Закарпатські фахівці відзначають значні порушення в забезпеченні протипожежного захисту врожаю

Літній період для пожежно-рятувальної служби є одним з найважчих в році. Бо до звичайних проблем додається й таке специфічне як профілактика пожеж під час збору врожаю. Але й власне на цьому „пожежно-зернове питання” не зникає, ба навіть вступає в зовсім іншу фазу, бо від зерна до потрапляння паляниці на наш стіл шлях надто тривалий, а відтак, щоб його (хліба) було вдосталь цим питанням переймаються, і ті, хто здавалося б має до цього, на перший погляд, дуже далеке - пожежники.

Закарпатські фахівці відзначають значні порушення в забезпеченні протипожежного захисту врожаюСаме вони намагатимуться забезпечити протипожежний захист місць зберігання та переробки зібраного зерна - зерносховищ, млинів, комбінатів хлібопродуктів та інші підприємств, які працюють у даній сфері. І якщо, цьогоріч Закарпаттю вдалося уникнути загорянь на хлібних полях, то картина стану пожежної безпеки місць переробки та зберігання зерна не може не навіювати сумних роздумів, а особливо вразливих доводити до стану афекту.

Якщо читати історію України не варто без брому, то й споглядати протипожежний стан вже згадуваних об’єктів без нього також не варто. Принаймні мати при собі, бо хто-знає, що трапиться з оточуючими. Отож, коли він поруч, нумо до справи.

В пожежній охороні є поняття „грубого порушення правил пожежної безпеки”, однак побувавши на деяких сільськогосподарських підприємствах в селах Мужієво та Оросієво Берегівського району та Підвиноградово та Олешник Виноградівського, починаєш спроквола жалкувати, що нема понять „дуже грубе порушення правил пожежної безпеки” та ще мабуть „дуже-дуже грубе порушення”.

Серед найпростіших порушень – неспроможність місцевих, зокрема олешниківських, господарів укомплектувати пожежні щити протипожежним інвентарем та первинними засобами пожежегасіння.

Підвиноградівському сільськогосподарському товариству не завадило б здійснити ревізію блискавкозахисту та перевірку електромереж на діелектричну міцність ізоляції (перевірити чи призведе вона до замкнення), а також обробити дерев’яні конструкції зерноскладу вогнетривким розчином. Інакше ж гарантувати, що ці порушення не призведуть до пожежі не зможе ніхто. Тим більше, що пшениця це не кукурудза, тобто поп-корну з неї не вийде.

Обом берегівським господарствам потрібно здійснити не менший комплекс протипожежних підприємств, аби з пожежної точки зору вони виглядали більш-менш пристойно. В більшості складських будівель або відсутня, або перебуває у несправному стані пожежна сигналізація, допускається експлуатація тимчасових дільниць електромережі, а створені добровільні пожежні дружини нездатні виконувати покладені на них функції.

Спільною, і для виноградівських і для берегівських господарств, бідою є протипожежне водопостачання. Протипожежні водойми, які тут колись були давно перетворилися на напівзанедбані озерця, де не те, що водою „заправитись”, а й під’їхати пожежному ЗІЛу важкувато. А вже водонапірні башти тепер можна розглядати хіба як своєрідну пам’ятку часів Леоніда Ілліча. Їх декоративне використання доповнює факт непристосованості до забору води пожежними автомобілями. Гарно (сумніви), але високо.

Згадані порушення звісно вказують, що у протипожежному плані місця зберігання та переробки врожаю, не готові. Як зізнаються керівники сільськогосподарських підприємств вони б і раді навести „пожежний лад”, але грошей сьогодні в них на це немає. І навряд чи в найближчому часі з’являться, принаймні віри в те, що вони підуть саме на протипожежні заходи, не так щоб дуже багато. Як і віри в те, що вирішити дану проблему вдасться самими тільки адміністративними стягненнями за невиконання приписів пожежної охорони.



Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області
25 серпня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини