В Ужгороді для людей з інвалідністю безкоштовно діє кабінет реабілітації та психотерапії

Про проєкт «Соціальна турбота про здоров'я» за фінансової підтримки Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020, який реалізовується понад рік, йшлося під час пресконференції з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю.

В Ужгороді для людей з інвалідністю безкоштовно діє кабінет реабілітації та психотерапії

Під час пресконференції організатори також продемонстрували облаштований спортзал та кабінет психологічної допомоги, розказали про безкоштовні консультації та прийоми фізичного терапевта та психолога.  

Василина Марко, координатор проекту «Соціальна турбота про здоров'я» нагадала, що організація діє 19 років і має значні здобутки. «Ми послідовні у своїх діях, у справі допомоги людям з інвалідністю. Цього разу реалізуємо проєкт «Соціальна турбота про здоров'я», який почався минулого року та триватиме ще рік». Мета проекту: покращити здоров'я клієнтів закладів соціальних послуг у Кошицькому краї та Закарпатській області. Партнери проекту: Головний партнер: Кошицький самоврядний край (Словаччина), Закарпатський регіональний центр соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації "Вибір" та Управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради.

Дмитро Мірошніков, заступник начальника Управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради зазначив, що проєкт спрямований на покращення технічного забезпечення у центрах надання соціальних послуг, кількох громадських організаціях, комунальних установах, закладах соціальної турботи. «Організації в рамках цього проекту отримають обладнання. Крім того проєкт дасть можливість провести обмін між партнерами у питаннях психологічної підтримки, консультацій з покращення фізичного здоров’я тощо. Буде сформовано також транскордонну мережу між закладами, якій займаються цими питаннями». 

За час діяльності проєкту було проведено психологічні тренінги у трьох районах області, надавалися консультації. Про це розповіла   Каріне Карапетян, психолог: «Ми хочемо залучити людей з інвалідністю з усього Закарпаття, хоча через карантин дещо обмежені у планах, довелося трохи маневрувати. Ми створили щотижневі онлайн заняття, проводимо  психологічні зустрічі, піднімаємо питання група самопідтримки, самодопомоги. Це теж стимулює один одного». Працює із закарпатцями, які мають обмежені можливості і Микола Пилявський, фізичний терапевт. «Застосовуємо індивідуальний підхід: з’ясовуємо патологію, оглядаємо людину, визначаємо об’єм навантаження, який ми можемо дати, щоб зменшити її фізичні вади, - каже фізичний терапевт. - Є також групові заняття, де ми пропонуємо зарядки та гімнастики». 

Леся Носенко, менеджер проекту «Соціальна турбота про здоров'я» розповіла про мотиваційні ролики, які знамаються у рамках проєкту. «Ми також знімаємо історії конкретних людей з інвалідністю із Закарпаття. Це мотивує й інших, є дуже сильні особистості. Наприклад, закарпатець з повною втратою слуху, який знає кілька іноземних мов. Ми хочемо розказати про таких людей, основний девізом проєтку: «Я можу – Ти можеш». Цікавинкою стануть підготовані до розсилки електронною поштою відеозарядки з набором підібраних терапевтом фізичних вправ, посильних для кожного, хто забажає приєднатися, щоб зміцнити своє здоров’я, - каже Леся Носенко. – Завдяки проєкту ми покращили матеріально технічну базу «Вибору». Провели тренінги з фізичної та психологічної реабілітації. Наразі, у зв’язку із забороною проводить масові заходи вимушені спробувати у онлайн режимі продовжувати. Сподіваємося, що після зняття обмежень зможемо пройти навчання у Словаччині, відвідати їх  соціальні заклади та продовжити масову інформаційну кампанію». 

За словами Лесі Носенко, одне із завдань проєкту -- вплинути на ставлення людей з інвалідністю до самих себе через організацію і проведення заходів, направлених на покращення їх фізичного здоров’я та психологічної стійкості, основним девізом яких є «Я можу – Ти можеш». 

Міжнародний день людей із інвалідністю - не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем людей з інвалідністю, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті.

04 грудня 2020р.

Теги: кабінет, інвалідність

НОВИНИ: Соціо

11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
» Всі новини