На Закарпатті почали погоджувати створення РЛП "Боржавські полонини" із землекористувачами (ФОТО)

9 березня Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА оприлюднив на своїй офіційній сторінці матеріали клопотання щодо створення Регіонального ландшафтного парку (РЛП) «Боржавські Полинини» разом з інформацією про землевласників/землекористувачів.

На Закарпатті почали погоджувати створення РЛП "Боржавські полонини" із землекористувачами (ФОТО)

Таким чином, фактично починається погодження створення цього об’єкту природно-заповідного фонду (ПЗФ) із землекористувачами та землевласниками на території Мукачівського та Хустського районів (Воловецького, Свалявського, Міжгірського районів) Закарпатської області, повідомляє Всеукраїнський громадський рух "Save Borzhava"

Як повідомлялося раніше, клопотання щодо оголошення Полонини Боржава об’єктом ПЗФ підготовлене Інститутом екології Карпат НАН України у співпраці з іншими науковими та науково-освітніми закладами. 

Cтворення РЛП дозволить:

- зберігати природу Полонини одначасно розвиваючи туризм, що її не руйнує;

- зберегти традиційні способи природокористування, такі як збір чорниць;

- підтримувати екосистемні функції рослинності полонини, яка затримує значну частину вологи від злив та танення снігу та захищає грунт від ерозії;

- зберігати багате біорізноманіття та рідкісні види флори і фауни, що на сьогодні через значне освоєння земель знаходять свій прихисток лише в горах;

- зберегти красу полонину та її краєвиди для майбутніх поколінь.

Детальні роз’яснення та відповіді на питання щодо РЛП "Боржавські Полонини" доступні на сторінці одного із авторів обгрунтування щодо його створення Тараса Микитчака. Оскільки, як зазначив Т.Микитчак, "йде шалена дезінформація з боку певних структур, важаю за потрібне розставити акценти щодо створення цього РЛП "Боржавські полонини", Відтак автор дав відповідь на основні питання місцевих громад:

1) Збір ягід 

В обгрунтуванні РЛП чітко прописано, що одним із завдань РЛП буде сприяння веденю традиційного господарства на цій території, наприклад, збір ягід. Звісно, що гребінками, оскільки це традиційний збір. "Загалом, 48 % обсягів заготівлі ягід чорниці у Закарпатській області припадає саме на площу пропонованої території РЛП. Однією з функцій РЛП «Боржавські Полонини» повинна бути охорона ягідників і забезпечення традиційного ведення заготівлі ягід місцевими мешканцями." - зазначено в науковому обгрунтуванні. Плюс державна охорона чорничників, включно з активними методами збереження (боротьба зі шкідниками чорниці за умови погодження методів боротьби з регіональною і місцевою владою). Плюс заборона будь-яких земельних робіт, які можуть зашкодити чорничникам на переважній більшості території. Очевидно, що під час проекту створення РЛП з цієї заборони будуть виключені землі, які відійдуть під зимові види спорту, наприклад, зі сторони Пилипця й Воловця, але про це нижче.

2) Пересування дорогами на території РЛП

В обгрунтуванні РЛП чітко прописано, що право пересування основними дорогами масиву автотранспортом для місцевих мешканців є беззаперечним. Проте самовільний джипінг і мотокросінг буде обмежений! Можливість проїхатись на джипі чи мотоциклі не з місцевих по чітко прокладених і маркованих трасах на території РЛП буде коштувати. І чимало. Фінанси у такому випадку повинні йти у місцевий бюджет, оскільки Парк - регіонального рівня. Напевно, один мінус для місцевих - це обмеження в "катанні" туристів "де хочу". З тексту обгрунтування РЛП: "Якщо пересування автотранспортом місцевих мешканців цією територію з метою заготівлі чорниць й швидкого сполучення між населеними пунктами є їхнім беззаперечним правом і належить до необхідних традиційних засобів ведення місцевого господарства, то неконтрольоване пересування задля розваги на автомобільних позашляховиках, квадроциклах, мотоциклах є недопустимим. Ще однією функцією РЛП «Боржавські Полонини» є прокладання платних безпечних маршрутів для транспортних засобів автомототуризму з чітким обмеженням в часі (період тиші)". У будь-якому випадку, РЛП має слідкувати за станом доріг на Боржаві, щоб автотранспорт мав можливість пересуватись по осьових дорогах, але не по полонинах.

3) Зимові види спорту

В обгрунтуванні РЛП чітко прописано, що "Частина РЛП (потенційна господарська частина території) є цілком придатною для зимових видів спорту, які будуть розвивати економіку регіону." Нагадаю, що за умови районування РЛП на заповідну й господарську зону, до заповідної можуть увійти перемичка між вершинами Стій-Великий Верх (без чорничників на схилах), вершина гори Магура-Жиде й урочище Менчилина. Погодження такого районування буде з місцевими громадами. Тобто на інших територіях буде і надалі розвиватись інфраструктура зимових видів спорту, проте з обмеженнями саме на вказаних вище ділянках.

4) Вилучення земель

Створення РЛП буде відбуватися без вилучення земель, згідно чинного законодавства. Правда, і без зміни їхнього цільового призначення. З тексту обгрунтування: "Зазначений охоронний режим не потребує вилучення земель з сільськогосподарського та лісового фонду й допускає традиційне землекористування, не впливатиме на наявну туристичну та допустиму рекреаційну діяльність у цьому районі.".

5) Збір коштів із туристів 

Можливо, будуть, за відвідування. Точно з автотуристів. Щодо інших видів туризму, то з тексту обгрунтування: "Окрім того, завданням РЛП «Боржавські Полонини» буде сприяння і контролювання проведення змагань і тренувань з авіаспорту (парапланеризм, дельтапланеризм та інші види), гірського бігу, гірського велосипедного спорту, спортивного туристичного орієнтуання й т.д. у межах охоронного режиму РЛП і чинного законодавства України. Завданням РЛП буде сприяння пішому, науковому й зеленому туризму." Буде збір коштів за пересування автозасобами немісцевих, далі - питання відкрите до погодження з місцевими громадами.

6) Вітряки 

Очевидно, що зміна цільового призначення земель зі створенням РЛП не відбудеться. Орендовані забудовником "Атласами" ділянки з цільовим призначенням "Цільове призначення: 14.01 Для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих..." так і залишаться на початку існування РЛП. Проте будуть заборонені "будь-яке будівництво, не пов’язане з охороною заповідної території, розвідувальні, підривні роботи, розробка всіх видів корисних копалин, будь-які порушення ґрунтового покриву". Відповідно, до цих заборон входитиме прокладання доріг і траншей для кабелів між ділянками, призначеними для ВЕУ не на орендованих ділянках.

"Тобто створення РЛП "Боржавські Полонини" - це вигідно насамперед для місцевих громад" - резюмує представник Інституту екології Карпат Т.Микитчак

Як повідомляло Закарпаття онлайн, над обгрунтуванням РЛП "Боржавські полонини" працювали професійні екологи, ботаніки, зоологи як Інституту екології Карпат, так із інших наукових установ - Державного природознавчого музею НАН України, Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного Ботанічного саду імені Миколи Гришка, УжгНУ. Саме обгрунтування містить насамперед результати власних польових досліджень на Боржаві його авторів. 

Матеріали клопотання разом з інформацією про землевласників/землекористувачів також розміщено на офіційному сайті Департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА https://drive.google.com/file/d/11_yQKLjtKHDbggHrPM3Je-M4KW24imfM/view?.

15 березня 2021р.

Теги: полонини, погодження, створення, Боржава

Коментарі

злий 2021-03-16 / 03:05:10
супер!!!

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини