У Виноградові поліція не побачила криміналу у приховуванні від журналістів інформації щодо використання грошей ЄС (ДОКУМЕНТ)

Перешкоджання журналістам-розслідувачам виноградівською поліцією пррацівники ЗМІ вважають частиною політично вмотивованої бездіяльності в інтересах народного депутата Владіслава Поляка

У Виноградові поліція не побачила криміналу у приховуванні від журналістів інформації щодо використання грошей ЄС (ДОКУМЕНТ)

Як повідомила журналістка з Виноградова Олена Мудра, у суботу, 9 січня, вона листом отримала з Виноградівського відділення поліції копію постанови від 29 грудня 2020 року про закриття кримінального провадження з ознаками кримінального правопорушення за частино 1 статті 171 ККУ, через відсутність складу злочину.  

Заява журналістки стосувалася ненадання інформації на запит про доступ до публічної інформації, надісланий до комунального підприємства Виноградівської міської ради «Центр інвестицій та розвитку». Запит містив прохання надати копії договорів та актів виконаних робіт, підписаних з трьома сумнівними ФОПами, на яких з двох транскордонних грантів вивели 1,5 мільйони гривень. Проте там запит проігнорували. Відповідно до тексту постанови, директор КП Артур Шерегі дав пояснення, що вони не отримували запит, і на підставі цього поліція закрила провадження.

У травні-червні директор КП «Центр інвестицій та розвитку» Артур Шерегі став героєм одразу двох антикорупційних розслідувань. Журналісти виявили, що протягом 2019-2020 років очолюване ним підприємство вивело на підставних підприємців з двох європейських грантів 1,5 мільйонів гривень, закуповуючи через «піджаків» неіснуючі адміністративні та управлінські послуги.

За фактами, які виявили журналісти, на початку червня 2020 року прокуратура області почала досудове розслідування через підозру у розтраті чужого майна, в даному випадку коштів Євросоюзу, директором комунального підприємства. Досудове розслідування доручили проводити слідчим Виноградівського відділення поліції.

Як повідомляє журналістка Олена Мудра, у провадженні немає жодних суттєвих зрушень. З джерел у ГУ Нацполіції області їй відомо, що з прокуратури у Виноградів справу передали лише в кінці жовтня 2020 року. А в цей час КП продовжувало платити за сумнівні послуги. Запитувані О.Мудра копії договорів та актів виконаних робіт мали б краще розкрити схему відмивання грантових коштів Євросоюзу у Виноградові. Втім, копії документів, які є публічними, їй не надали, а місцеві працівники поліції стали на захист підозрюваного у розтраті цих коштів.

У спробах перешкоджання роботі журналістів з боку виноградівської поліції може бути політичний підтекст. Виноградівський відділок поліції очолює Юрій Пилип, брат якого, один із заступників керівника УСБУ у Закарпатській області Ярослав Пилип, значиться кумом народного депутата з групи «Довіра» та члена «Рідного Закарпаття» Владіслава Поляка. В свою чергу директор згаданого КП Артур Шерегі входить в оточення нардепа. Зокрема, як «політтехнолог» Поляка на парламентських виборах 2019 року, та місцевих виборах 2015 та 2020 років.

Про бездіяльність працівників поліції щодо заяв журналістки з приводу перешкоджання діяльності свідчить ігнорування двох її заяв з ознаками правопорушень частини 2 статті 171 Кримінального кодексу України та частини 1 тієї ж статті. Заяви до ЄРДР внесені не були.

11 січня 2021р.

Теги: журналіст, перешкоджання, грант, Шерегі

НОВИНИ: Кримінал

01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
» Всі новини