Закарпатська влада вимагає прибрати з її території "відстійник" з нелегалами

У Закарпатті вкотре «на слуху» тема пункту тимчасового тримання нелегальних мігрантів «Павшино», що в Мукачівському районі. Депутати Мукачівської районної та Закарпатської обласної рад ухвалили звернення до Кабміну з проханням якнайшвидше закрити в Закарпатті такий пункт і перенести його куди-інде. Чому?

“…ми, депутати обласної ради, просимо сприяти у вирішенні питання щодо закриття МТТ “Павшино”, – за таке звернення до Кабміну проголосували два тижні тому депутати Закарпатської обласної ради. Аналогічним рішенням підтримали їх депутати Мукачівської районної ради – кому, як не їм, знати, що таке пункт тримання нелегалів? Але ці звернення – чергові в низці аналогічних листів до уряду. Однак у високих київських кабінетах ніяк не розуміють (чи, швидше, не хочуть розуміти), що такі поняття, як «західні ворота» України до Євросоюзу, туристично-рекреаційний край, яким є Закарпаття, та своєрідний "відстійник" для нелегалів просто несумісні.

З чого все почалося?

На карті Закарпаття пункт тимчасового тримання нелегальних мігрантів «Павшино» з’явився внаслідок аж двох постанов Кабміну. Примха чи невдалий поворот історії, але перша, від 10 квітня 2001 року, побачила світ у рамках… «реалізації пріоритетних положень Програми інтеграції України до ЄС». Нині це справді виявилося гірким жартом, бо заради тієї «інтеграції до ЄС» Україна підписала угоду про реадмісію і отримала собі на голову ще купу тих нелегалів, а відповідно й купу проблем з табором тимчасового тримання нелегальних мігрантів… Друга постанова Кабміну стосувалася виконання Комплексної програми профілактики злочинності на 2001-2005 роки. І знову ж таки невдалий жарт, не інакше: програма «завдяки» нелегалам виконується, але з точністю до навпаки! Як це не прикро констатувати, але існування МТТ «Павшино» лише сприяє загостренню криміногенної ситуації у Закарпатті (бо чим зайнятися безробітним мігрантам???). При цьому не лише нелегали несуть криміногенну загрозу, а й їхні «провідники»: кількість подібних злочинів у області зростає з кожним роком, на «чорних» заробляють шалені статки, тому «бізнес» цей навіть попри залізний євросоюзівсько-шенгенський заслін не скоро стихне…

Але повернемося до теми. Завдяки згаданим постановам, задля утворення притулку для нелегалів рішенням сесії облради від 12 квітня 2001 року майно колишнього військового містечка закріпили за Мукачівським прикордонним загоном і виділили 300 тис. грн. для його облаштування. Нагадаємо ще один факт: усе це робилося за часів губернаторства на Закарпатті Геннадія Москаля. І ще за часів Москаля якісь гроші на той горезвісний пункт вибивалися то від ООНівців, то від Уповноваженої з прав людини, то ще через якісь структури. Як Москаль пішов, про пункт фактично забули, кинули його «на голову» Мукачівському прикордонному загону, хай, як кажуть у Закарпатті, «хоч в попи тих нелегалів вивчать….» Мукачівський прикордонний досі «на голові» його й тримає – зі своїх бюджетних надходжень виділяють крихти на утримання нелегалів, але про те, скільки втрачають власне прикордонники через нелегалів, наскільки страждає «обороноздатність» служби – ніхто не каже…

МТТ – як футбольний м’яч

Але всі біди прикордонників-депутатів-жителів-й-«іже з ними» незначні порівняно з тією проблемою, що МТТ «Павшино» фактично… ніде офіційно не зареєстроване! «Павшино» створене без визначення його юридичного статусу, тобто, за даними головного управління статистики в Закарпатській області, зазначений об'єкт не зареєстрований в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України.

Усе це й призводить фактично до того, що вже другий рік поспіль МТТ просто «футболять» від себе різні відомства, яким пункт намагаються «навісити на шию». Власне, два роки тому відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 року № 1110 «Про затвердження Типового положення про пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні», МТТ «Павшино» передали в оперативне управління Державному комітету України у справах національностей та міграції. Почали оформляти процедуру передачі – «власть поменялась» – з’явилися зміни до вищезазначеної постанови від 24 вересня 2005 року – і МТТ передали в оперативне управління МВС України. Але там на той час був Москаль і знаючи, яким головним болем є нелегали, ві-нд висловив свою позицію…

Словом, в обох випадках фактичної передачі пункту тимчасового тримання іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, так і не відбулося.

Пункт не відповідає жодним нормам

А «віз і нині там» – й по сьогодні на плечах Мукачівського прикордонного загону, себто в оперативному управлінні. Не секрет, що не відповідає він жодним нормам утримання, у двоповерховій будівлі, розрахованій на 250 осіб, часом вживалися й удвічі більше. Наприкінці 2006 року прикордонники встановили на території пункту 10 будиночків модульного типу, в кожному – кілька ліжок і «своя країна». У результаті такого «розширення», «Павшино» може приймати 320 непроханих гостей. Але, за словами прес-секретаря Мукачівського прикордонного загону Едуарда Стеблюка, нині розміщує понад чотири сотні, а нерідко – й більше 500…

Та якщо ще переночувати тут якось можна, то з водою, особливо гарячою, іншими зручностями в МТТ справді скрутно. Помитися можна вкрай рідко. Бо підвести таке благо цивілізації в пункт, розташований майже посеред глухого лісу, доволі складно, та головне – за які гроші?

Ось з їжею дещо ліпше, хоча – яким таким харчуванням можна забезпечити за 5 гривень на добу? А саме стільки, за словами заступника начальника штабу Мукачівського прикордонного загону Валерія Вавринюка, й виділяють сьогодні на харчування (а то й утримання) одного нелегала в «Павшині». Допомагають і тут же таки благодійні організації, харчові пайки частенько підвозять з Червоного Хреста.

За кошти тих же таки благодійних організацій на території пункту встановили кілька таксофонів, але зателефонувати з них можна лише тоді, коли ті ж таки благодійники «підкинуть» кілька телефонних карток, аби могли нелегали поспілкуватися з родинами з далекого Бангладешу чи Пакистану. З медичним обслуговуванням дещо ліпше – якщо треба, прикордонники забезпечують всім необхідним, як критично – доправляють до лікарні в Мукачеві. Спілкуються із затриманими англійською, хто не володіє – тому справжня біда. Самі ж прикордонники навіть розказують, що в середині табору існує певна «кастовість»: найбільше шанують тих, хто володіє російською чи українською. У кожній групі обирають лідера, який знає, бува, й кілька мов — російську, французьку, англійську. Через лідера власне самі прикордонники спілкуються з кожною групою. Через нього затримані вирішують якісь свої проблеми, подають скарги, якщо такі є. Лідер приходить до чергового, черговий, у свою чергу, доводить це до відома командування… Отака ланка.

Як жити поруч зі спокусою?

Саме задля того, аби таки полегшити долю тим нещасним нелегальним мігрантам, а також аби зняти напругу в густонаселеному регіоні, й просить закарпатська влада перенести МТТ в південні чи східні області. Зрештою, це було би й логічно: утримувати нелегалів поряд зі спокусою, за якийсь десяток кілометрів від омріяного кордону, «це в першу чергу нелогічно», вважає депутат обласної ради, перший заступник голови Закарпатської ОДА Іван Балога. «У таборі тимчасового утримання «Павшино» нелегали живуть не більше, ніж півроку. За цей час подають заявку з проханням надати їм статус біженця. Вже лише довідка про оформлене прохання дає дозвіл на вільне перебування на території України. Щоправда, на певний термін, поки не надійде відповідь з міграційної служби. Але цього часу достатньо, щоб знову спробувати перетнути кордон із омріяним Євросоюзом. Де логіка таких дій? Треба нелегалів подалі від кордону доправляти. Та й, з іншого боку, якщо ми прагнемо до Європи, до створення європейських умов для проживання, треба їх створювати для всіх, у тому числі і для мігрантів, а про які нормальні умови може йтися в такій тісняві та ще й без фінансування? І я особисто, і обласні депутати, і низка районних рад – категорично за те, аби закрити й перенести пункт тримання нелегальних мігрантів фактично туди, звідки вони до нас приходять. А йдуть нелегали через Східну Україну з Росії. Головне, аби в них знову не виникало бажання штурмувати кордони й погіршувати імідж України», – так вважає Іван Балога.

До речі, Балога нагадує і про санітарно-епідеміологічну небезпеку, якою загрожує маленькому густонаселеному Закарпаттю, а відповідно й благополучній сусідній Європі (чого остання не стерпить) пункт тимчасового тримання нелегальних мігрантів: вихідці з Азії несуть із собою небезпечні екзотичні хвороби, до яких наш, слов’янський імунітет геть не пристосований. Достатньо нагадати бодай спалах черевного тифу наприкінці 2005-на – початку 2006 років на Перечинщині у селі Сімер (через Перечин пролягає один із нелегальних каналів переправляння мігрантів до Словаччини, – Авт.). Як встановили спеціалісти, тиф мав азійське походження…

А ще й – хімією подихати…

У всій цій «нелегальній» ситуації треба сказати про ще одне. Днями народний депутат України, радник міністра внутрішніх справ і заступник голови комітету ВР по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією Геннадій Москаль запропонував внести зміни до 25 законів, у тому числі підпорядкувати прикордонну службу Міністерству внутрішніх справ та створити у складі цього відомства ще одну, цивільну службу – міграційну. Тоді, мовляв, усі питання нелегальної міграції будуть в одних руках. Бо, за його ж таки словами, нині нелегалами займаються різні відомства, у тому числі СБУ. Хоча, за твердженнями самого ж Москаля, хвиля нелегалів до України нині така потужна, що становить небезпеку для держави загалом. А саме це, як відомо, і є прерогативою служби безпеки.

Але чи вирішать ці зміни проблему «Павшина» – питання риторичне. Як каже Іван Балога, «і попередній уряд, і нинішній чомусь не дуже поспішають вирішити цю болісну для Закарпаття проблему….». А проблема болісна ще й тому, що, за висновками Міністерства охорони здоров’я, Держгірпромнагляду, Державного пожежного нагляду МНС табір не може перебувати там, де він є, бо це у санітарній зоні хімічного підприємства «ПетроКарбоХем-Мукачево». Тільки один приклад: в інформації за підписом керівника Держгірпромнагляду України від 9.09.2005 сказано: «Пункт … був розташований в межах санітарно-захисної зони станції перевантаження після її введення в експлуатацію. При цьому були грубо порушені межі санітарно-захисної зони підприємства, нормативний розмір якої становить 500 м, а фактично відстань до споруд пункту – 100 м».

Минулого тижня на Кабінет Міністрів України пішов черговий лист за підписом голови облдержадміністрації О. Гаваші, в якому знову, всебічно аргументуючи позицію, обласна влада просить закрити пункт тимчасового тримання нелегальних мігрантів. Якою буде відповідь?

P.S. Словом, говорити про саме МТТ «Павшино» й про те, як там живуть люди, можна довго й нудно. Ще до недавнього часу, до речі, й побачити пункт «зсередини» було не так уже й легко, нині ж, із появою нового начальника Мукачівського прикордонного загону Ігоря Левадного, побачив світ внутрішній наказ, згідно з яким кожного останнього четверга місяця до пункту можуть офіційно приходити й бачити все «воочію» будь-які мас-медіа. Приходять не лише українські, недавно відвідали «Павшино» австрійці та французи. Останнім, які не дуже хочуть бачити Україну в ЄС-НАТО й інших організаціях, особливо цікавляться, як Україна дотримується європейських вимог… Може, хоч на таку позицію, якщо не на прохання закарпатців, зважать там, у стольному граді?

Надія Петрів, сайт Закарпатської облдержадміністрації
10 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

Кирил 2008-04-11 / 08:33:00
Так, сам ця влада і організувала у свій час цей відстійник і не в убиток собі косила на цьому не мале бабло на переправці нелегалів. А зараз, коли з цим позорним явищем почали боротись (як до речі і з контробандою),влада уже не має такої великої мзди і хочу прибрати. Швидко у влади міняється думка. Нехай ця недолуга влада подає у відставку і інші не заангажовані чиновники приймають виважене рішення.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини