На Закарпатті збирають інформацію про ремесла та гастрономію, щоб запустити міжнародний маршрут у трьох країнах (ФОТО)

В Ужгородському прес-клубі презентували проміжні результати міжнародного проекту «Промоція ремісництва і гастрономії регіону як невід`ємних складових культурної спадщини Карпатського євро регіону». Детальніше про проєкт, основна мета якого - розвивати транскордонну співпрацю в регіоні проекту, просуваючи ремесла та гастрономічну культуру регіону як невід`ємних складових культурної спадщини Карпатського Єврорегіону, розказали науковці з кафедри археології, етнології та культурології УжНУ.

Проєкт розпочався на Закарпатті минулого року у жовтні. Партнерами закарпатської команди (УжНУ та Закарпатський фонд підтримки підприємництва «Фонд TEС») є Торгово-Промислова Палата Марамуреш (м. Байя-Маре, Румунія), Університет Бабеша-Бойяи (м. Клуж-Напока, Румунія), Університет Мішкольца (м. Мішкольц, Угорщина). «Залучені наукові та освітні інституції, а також організації, які працюють з підприємництвом, - каже Надія Керецман, менеджер проекту, завідуюча кафедри археології, етнології та культурології УжНУ, - Насамперед ми повинні були зібрати  інформацію про наявні ремесла в регіоні, гастрономію. Упродовж весни-літа група активно попрацювала, опрацювали 250 сайтів, де була потрібна інформація.  З 1 квітня мали починати польовий сезон, ковід завадив, але влітку роботу продовжили. Відбулося 13 експедицій у більшість районів Закарпаття».

За результатами експедицій, за словами Надії Керецман, записано 74 інтерв’ю для подальшого опрацювання, понад 80 осіб опитані у форматі «онлайн», записано чимало відеоматеріалу. Активно допомагали студенти, які підготували 90 матеріалів.

«Ми з такими людьми зустрічалися, це пісня, а не люди! Я просто у захваті», - додала Надія Керецман. 

Павло Ланьо, науковець кафедри розповів, що під час досліджень та збору матеріалу шукали все, що містить ознаки традиційного ремесла. «Студенти під час літньої практики додатково збирали матеріали, які б підходили до проєкту. Знайшли чимало цікавого. Мета проєкту: ми намагаємося не розкрутити відомі вже речі, а звертати увагу на людей, які приватники. Вони отримають підтримку і рекламу, ці самородки та ентузіасти своєї справи. Ми укладаємо онлайн базу з результатами досліджень. Постійно на нашій сторінці у ФБ публікуються історії, за якими можна слідкувати».  

Завдання учасників проекту провести не стільки промоційну роботу з популяризації ремесел чи гастрономії, а здійснити потужну аналітичну роботу. На цьому наголосив  Володимир Гуцул, науковець кафедри. «Ми намагалися це зробити у полях, в бібліотеці. Наразі маємо проміжкові результати, - коментує Володимир Гуцул. – Частина з майстрів не знають, як продати свої вироби, дехто має сайти, але їх небагато.  Треба гарним майстрам надати цих культурних компетенцій, аби могли продати свої вироби не лише у сусідній район, але й далі».

Владислав Товтин, експерт зауважив, що робота у межах проекту складалася з двох частин:  частина досліджень і частина формування нового туристичного продукту - Шляху смаків та ремесел. «Via Gastrocarpathia – це має бути новий міжнародний туристичний продукт, який пов’язав би заклади громадського харчування, що пропонують традиційну локальну кухню, розкинуті у країнах Карпатського регіону.  Це показало б локальні особливості, які є не тільки в країнах, але різних районах. Наш проєкт гарно вписується у мереживо туристичних шляхів, які знайомлять з культурною спадщиною як матеріальною, так і нематеріальною», - пояснив Владислав Товтин.

Туристичний маршрут, який буде створений наприкінці проєкту, включить об’єкти у трьох країнах і охопить близько 15-16 локацій.

22 грудня 2020р.

Теги: ремесла, гастрономія

НОВИНИ: Соціо

16:43
Жителю Берегівщини повідомлено про підозру у жорстокому поводженні з собакою Фото новина
15:42
Закарпаття прощається із захисником Іваном Павликом, який загинув у ДТП Фото новина
14:38
/ 1
На Закарпатті припинили діяльність підпільного «бізнесу» на алкоголі й сигаретах Фото новина
13:47
На Рахівщині 21-річний водій вантажівки перекинувся після удару в стовп Фото новина
12:39
Ужгородські патрульні повернули жінці загублену сумку Фото новина
10:56
Ветеран війни Владислав Горнодь виборов золото для України на Чемпіонаті світу у Великій Британії Фото новина
09:50
/ 1
В Ужгороді судитимуть організаторів і працівників кол-центру, який ошукував громадян Чехії на інвестиціях Фото новина
09:00
Сьогодні в Ужгороді відбудеться благодійний фестиваль «Золото літ» для людей поважного віку
18:09
Мукачівські спортсмени — чемпіони світу з Комбат Самозахисту ICO Фото новина
17:03
На Закарпатті зріс рівень захворюваності на грип і ГРВІ Фото новина
15:39
/ 1
На Закарпатті рідним полеглого прикордонника Дмитра Цацури вручили медаль «Захиснику Вітчизни» Фото новина
14:22
У Перечині затримали чоловіка, який навів гвинтівку на незнайомців Фото новина
14:13
/ 6
Воловецька суддя Софілканич, яка звільнила від покарання ґвалтівників дівчинки і чиновника-хабарника, не пройшла оцінювання та не працюватиме в апеляційному суді
13:13
/ 1
На Хустщині загинув 56-річний чоловік через падіння авто в урвище Фото новина
12:05
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалася обікрасти магазин Фото новина
11:07
/ 1
На Тячівщині зафіксували випадок сказу після укусу кота
10:03
/ 1
Лабрадор, над яким жорстоко познущався господар на Берегівщині, вже одужує Фото новина
09:07
/ 5
У Лондоні викрали з фури близько 3 тис. пляшок закарпатського вина Chateau Chizay Фото новина
18:01
На Закарпатті викрили угруповання, яке переправляло чоловіків через кордон Фото новина
17:02
На Рахівщині засудили жінок, які викрали допомогу родини загиблого військового
16:49
Юні мандрівники здійснили осінню подорож схилами полонини Боржави Фото новина
16:03
/ 1
В Іршаві рятувальники звільнили хлопчика, який застряг пальцем у гойдалці Фото новина
15:04
/ 1
На Рахівщині затримали мукачівця, який за $10 тисяч організовував втечу чоловіків до Румунії Фото новина
13:46
На Закарпатті стартувала осіння вакцинація диких тварин від сказу
12:47
/ 2
На Берегівщині під колесами авто загинула жінка Фото новина
» Всі новини