В Ужанській долині на Закарпатті почалися тестування нових маршрутів з аудіогідами (ФОТО)

“Цей рушник має понад 100 років. Але цінний він не тільки тому. Його вишила моя бабця, будучи юною дівчиною. От саме на ньому і вчилася. Це її найперша робота”, — простягує руку до рушника на стіні Тетяна Каганець, завідувачка клубом у селі Лубня на Великоберезнянщині.

В Ужанській долині на Закарпатті почалися тестування нових маршрутів з аудіогідами (ФОТО)

Поруч — десятки інших рушників, килимів, одягу, предмети побуту. Тут можна побачити плетений з лози шкільний портфель та табель успішності 1920 року. Жінка уже понад 10 років збирає докупи те, що сьогодні ми називаємо самобутньою культурою, історією, національною пам’яттю. Та відвідувачі у музеї — рідкісні гості. Однак, даний об’єкт в Ужанській долині, нарівні з іншими, вартий уваги як внутрішніх, так і зовнішніх туристів. Можливістю популяризувати цю та іншу атракцію Ужанщини стало створення маршрутів з аудіогідами “Пізнай Ужанську долину”. Даний проект реалізовує громадська організація «Щасливі діти» у партнерстві з ГО «Асоціація фахівців туристичного супроводу Закарпаття» за підтримки Українського культурного фонду та Закарпатської ОДА.

“Наразі екскурсоводи працюють над розробкою маршрутів. Кожен з них команда тестує самостійно. Це дає змогу випробувати маршрут, доопрацювати його, звернути увагу на речі та обставини, які не видно дистанційно, та виставити координати для внесення їх на платформу мобільного додатку. Взагалі, такі поїздки дають можливість поспілкуватися як з представниками влади, власниками різних локацій, так і місцевими жителями. Це дає змогу зробити проєкт, завдяки новим партнерствам, максимально корисним для споживача”, — повідомила керівниця проєкту Людмила Сюзева.

Тож малочисельне село Лубня, що знаходиться на відстані 42 км від Ужгорода та на самому кордоні із Польщею, стало однією з точок у так званій тестовій експедиції команди проєкту. Почали з маршруту Юрія Яновського «Містика гір та шепіт старовинних церков». Це — один із десяти маршрутів для самостійних подорожей, що в часи карантину через поширення коронавірусної інфекції є надзвичайно актуальним. При цьому людина самостійно обирає, що їй більше довподоби: пересуватися пішки, на велосипеді чи автомобілі. 

На думку екскурсовода, у населених пунктах Ужанської долини туризм практично не розвивався, тому цивілізація не знищила залишки первинної краси та духовності. А це якраз — велика перевага та магніт для туристів. Головне — надати їм відповідну інформацію.

“Ця екскурсія є пропозицією побачити незвичайне. Те, що в інших місцях уже навіки втрачено, тут ще є. І воно все справжнє: чиста й не спаплюжена природа, побут старих дерев’яних будиночків, таємниці дерев’яних церков. Саме ці споруди стали основою моєї екскурсії. Усвідомлення, що це не музейні експонати, а досі функціонуючі архаїчні церкви, надихає. Вони схожі на старі книги, що написані незрозумілою мовою. Під час подорожі за моїм маршрутом ми спробуємо їх прочитати”, — зазначив Юрій Яновський.

Подорожуючи за цим маршрутом, окрім церков, можна дізнатися багато цікавого. Наприклад, побувати на місці падіння метеориту. Сталося це 9 червня 1866 року на околицях села Княгиня. Цей метеорит визнано найбільшим в Європі за всю історію наукових досліджень. Його велетенський уламок й нині зберігається у Віденському природничо-історичному музеї.

Щодо гастрономічних точок цього маршруту, то варто відзначити кав’ярню Gallia, у якій місцева кондитерка Галина Репарюк пропонує відвідувачам неймовірно смачний, легкий, яфиново-горіховий торт «Ужанська долина».   

Як уже зазначалося раніше, дана ініціатива пропонує пізнавати історичні, природні, архітектурні, культурні та гастрономічні родзинки Ужанської долини. 10 маршрутів для самостійних подорожей будуть художньо відтворені у сувенірному наборі листівок «Пізнай Ужанську долину» та в аудіогідах на платформі міжнародного мобільного додатку izi.travel. За кожним маршрутом буде видано фотоальбом, світлини до яких готує відомий фотограф Сергій Гудак. Крім того, в рамках проєкту для посилення промоції регіону буде відзнято відеоролик, повідомили Закарпаття онлайн у пресслужбі ГО “Щасливі діти”.

29 січня 2021р.

Теги: долина, тестування, маршрути

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини