Територіальні громади Закарпатської області розпочали новий етап розвитку в умовах оновленого законодавства

Про це під час зустрічі з місцевою пресою 19 травня розповіли представники Закарпатського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Територіальні громади Закарпатської області розпочали новий етап розвитку в умовах оновленого законодавства

У 2016-2019 роках Програма «U-LEAD з Європою» підтримувала діяльність Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування (ЦРМС), а з грудня 2019 року замість нього в області діє його наступник – Закарпатський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою». У 2016-2021 роках відбулося 497 заходів, учасниками яких стали 5426 осіб. Впродовж 2020-2021 року Закарпатський РО провів в онлайн режимі 251 заходи, в яких взяли участь 2457 учасників. 

«Реформа місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні є найуспішнішою, і на Закарпатті громади неодноразово довели, що реформа потрібна й ефективна. Новий рік приніс нашим громадам нові виклики, в тому числі - продовження пандемії коронавірусу, але водночас, чимало нових можливостей та перспектив», - наголосив керівник Закарпатського регіонального офісу Микола Сюсько. 

За його словами, впродовж 2020 року суттєву підтримку громадам надала Програма «U-LEAD з Європою»: зокрема, сільські громади та громади малих міст Закарпаття отримали захисні медико-санітарні набори. Окрім того, громади регіону взяли участь у конкурсі «Волонтерство в громаді». За результатами конкурсного відбору від Закарпатської області перемогу отримала Перечинська територіальна громада, проєкт під назвою: «Волонтер – це я». А для надання підтримки у розробці стратегій розвитку Програмою «U-LEAD з Європою» було відібрано дві громади Закарпатської області: Ясінянську та Чопську ТГ. Відбувся і конкурсний відбір у програму підтримки громад у формуванні спроможних мереж надання послуг, у сфері освіти це - Батівська та Кам’янська ТГ,  а у охороні здоров’я - Великодобронська, Довжанська та Керецківська. Проведено конкурсний відбір для проведення навчання за напрямком «Просторове планування». 

Також Програма «U-LEAD з Європою» оголосила Ініціативу з проєктів муніципального партнерства для виявлення та сприяння розробці проєктів місцевого розвитку регіонального значення, які можуть бути подані на фінансування до як національних, так і міжнародних фінансових установ. Кінцевий термін подання заявки: 25 травня 2021 р. до кінця дня.

Значну фахову допомогу громади щодня отримують через впровадження навчальних Пакетів тематичної підтримки (представники місцевого самоврядування проходять регулярне безплатне навчання від експертів Програми), а також користуються навчальною онлайн-платформою U-LEARN. Серед інших ініціатив - програма навчання для керівників та депутатів громад. 

«Завершився ключовий етап реформи, але ще чимало роботи попереду», - зауважив Микола Сюсько. 

Фінансові ресурси громад Закарпаття

Попри спричинену пандемією кризу, громади області продовжують розвиватися. Про це детальніше розповів радник з питань муніципальних фінансів та управління Закарпатського РО Михайло Бундзяк.  

Також у своєму виступі він торкнувся теми новації у сфері бюджету та фінансів. Зокрема, йдеться про середньострокове програмно-цільове бюджетне планування та гендерно орієнтоване бюджетування, розмежування видатків між районним бюджетом та бюджетами громад тощо, зміну норм щодо видатків місцевих бюджетів на заклади охорони здоров’я, зміна системи управління коштами галузі освіти, в т.ч. освітньою субвенцією. 

Експерт додав, що не потрібно порівнювати свою громаду з іншими у інших регіонах. Варто аналізувати, а що ж змінилося у самій громаді у зв’язку з децентралізацією, а також дізнаватися «секрети успіху» інших громад. 

Важливим для громад на нинішньому етапі розвитку є пошук нових резервів - унормування місцевих податків та зборів. 

Громади в новій реальності

Тергромади Закарпаття, як і по всій Україні, функціонують у нових законодавчих умовах, - зазначив під час зустрічі радник Закарпатського регіонального офісу з питань децентралізації та місцевого самоврядування Павло Рябоконь. Він детальніше розповів про перші кроки громад у новій системі територіальної організації влади та виклики на сучасному етапі децентралізації . 

До адміністративних трансформацій в області було 13 районів,  а нині - шість. В області залишилося 64 громади. 

За його словами, у більшості громад голови ТГ - новообрані. Щодо гендерного представництва голів громад, то тут переважають чоловіки - 91 % та 9 % - це жінки. Якщо говорити про вік очільників територіальних громад, то 34 - віком від 31 до 50 років, 27 - 51-70 років, до 30 років - 2 голови ТГ і одному - понад 70 років. 

Серед основних змін: актуальність втратило поняття «ОТГ», на зміну якому доречно вживати термін «територіальні громади»; старости у громадах більше не обираються жителями старостинських округів, а затверджуються радою за пропозицією голови; змінено деякі вимоги до служби в органах місцевого самоврядування тощо.

Крім того, зараз закінчується реорганізація органів місцевого самоврядування, районних державних адміністрацій та райрад. Громади мають сформувати компетентні управлінські команди, перейти на прямі відносини з Державним бюджетом та навчитися бюджетування за новими правилами. Також він торкнувся теми очікуваних змін у законодавстві. 

Довідка

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

 

 
19 травня 2021р.

Теги: громади, розвиток

Коментарі

statut 2021-05-23 / 19:52:10
Прежде всего надо ратифицировать Римский статут: https://petition.president.gov.ua/petition/115860
Подпиши петицию и сделай репост!

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини