Спільнота "Врятуй Боржаву" висловила серйозні застереження щодо будівництва курорту Януковича-Зеленського

Спільнота "Врятуй Боржаву" оприлюднила відкриту заяву, в якій висловлено серйозні застереження щодо будівництва мегакурортів "у таких екологічно чутливих місцинах, як Боржава і Свидовець".

Спільнота "Врятуй Боржаву" висловила серйозні застереження щодо будівництва курорту Януковича-Зеленського

ПОЗИЦІЯ СПІЛЬНОТИ «ВРЯТУЙ БОРЖАВУ» ЩОДО ПОВІДОМЛЕНЬ ПРО ПЛАНОВАНЕ БУДІВНИЦТВО МЕГАКУРОРТУ НА БОРЖАВІ

Ми не виступаємо проти розвитку зимових видів спорту, однак гігантоманія і прагнення будувати надто великі проекти у таких екологічно чутливих місцинах, як Боржава і Свидовець, залишають багато запитань щодо негативних впливів таких проектів, це - знищення лісів, вичерпання місцевих водних ресурсів, посилення паводків.

Плани будівництва на Боржаві величезного лижного центру для Олімпійських ігор сягають своїм корінням часів президентства Віктора Януковича та головування у Держінвестпроекті Владислава Каськіва (так, того самого, який зараз депутат Закарпатської облради).

У 2016 році Каськіва було оголошено у розшук Поліцією, проводились розслідування щодо розкрадання державних коштів, сам він переховувався у Панамі, звідки і був екстрадований за запитом Генпрокуратури, однак був звільнений після внесення застави у 600 тисяч доларів.

Минулого року, у офісі президента Зеленського відбулася нарада щодо планованого будівнитцва лижного курорту на Боржаві.

Допомагати у підготовці до Олімпійських ігор Зеленському має той самий бізнесмен Гернот Ляйтнер, який робив раніше це для Януковича та для Росії в Сочі у 2014-му.

«Досвід великих спортивних змагань в Україні, зокрема Євро-2012, показав, що окрім нової інфраструктури, це залишає по собі й борги для бюджету. Історія останніх Олімпіад показує, що такі змагання потребують великого фінансування, а в корупційно ризикованих країнах, таких як Україна, підготовка до ігор може стати можливістю для зловживань. Підготувати всю інфраструктуру за кошти інвесторів, а не держави, нікому не вдається», - говориться у статті «Путін, Янукович та Зеленський: як їх поєднують Олімпійські ігри».

Недавно було заявлено, що величезний лижний курорт почнуть будувати вже цього року. При цьому оголошень щодо проведення стратегічної екологічної оцінки (СЕО) та оцінки впливу на довкілля (ОВД) цього проекту не було, хоча виконання цих процедур є законодавчою вимогою, що передує їх втіленню.

Непрозорість планів щодо побудови величезних курортів як на Свидівці, так і на Боржаві, відсутність обговорень з громадськістю і науковою спільнотою справляє враження, що ці плани є стандартним способом заробити на «мега-будівництві» за посередництвом наближених до українських олігархів фірм, викачуючи гроші з бюджету. Якщо це дійсно так, то дуже сумнівно, що ці проекти будуть враховувати інтереси місцевих громад і пріоритетність збереження унікальних гірських ландшафтів.

Влада лише декларує відкритість і прозорість, а ми очікуємо конкретних видимих дій у цьому напрямку, а саме – оприлюднення схем і планів будівництва мега-курортів, щоб фахівці і громадськість загалом мали змогу ознайомитись з ідеями цих проектів.

Ми поділяємо думку про те, що краще побудувати кілька менших лижних витягів у різних локаціях, ніж займатися гігантоманією.

Внаслідок кліматичних змін спостерігається тенденція до скорочення кількості днів протягом року зі сніговим покривом, а це означає, що на лижних курортах необхідним буде штучне засніження. Для виробництва штучного снігу потрібні величезні об’єми води, що в кінцевому рахунку, може виснажити місцеві водні ресурси. Хімікати, що використовуються для штучного засніження, після його танення потрапляють до місцевих поверхневих водних об'єктів та призводять до евтрофікації (простіше кажучи – цвітіння води).

Нагадаємо, що цього року має відбутися вивчення ситуації щодо загрози збереження природної цінності Полонини Боржава, яка є однією із територій все-Європейської екологічної мережі (Смарагдової мережі) експертом Бернської конвенції. Про терміни вивчення справи експертом буде відомо після весняного засідання Бюро Бернської конвенції, що відбудеться 14-15 квітня.

Ми будемо продовжувати слідкувати за повідомленнями щодо планів будівництва мега-курорту на Боржаві та будемо інформувати Секретаріат Бернської конвенції про стан дотримання національного законодавства щодо необхідності здійснення СЕО і ОВД таких проектів, а також про забезпечення збереження природи Боржави відповідно до положень Угоди про асоціацію з ЄС (2014).

26 березня 2021р.

Теги: Боржава, Свидовець, курорт

Коментарі

Свалява 2021-03-28 / 20:03:48
Я простий громадянин,який висловив свою думку,а ви злі і тупі недоумки,які вмісто того щоб сказати які плюси і мінуси цього проекту,обзиваєтесь і показуєте свою невихованість,ви бидло,а не я!Я не шалава аби писати коменти за гроші!За чий рахунок я маю вулиці привести в порядок,за свій?плачу податки кожен місяць хоч і не роблю ізза карантину,іди скажи новому меру про дорогу.На рахунок "Полянських курортів" там все забито із року в рік,ізза ковіду галяки тепер усюди.В Сваляві не верховинці і не гуцули,верховинці у Воловці і в прилеглих селах)Кажеш у Сваляві тупа бикота,я сам не з Сваляви,а з Мукачева,цікаво звідки ти такий розумний взявся,можеш номерочок лишити рас такий крутий словами на ліво на право розмітуватися,зроблю тобі тест IQ.

закарпатець 2021-03-28 / 10:49:20
Медведчуки, Каськіви та якісь австрійські невідомі лижники, це не що інше як заграбастання Карпат олігархами. Скажіть мені будь ласка любителі грибів і яфин, чи можете ви собі дозволити зайти на ті 40 гектарів лісу, котрі "приватизував" Медведчук у Жденієві за грибами та яфинами? Та вас там у кращому випадку відлуплять, а в гіршому пристрелять.
Полонини це надбання закарпатців, але якщо хтось загляне у кадастрову карту, бо побачите, що більшість із них уже приватизована. А ви тут про мега курорти лопоните.
Правильно хтось нижче писав, клімат міняється, йде потепління, снігу практично взимку немає, бази Закарпаття не заповнені, люди сидять без роботи та ще й вірус, а вони прохвоста Каськіва слухають та ще в депутати обирають. Де вам розум верховинці та гуцули? Та він усе прихватить, а потім буде продавати іноземцям.

патріоти Карпат 2021-03-27 / 22:56:44
Під назвою Свалява.. проплачений бот-шавка..
Свалявська отг так поділена.. "підстрижена під дурачка" що доступу до полонини не має.. Полонина Боржава унікальна і одна..
дерибан землі зальотними ліваками має бути скасований повністю!
Будь які курорти будовані інвесторами мають зводитися на землях які належать колективно всім закарпатцям.. і пожиттєво давати дохід.. як унікальний ресурс.
У даному форматі хитрожопих підходів 'чудо інвесторів'.. Сваляві буде діставатися тільки Гавно.. яке буде зтікати масово з полонини потічками/річками...

Ужгородка 2021-03-27 / 20:43:42
Молодці - спільнота "Врятуй Боржаву". В яблучко! Для чого усі великі будівництва, тобто, крадівництва, обов'язково будувати з корупційними скандалами та тотальним порушенням законодавтва? Правильно. Саме тому, що усе це - не будівництво, а крадівництво. Починаючи з земельних ділянок на державних землях, куплених на гроші платників податків, закінчуючи так званими "інвестиціями" - тобто знову грошима з держбюджету, тобто грошима платників податків.

Сваляві 2021-03-27 / 19:00:52
Ти тумане не ошколований, у Сваляві тупа бикота уміє лиш гроші рахувати, а то шо прийде один раз велика вода і знесе тупу бикоту як ти, то ти не думав

Сваляві 2021-03-27 / 15:08:58
А минулого року багато снігу було? Вишли на Гимбу і дійшли до Великого Верху - то ледь вкрило землю, в інії всі чорничники стирчали, непокриті снігом. Навіть спуститись з гори на лижах не було можливості. І перспектива така, що холодних і сніжних днів буде все менше і менше. Цьогорічний сніг швидше виняток нам на радість

пенсіонер 2021-03-27 / 13:43:44
Ти долбодятле свалявський спочатку заповни полянські курорти та підйомники, а потім будеш верещати про новий курорт. В то отримають трохи грошей ісверещать на весь інтернет представляючи населення регіону. Вулиці у Сваляві в порядок приведіть.

Свалява 2021-03-27 / 10:18:20
В статті пише про штучний сніг,ми проти цього!там і без пушок все нормально,сніг дотепер стоїть,а на носі вже квітень

Свалява 2021-03-27 / 10:09:58
Скільки налогів піде в бюджет,люди ізза кордону будуть приїзжати і залишати гроші в нашій державі і нашим людям!Наші з квадриками і джипами розривають дорогу і все болото тече нам в краники ,вода не встигає фільтруватись і осідати в відстойниках.А якби зробили асвальт всього цього б не було.Ліс крадуть по чорному,якби там був курорт може б хоч це зупинило їх хоть трохи.Того літа піднімався на полонину,стільки дерев вирізано шо був у шоці,хоча тепер рахується заповідною зоною,списують на те,що дерева хворі і треба все зачищати підряд...

Свалява 2021-03-27 / 09:57:22
Я нікого не обзивав бику!В мене на буковелі в кума 2комплекси,всі робочі місцеві, мають зарплату як заробітчани,проживають,харчуються безплатно і не їздять за кордон,а знаходяться в кругу своєї сімї!

Сваляві 2021-03-27 / 05:34:09
Йди раз позвідай, неваловше, кілько місних отримало роботу на Буковелі.

Нуль. Всі кадри - від покоївки і до інструктора - привозні і русскоговорящіє

Свалява 2021-03-26 / 22:26:38
Люди добрі подумайте скільки робочих місць появиться у людей,скільки грошей закрутиться в нашому районі.На рахунок природи,нічого поганого там не заподіють,полонини голі без дерев,наші варвари ітак кожного літа ходять по яфини і залишають там тонни мусору,а при розвинутій інфраструктурі це все булоб під контролем,все б вивозили,

Колочава 2021-03-26 / 15:33:46
Коли вже тій Боржаві дадуть спокій. Будуйте в себе під хатою свої курорти.

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини