В Ужгородському райвідділенні поліції представники омбудсмана з прав людини виявили низку порушень

У рамках реалізації національного превентивного механізму представник Уповноваженого в західних областях та працівник Відділу регіонального представництва в західних областях здійснили моніторинговий візит до Ужгородського районного відділення поліції Ужгородського ВП ГУ НП в Закарпатській області.

В Ужгородському райвідділенні поліції представники омбудсмана з прав людини виявили низку порушень

Візить відбувся з метою перевірки дотримання прав затриманих та вивчення стану забезпечення заходів із запобігання та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

У відділенні поліції не виконуються заходи, спрямовані на запобігання неналежному поводженню з затриманими: кімната для конфіденційного побачення з адвокатом, кімната слідчого та кімната для затриманих осіб не використовуються, оскільки ремонт у вищезазначених приміщеннях не завершено. Таким чином, процесуальні дії із затриманими проводяться у службових кабінетах працівників. На дверях деяких службових кабінетів відсутні таблички із зазначенням посад та прізвищ працівників.

Під час візиту також з’ясовано, що службова документація ведеться з порушенням вимог Інструкції з організації діяльності чергової служби органів (підрозділів) Національної поліції України, затвердженої наказом МВС України від 23.05.2017 №440, зокрема, у журналі обліку доставлених, відвідувачів та запрошених повною мірою не вносяться необхідні дані, а саме у графі мета доставлення/прибуття щодо осіб зазначається «відвідувач» або «запрошений». Відомості про прибуття до відділення поліції адвокатів затриманих не вносяться. Некоректно ведуться також записи в Книзі прийому та здачі чергування, оскільки в них не вносяться дані про затриманих осіб.

У відділенні поліції не забезпечується також дотримання права на охорону здоров’я та медичну допомогу. Так, наказом керівника відділення поліції не покладено обов’язки на відповідного працівника, відповідального за надання домедичної допомоги громадянам, які перебувають у відділі поліції. Крім того, жоден з працівників відділення поліції не має сертифікату з надання домедичної допомоги.

У відділенні поліції встановлено 8 камер відеоспостереження, однак відсутнє попередження про здійснення відеоспостереження шляхом розміщення відповідного застереження в загальнодоступному місці для належного візуального сприйняття громадянами.

У вестибюлі та кімнаті прийому громадян наявні стенди, які містять інформацію щодо права осіб на звернення та доступ до інформації. Разом з тим у вказаних приміщеннях відсутні зразки заяв, скарг, телефонів "довіри" та інших гарячих ліній, інформація щодо представників Уповноваженого з прав людини в регіоні та громадських організацій, які надають правову допомогу.

Крім того, у відділенні поліції не повною мірою виконуються заходи із запобігання та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, оскільки при вході відсутні дезбар’єр, частина працівників не дотримується маскового режиму, попри забезпечення засобами індивідуального захисту відділення поліції повною мірою. Зі слів керівництва в Ужгородського РВП є безконтактний термометр, однак моніторинговій групі та іншим відвідувачам відділення поліції не здійснено термометрію. У відділенні поліції також не здійснюється фіксація допуску до роботи або недопуску персоналу з ознаками підвищеної температури/хворобливого стану.

Відсутні графіки погодинного вологого прибирання/дезінфекції та провітрювання приміщень відділення поліції, а збір та утилізація засобів індивідуального захисту не здійснюється.

За результатами моніторингового візиту до Головного управління Національної поліції у Закарпатській області буде направлено звіт з рекомендаціями щодо усунення недоліків в організації діяльності відділення поліції для невідкладного їх усунення.

19 листопада 2020р.

Теги: порушення, візит, омбудсман

Коментарі

Малятко.Малятко. 2020-11-19 / 22:23:32
От який вних там порядок.А вони щось комусь щось розказують.

Оноковці. 2020-11-19 / 22:13:49
Ці гандони ні що не роблять лише свої питаня на роботі рішають. А на роботу ідуть щоб там за калимити гроші поліція не думає за україну .

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини