мілана Шашіка та Антала Майнека в січні 2019 року:
"Наголошуємо, що надзвичайно важливою є не тілька матеріальна, естетична, наукова, рекреаційна, а і духовна та релігійна цінність Боржавського гірського хребта, який є одним з найкрасивішим у наших Карпатах. І тому надзвичайно важливо, щоб при прийнятті рішень ми керувались універсальним принципом, що все, що робиться, має бути на славу Божу, на благо людині і всьому Божому Творінню – Природі. Оскільки Творець дарував нам Творіння – Природу у відповідальне і дбайливе використання, то ми повинні з належною увагою ставитися до природної гармонії в нашому довкіллі і відповідно діяти."

Володимир 2021-06-11 / 11:20:56
На Боржаві сам Бог велів розвивати гірськолижний курорт. Все, що проти працює проти громади.

Вуву 2021-06-11 / 02:03:17
Гірськолижних курортів є досить і так в зимовий сезон напівпустують.
2-е в сусідній Словаччині ситуація майже така сама , при тому що рівень сервісу і кращий (і вищий) , так що говорити про якусь конкуренцію навіть нема сенсу .
Далі якщо зберегти природу в первозданному вигляді , закріпивши і оформивши все як нац.природничі парки , заказники , заповідники , ми від цього лишень виграєм.
Робочі місця зявляться , хочаб тому що треба буде прокласти маршрути , зазначити , зробити вказівники , карти , в певних місцях облагородити і впорядкувати певні пункти відчинку для подорожуючих ,десь посадити квіти , зробити місток , зробити екосмітники і т.інше.
І при певній організаціі люди підуть такими маршрутами залюбки , і ось тут найголовніше ....
Почне підніматись дрібний бізнес і підприємницька діяльність коли місцеві мешканці зможуть пропонувати свою продукцію і послуги , і це буде значно краще хочаб тому що гроші (прибуток) будуть надходити безпосередньо місцевим мешканцям .
А от побудова готелів , мотелів потребує виділення землі і навіть по всьому , ті кого візьмуть туди працювати не будуть мати повний робочий тиждень.
Ще нюанс для чого комусь працювати на власника готелю , мотелю , якщо кожен може додуматись до того щоб знайти свою нішу в такому вузькопрофільному бізнесі.
Хтось буде продавати карпатський мед , хтось овочі , фрукти , ягоди , горіхи , молочні продукти , сувеніри.
Хтось відкриє літнє кафе чи веренду - шашличну , хтось запропонує кімнату на нічліг , хтось почне готувати страви автентичнойі зак.кухні , продавати консерваційі і домашні заготовки , катати на конях , давати на прокат велосипеди і тп.
Тобто кожен буде мати якусь свою справу і свій дохід .
А будувати величезні туркомплекси щоб весь прибуток осідав в лапах олігархів це не допомога тим хто живе в горах .
То є справа бєзробіття і бідності яка перейде в справжню каторгу і психологічний прес .
І не факт що все набудоване буде органічно вмальовуватись в ккарпатскі краєвиди.
PS.
В першу чергу треба думати про людей а не про інтереси олігархів ,які ніколи не думали не те що про простих людей ... А НАВІТЬ ПРО НАШУ КРЙІНУ І НАЦІОНАЛЬНІ ІНТЕРЕСИ ВЗАГАЛІ .

Віталій Грегор 2021-06-10 / 20:03:15
Роман, роботу люди на місцях не будуть мати, бо працювати будуть там лише привезені спеціалісти, нікому місцеві не потрібні.
Влад, у всьому світі люди бережуть природу і будують курорти з максимальним збереженням природи. Тобто інфраструктура (готелі, кафе тощо) внизу, а до верхів'я лише максимум витяги з гондолами, щоб зберегти природу в максимальному первісному стані без зайвого (надмірного) втручання людини.
Ви коли йдете в гори йдете дивитись на гори чи на будинки/ресторани? Плюс якщо досі ніхто не показав жодних планів будівництва, то що приховують так звані забудовники. Всі свідомі люди за розвиток реакреції, зокрема курортів, але "дозованих", щоб зберегти максимум Богом дану природу, а не закатати її всю в асфальт та накласти будок як на ринку.

Влад 2021-06-10 / 19:18:34
Загроза конкуренція Буковелю, то наймані проплачені срані активісти. Просто дурні.

Роман 2021-06-10 / 19:12:52
Ладно вітряки!!! А чим Вам не треба гірськолижні курорти!!! Ті вже екологи най успокояться. Так хоч люди роботу будуть мати.

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини