Складну операцію на головному мозку з пацієнтом при свідомості вдруге провели в центрі нейрохірургії та неврології в Ужгороді (ФОТО, ВІДЕО)

Під час видалення пухлини головного мозку пацієнт перебуває при свідомості. Він чудово розуміє, що з ним відбувається, і допомагає лікарям: відповідає на питання афізіолога, ворушить руками і ногами, щоб перевірити, чи не впливає втручання лікаря на мову та здатність володіти тілом.

Складну операцію на головному мозку з пацієнтом при свідомості вдруге провели в центрі нейрохірургії та неврології в Ужгороді (ФОТО, ВІДЕО)

Довідка:   Операція з пробудженням – це нейрохірургічне втручання, під час якого здійснюють доступ до головного мозку і виводять пацієнта з наркозу. У стані повної свідомості, при комплексному знеболенні пацієнт виконує лінгвістичні завдання під контролем нейрофізіолога та афазіолога. Подібні втручання використовують при хірургії у ділянках мозку, що пов’язані з розумінням та продукуванням мови для уникнення *афазії у післяопераційному періоді. 

*Афазія – патологія мови, що призводить до труднощів говоріння, розуміння, читання і письма. 

Володимир СМОЛАНКА – професор, президент Асоціації нейрохірургів України:

«Пацієнт - молода людина 32 років.  У нього - доброякісна пухлина головного мозку (Low-grade гліома), яка росте повільно і немає чітких контурів. Пухлина розташована в зоні, яка відповідає за мову та її розуміння, близько прилягає до волокон які відповідають за рухливість у протилежних кінцівках. В даному випадку - правій руці та нозі. Саме тому це вимагає операційного втручання з пробудженням. Ця втручання вимагає мультидисціплінарної участі нейрохірурга, нейрофізіолога, афазіолога та анестезіолога.  При цьому кожен член операційної команди виконує свої функції:

нейрохірург -стимулює кору мозку та проводить хірургічне втручання- видалення пухлини;

нейрофізіолог - слідкує за виходом з медикаментозного сну, налаштовує силу стимуляції;

афазіолог – слідкує за правильністю виконання лінгвістичних завдань;

анестезіолог - виводить пацієнта з медикаментозного сну та контролює його загальний стан.

Часто такі пухлини є у молодих людей. Мета операцій - запобігти порушенням мови. Однак внаслідок видалення пухлини може виникнути афазія – складнощі з мовленням. Також може не розуміти що ій говорять. Тестування мови під час операції дозволяє цьому запобігти.  

Оксана Лялька – афазіолог, голова правління Українського товариства мови і мовлення:

«Перед операцією спілкуємось з лікарем-нейрохірургом, дивимось в яких зонах є це ураження і взагалі чи є  в людини покази для такої операції. Визначаємо комплекс завдань за якими тестуватимуть людину: це когнітивні та лінгвістичні завдання. Тестуючи пацієнта я бачу які теми  складно даються. Тому  підбираємо ті завдання, які зрозумілі та прості, і  їх можна виконати протягом 4 секунд. На операції ці питання є своєрідним навігатором для нейрохірурга. Нейрохірург проводить стимуляцію певної зони мозку і якщо під час цього пацієнт робить помилку у тестах – це сигнал, що хірургічні маніпуляції саме в цій зоні можуть призвести до порушення мови. Тому потрібно шукати інші шляхи, які  будуть  функціонально безпечними для хірургії.

Анестезіолог «веде» пацієнта протягом всієї операції. Його завдання - спочатку занурити в сон, потім розбудити, а потім знову «приспати»

Марина БОНЬ анестезіолог:

«Головне – це співпраця та довіра між анестезіологом та пацієнтом. Унікальність такої анестезії (awake surgery ) в комплексному застосуванні всіх видів наркозу.  Це внушньовенний наркоз і внутрішньовенна седація в поєднанні з регіонарною блокадою нервів. Така багатокомпонентність – запорука того, що пацієнт почуватиме себе комфортно під час оперативного втручання. Пацієнт може на тільки говорити, але й рухати  кінцівками, а за потреби навіть писати».

Володимир СМОЛАНКА – професор, президент Асоціації нейрохірургів України:

«Після того як пацієнт вводиться в наркоз - налаштовується інтроопераційний інструментарій.  Для того щоб проводити нейрофізіологічне дослідження нейрофізіолог встановлює спеціальні голки-датчики і проводиться хірургічне втручання: невеличка трепанація черепа та вихід на зону,  де знаходиться сама пухлина. Ось тут і починається найскладніше: нейрохірург працює  в тісній співпраці з нейрофізіологом, який робить інтраопераційний моніторинг функцій кінцівок. А після пробудження пацієнта  підключаються афазіолог .  Далі – операція (видалення пухлини)  повністю проходить з пацієнтом який у свідомості. Спілкується з ним – афазіолог , який підготоував низку тестів. В залежності від того яка ділянка вражена, розроблені різні тестові питання. Певні ділянки мозку відповідають за різні функції мови. Втручання всередині мозкової тканини є безболісним.  Безпосередньо під час оперативного втручання афазіолог задає питання пацієнту. Відтак ми знаємо чи можемо рухатися далі. На одному з інструментів є стимулятор, яким ми тестуємо певні зони мозку. Якщо під час стимуляції  виникають мовні порушення, які фіксує афазіолог ,то хірургічні втручання в цій зоні припиняємо і намагаємось видалити пухлину іншим підходом. Фактично під час операції для  підвищення безпеки хірургічного втручання  ми проводимо дві різні процедури які доповнюють одна одну: інтраопераційний нейрофізіологічний моніторинг для виявлення функцій кінцівок і тести, які ми проводимо щоб уникнути порушень мови у хворого у післяопераційному періоді».

Ольга ГЕРАСИМЕНКО –  нейрохірург-нейрофізіолог:

«Ця операція складна. У пацієнта задіяні як мовні, так і рухові центри. Буде проводитится як комплесний моніториг, так і комплексна анестезія. За допомоги апарату інтраопераційного нейрофізіологічного моніторингу ми можемо контролювати як рухові, так чутливі функції, зір, слух і функції всіх краніальних нервів. Ми використовуємо спеціальні стимулятори, які дозволяють нам визначати функціонально важливі зони в корі та стовбурі головного та спиного мозку. Під час операції це допомагає нейрохірургу надійно контролювати усі процеси, в тому числі нейрофізіологічні»

Практично всі втручання на головному мозку дуже високотехнологічні: застосовується дороговартісне обладнання - операційний мікроскоп , нейрофізіологічний моніторинг, інтраопераційний ультразвук і т. д.  На сьогодні, тарифи НСЗУ перекривають лише частину  витрат на такі операції (близко 24-25 тисяч гривень) . Відтак, за кордоном вартість подібних оперативних втручань сягає десятки тисяч доларів.  Наприклад, в США – близько 120 тисяч доларів. Вже зараз розглядається можливість застосування підвищенних коефіцієнтів в оплаті оперативних втручань найвищого класу складності, що проводяться в окремих медичних закладах.

27 квітня 2021р.

Теги: мозок, нейрохірургія, Смоланка

Коментарі

лікар 2 2021-04-28 / 01:55:40
йся операція доста складна - дуже грамотні лікарі

лікар 2021-04-28 / 01:11:27
Генрі Марш виконав це в Україні ще в 2006 році. дивись фільм Англійський хірург. Так що нема про що галдіти. Чому Смоланка про це не скаже. надоїла вже ця брехня, у всьому.

ужгородка 2021-04-27 / 22:04:07
Смоланка -лікар від Бога. І колектив підібрав відповідний

Хай Бог береже наших лікарів! 2021-04-27 / 19:57:29

Няньо 2021-04-27 / 14:16:45
Молодці!

НОВИНИ: Соціо

11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
» Всі новини