Очільники греко-католиків і римо-католиків Закарпаття виступили на захист Свидовця від забудови

Апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії єпископ Ніл Лущак і оОрдинарій Мукачівської дієцезії Римо-католицької церкви єпископ Антал Майнек виступили на захист карпатського гірського хребта Свидовець від забудови гірсько-лижним мегакурортом. Про це йдеться у тексті відповідної заяви

Очільники греко-католиків і римо-католиків Закарпаття виступили на захист Свидовця від забудови

Раніше в аналогічний спосіб греко- та римо-католики Закарпаття стали на захист Боржавських полонин від забудови вітряками.

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ТВОРІННЯ ТА БУДІВНИЦТВО МЕГАКУРОРТУ НА СВИДОВЦІ В КАРПАТАХ

Щиро закликаємо звернути увагу всіх про наш спільний обов’язок дбати про навколишнє природне середовище. Юдейсько-християнська традиція завжди розуміла “довкілля” як дар від Бога. З давніх часів народи Карпатського регіону впізнавали цей дар у наших щедрих і прекрасних землях, пралісах, чистих водах і блакитному небі. Виходячи з цієї традиції, Папа Франциск у своїй енцикліці «Laudato Si» (2015) закликав всіх світових лідерів об’єднатися задля захисту дару нашого спільного дому – Творіння – Природи.

На жаль, різні екологічні проблеми Карпат і зокрема спроба будівництва найбільшого в Карпатах гірськолижного курорту на Свидовці нині використовують в публічному дискурсі для задоволення різних економічних, соціальних, політичних та ідеологічних інтересів. Представляючи турботу про Творіння – захист унікального Свидовецького гірського хребта від забудови з етичної та моральної точки зору, ми закликаємо усіх піднятися над тимчасовими інтересами і економічними вигодами. Особливо, беручи до уваги, що Свидовець – домівка десятків рідкісних і зникаючих видів тварин і рослин, які занесені до Червоної книги України. У нас є один спільний дім – Карпати, і ми повинні його захищати від надмірного антропогенного втручання в першу чергу. Бо збереження природи Карпат є важливим питанням справедливості між поколіннями і необхідно передбачати, що ми залишимо в спадок: вирубані ліси, пересохлі і забруднені водні артерії, знищені ґрунти і біорізноманіття, занедбані гори і втрачений клімат.

Туризм повинен сприяти цілісному розвиткові людини, звертаючи основну увагу на якість, солідарність та сталість довкілля наголошує Святіший Отець. Про яку сталість довкілля може йтися, коли згідно з повідомленням про плановану діяльність площа мегакурорту сягатиме майже 1500 га, для одночасного прийняття більше 20 000 відвідувачів, для яких планується спорудити десятки готелів та ресторанів, магазинів, торгових центрів та сотні котеджів. Загальна протяжність лижних трас мала би скласти 230 км – більше, ніж відстань від Ужгорода до Рахова! Не потрібно бути фахівцем щоб зрозуміти яку шкоду завдасть такий курорт розміром з місто, високо в горах, скільки для цього треба вирубати лісів і знищити полонин. Так само не складно уявити реакцію наших сусідів нижче за течією Тиси від понад 4 000 м3 стічних вод, які щодоби продукуватиме цей курорт. Невже оцю всю інфраструктуру так конче необхідно інвесторам сконцентрувати на Свидовці і знищити природу цього унікального гірського масиву?

«Природа наших Карпат є великим Божим даром. На сьогодні найцінніше, що ми можемо мати. І ми маємо зробити все, щоб її зберегти» – повторював неодноразово, сьогодні вже покійний, захисник природи Карпат, єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік. Своїм голосом Церква підтримує голоси місцевих активістів, вчених, екологів, бідних та знедолених і всіх людей доброї волі. Лише разом, об’єднавшись, зможемо вистояти і захистити Свидовець в його первозданному вигляді для наступних поколінь. Ця ціль є втіленням християнських цінностей щодо Божого Творіння – навколишньої природи, подарованої Богом людям разом зі Словом, та прагнення до життя у гармонії зі всіма цими дарами Господа.

Просимо наших душпастирів поширити це звернення в парафіяльних громадах, наголошуючи серед вірних про екологічну та духовну цінність Свидовецького гірського масиву та відповідальність за Творіння.

Хочемо запевнити всіх, що зерна посіяні нами по відповідальному ставленню до Свидовця і його збереження у первозданному вигляді сьогодні проростуть добрими справами в майбутньому і дають нам надію на можливість змінити все наше життя та навколишню дійсність.

.

Єпископ Ніл Лущак
Апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії,
Голова комісії в справах екології

Єпископ Антал Майнек
Ординарій Мукачівської дієцезії, Голова комісії з екології та мігрантів
Римсько-католицької конференції єпископів України

 

14 січня 2021р.

Теги: Свидовець, курорт, Карпати

Коментарі

Степан 2021-01-15 / 09:58:21
А уткіть они знають про приватизацію полонин,хтось відкриває їм карти то що по секрету оформлять?

студент-юрист 2021-01-14 / 22:32:11
ШАНОВНІ Єпископ Ніл Лущак та Єпископ Антал Майнек- чому Ви не виступаєте за незаконну приватизацію БОРЖАВСЬКИХ ПОЛОНИН які вже приватизували 200 га

НОВИНИ: Соціо

13:28
У середу в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Козаком
11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
» Всі новини