На Закарпатті збирають інформацію про ремесла та гастрономію, щоб запустити міжнародний маршрут у трьох країнах (ФОТО)

В Ужгородському прес-клубі презентували проміжні результати міжнародного проекту «Промоція ремісництва і гастрономії регіону як невід`ємних складових культурної спадщини Карпатського євро регіону». Детальніше про проєкт, основна мета якого - розвивати транскордонну співпрацю в регіоні проекту, просуваючи ремесла та гастрономічну культуру регіону як невід`ємних складових культурної спадщини Карпатського Єврорегіону, розказали науковці з кафедри археології, етнології та культурології УжНУ.

Проєкт розпочався на Закарпатті минулого року у жовтні. Партнерами закарпатської команди (УжНУ та Закарпатський фонд підтримки підприємництва «Фонд TEС») є Торгово-Промислова Палата Марамуреш (м. Байя-Маре, Румунія), Університет Бабеша-Бойяи (м. Клуж-Напока, Румунія), Університет Мішкольца (м. Мішкольц, Угорщина). «Залучені наукові та освітні інституції, а також організації, які працюють з підприємництвом, - каже Надія Керецман, менеджер проекту, завідуюча кафедри археології, етнології та культурології УжНУ, - Насамперед ми повинні були зібрати  інформацію про наявні ремесла в регіоні, гастрономію. Упродовж весни-літа група активно попрацювала, опрацювали 250 сайтів, де була потрібна інформація.  З 1 квітня мали починати польовий сезон, ковід завадив, але влітку роботу продовжили. Відбулося 13 експедицій у більшість районів Закарпаття».

За результатами експедицій, за словами Надії Керецман, записано 74 інтерв’ю для подальшого опрацювання, понад 80 осіб опитані у форматі «онлайн», записано чимало відеоматеріалу. Активно допомагали студенти, які підготували 90 матеріалів.

«Ми з такими людьми зустрічалися, це пісня, а не люди! Я просто у захваті», - додала Надія Керецман. 

Павло Ланьо, науковець кафедри розповів, що під час досліджень та збору матеріалу шукали все, що містить ознаки традиційного ремесла. «Студенти під час літньої практики додатково збирали матеріали, які б підходили до проєкту. Знайшли чимало цікавого. Мета проєкту: ми намагаємося не розкрутити відомі вже речі, а звертати увагу на людей, які приватники. Вони отримають підтримку і рекламу, ці самородки та ентузіасти своєї справи. Ми укладаємо онлайн базу з результатами досліджень. Постійно на нашій сторінці у ФБ публікуються історії, за якими можна слідкувати».  

Завдання учасників проекту провести не стільки промоційну роботу з популяризації ремесел чи гастрономії, а здійснити потужну аналітичну роботу. На цьому наголосив  Володимир Гуцул, науковець кафедри. «Ми намагалися це зробити у полях, в бібліотеці. Наразі маємо проміжкові результати, - коментує Володимир Гуцул. – Частина з майстрів не знають, як продати свої вироби, дехто має сайти, але їх небагато.  Треба гарним майстрам надати цих культурних компетенцій, аби могли продати свої вироби не лише у сусідній район, але й далі».

Владислав Товтин, експерт зауважив, що робота у межах проекту складалася з двох частин:  частина досліджень і частина формування нового туристичного продукту - Шляху смаків та ремесел. «Via Gastrocarpathia – це має бути новий міжнародний туристичний продукт, який пов’язав би заклади громадського харчування, що пропонують традиційну локальну кухню, розкинуті у країнах Карпатського регіону.  Це показало б локальні особливості, які є не тільки в країнах, але різних районах. Наш проєкт гарно вписується у мереживо туристичних шляхів, які знайомлять з культурною спадщиною як матеріальною, так і нематеріальною», - пояснив Владислав Товтин.

Туристичний маршрут, який буде створений наприкінці проєкту, включить об’єкти у трьох країнах і охопить близько 15-16 локацій.

22 грудня 2020р.

Теги: ремесла, гастрономія

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини