Лікарня майбутнього є в закарпатському Мукачеві

Минулого тижня Мукачівська центральна районна лікарня відзначила 155-річчя з дня заснування. У рік свого народження вона мала 10 ліжко-місць, лікаря й кількох сестер-монахинь. І якщо за недавньої порівняно радянської доби визначальним було саме кількість ліжко-місць, то сьогодні – наявність сучасного медичного обладнання.

Якщо донедавна Мукачівську ЦРЛ називали найдревнішою в Закарпатті і найбільшою серед райлікарень України, то тепер можемо сміливо казати, що вона і найсучасніша порівняно з іншими медичними закладами республіки. Досить сказати, що літотріптер – великий ендоскопічний апарат, що виконує, зокрема, ультразвукове дроблення каменів у нирці, є лише в Київському інституті урології та кримській оздоровниці ВІП-персон Феофанії. А тепер і в Мукачеві. Можна ще назвати не один медичний прилад, що є віднедавна в Мукачівській ЦРЛ і якого немає навіть в містах-мільйонниках, зокрема, ортопедичний комплекс „Страйпер” з інструментарієм, якого взагалі ще немає в Україні.
Втім, краще один раз побачити, ніж сто разів почути. І тому керівництво лікарні запросило на вчора керівників міста і району, представників громадськості, ветеранських організацій, журналістів на відкриття 23-го структурного підрозділу лікарні – відділення сучасної діагностики. Серед почесних гостей була і дружина голови Секретаріату Президента України Віктора Балоги – Оксана, яка представляла на урочистостях свого чоловіка. Її присутність була не випадковою, адже саме завдяки зусиллям нашого високоповажного земляка, за його безпосереднього сприяння і великою мірою за його власні кошти за останні роки Мукачівська центральна районна лікарня поповнилась найсучаснішими медичним обладнанням та апаратурою більш як 30 найменувань.
Керівник лікарні, заслужений лікар України Василь Васюта запросив численних гостей оглянути діагностичне обладнання, що встановлено і працює у відділеннях лікарні останнім часом. За його словами тільки завдяки новітній апаратурі у відділенні реанімації вдалося врятувати життя щонайменша десяти пацієнтам. А у відділенні травматології завдяки сучасним апаратам є можливість робити операції на малих суглобах про що раніше і не мріяли. Сьогодні в лікарні вже більше десяти рентген-апаратів, половина з яких цифрові. Завдяки цифровому узі-апарату на якісно вищий рівень поставлено профілактичні обстеження на туберкульоз. Саме завдяки новітній апаратурі в пологовому відділенні сьогодні вже можуть виходжувати 500-грамових немовлят.
Екскурсія відділеннями лікарні завершилася перед дверима з червоною стрічкою. ЇЇ урочисто перерізали голова Мукачівської районної ради Іван Михайло, дружина голови Секретаріату Президента України Оксана Балога, виконуючий обов’язки міського голови Золтан Ленд’єл і головлікар ЦРЛ Василь Васюта. Після оглядин процедурних кімнат з діагностичним обладнанням відбулося обговорення побаченого. Своїми думками поділився Золтан Ленд’єл, який підкреслив, що якісно вищий рівень медичного обслуговування, це ще один наш крок до Європи, до європейського рівня життя і висловив глибоку вдячність Віктору Балозі за турботу про здоров’я нації, адже міський бюджет не зміг би покрити і половину вартості медичного обладнання і апаратури, які лікарня отримала завдяки зусиллям нашого відомого земляка. Ці ж думки по своєму висловили і головний лікар обласної дитячої клінічної лікарні, депутат обласної ради Єлизавета Біров, директор будинку-інтернату для слаборозвинених дівчат Василь Маркулін, головний лікар міської санепідемстанції Володимир Ревчук, колишній головлікар ЦРЛ, почесний громадянин Мукачева Микола Крилов. Від імені свого чоловіка Оксана Балога гречно подякувала присутнім за добрі слова і висловила впевненість, що мукачівська лікарня й надалі розвиватиметься, підвищуватиметься фаховий рівень медиків, що зростатиме кількість небайдужих бізнесменів, які творитимуть добро, дбаючи про здоров’я нації, повідомили з прес-служби Мукачівського міськвиконкому.

ЗІА "Простір"
10 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини