Оцінка збитку за настання страхової події за КАСКО

Оцінка збитку за настання страхової події за КАСКО

Яких збитків покриє страховка КАСКО після ДТП, пожежі, стихійного лиха або акту вандалізму — встановить представник страхової компанії або незалежний експерт. Сума компенсації стане відома тільки після огляду пошкодженого автомобіля, в ході якого буде оцінено отримані матеріальні збитки.

Коли потрібна автотехнічна експертиза

Багато компаній включають в програми страхування КАСКО опцію «експрес-врегулювання», за наявності якої збиток покривається без проведення експертизи та навіть без візитів в офіс. Але цей привілей спрацьовує не частіше 1 разу на рік і тільки при незначних пошкодженнях.

Якщо хочете отримати відшкодування за більш значних втрат, доведеться надавати автомобіль на огляд. В ході цієї процедури фахівець знайде все явні та приховані пошкодження, які отримані внаслідок страхового випадку та ті, що не мають відношення до події, якщо такі є.

Важливо: в період пандемії деякі страховики спростили не тільки оформлення поліса страхування від ДТП, викрадення та інших ризиків, а й процедуру оцінки збитку. Наприклад, клієнти СК «УНІКА» можуть не надавати авто на огляд, а замість цього надіслати своєму менеджеру фото пошкоджень на e-mail або в месенджер.

Де і коли проводиться оцінка збитку

Місце огляду підбирається з урахуванням обставин. Якщо авто може пересуватися своїм ходом, а водій не заперечує проти невеликої «подорожі», огляд виконується на сервісному майданчику страховика або в автодилера. Процедура може також проводитися на будь-який СТО або на відкритому добре освітленому майданчику (наприклад, на стоянці).

Найчастіше експертиза призначається на наступний день або через 2–5 днів після подання заяви щодо страхової події. Іноді представники страхових компаній виїжджають на місце події через 1–3 години після дзвінка клієнта. Час призначає фахівець страхової компанії, що приймає дзвінок клієнта і реєструє страховий випадок.

Важливо: якщо майданчик знаходиться на вулиці, а якість штучного освітлення залишає бажати кращого, огляд буде проводитися у світлий час доби.

До речі: деякі страховики приймають документи онлайн через Особистий кабінет на сайті страхової компанії або за допомогою чат-бота. Автовласник може також подати документи зі страхового випадку КАСКО на партнерській сервісної станції, де будуть проводитися огляд і ремонт авто.

Як відбувається огляд

В першу чергу фахівець з оцінки збитків (дипломований технік) проведе візуальний огляд. Під час цієї процедури він виявить, опише і сфотографує всі видимі пошкодження кузова, освітлювальних приладів, салону і скляних елементів.

Якщо виникнуть підозри на наявність прихованих дефектів конструкції, буде потрібна додаткова експертиза в сервісному центрі. В цьому випадку оцінювач буде присутній при проведенні додаткового огляду співробітниками СТО, під час якого виконується часткове розбирання і дефектації автомобіля. Після проведення експертизи фахівець складе акт, де докладно опише всі пошкодження.

Завершальний етап — визначення розміру компенсації. При проведенні розрахунків оцінювач буде орієнтуватися на середні ринкові ціни або на вартість послуг і деталей у конкретної СТО, це залежить від умов страхування.

Важливі моменти

  • Уточніть дату і місце проведення огляду при першому дзвінку в страхову компанію, який необхідно зробити протягом короткого часу після настання страхової події (термін повідомлення вказано в договорі повного або часткового КАСКО).
  • Не ремонтуйте машину до проведення огляду.
  • Шар бруду на кузові завадить визначити точний розмір збитку. Перед зустріччю з представником страховика відвезіть машину на автомийку.
12 лютого 2021р.

Теги: КАСКО, страховка, компенсація

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини