Соляна кімната із закарпатського Солотвина з’явилась у рівненському Радивилові

Шість тонн солі з закарпатського Солотвина та місяць кропіткої праці — і у Радивилівському відділенні медико-соціальної реабілітації інвалідів та осіб похилого віку з’явилась лікувальна соляна кімната, або мовою науковців — галокамера.

— Ідею такої кімнати виношували два роки, але лише з Нового року з’явилась можливість втілити її в життя. Її облаштуванням займався спеціаліст з Луцька, керівник проекту “Соляна шахта” Юрій Шипелик, який свого часу обладнав аналогічні галокамери у санаторіях “Червона калина” та “Лісова пісня”, а також в одній з поліклінік Луцька, — розповів директор Радивилівського територіального центру соціального обслуговування пенсіонерів та малозабезпечених громадян Микола Похальчук. — Кошти на це виділила районна рада та райдержадміністрація, на все пішло 62 тисячі гривень.
Тепер жителям райцентру не треба буде долати стільки кілометрів Закарпаття, аби поліпшити здоров’я.
Позбуваємося безсоння і стабілізуємо тиск
Головним лікувальним компонентом галокамери є сухе повітря, насичене від’ємно зарядженими іонами хлориду натрію, очищене від вірусів, мікробів та алергенів, тобто стерильне. Показанням для лікування та профілактики є захворювання бронхолегеневої системи (до речі, за словами Миколи Похальчука, у районі зареєстровано більше 500 осіб, хворих на астму), ЛОР-органів, патологія шкіряних покривів. Перебування у соляній кімнаті також допоможе укріпити нервову систему, позбутись безсоння, стабілізувати тиск, підвищити захисні сили організму. Є й ряд протипоказань, тому перед проведенням сеансів слід проконсультуватись із лікарем. Переваги галотерапії полягають у дешевизні, безпечності та комфортності процедур, мінімальності побічних явищ, можливості багаторазових курсів лікування.
Вдалось поспілкуватись і з керівником та автором проекту “Соляна шахта” Юрієм Шипеликом, який прибув у Радивилів, щоб встановити необхідне програмне забезпечення та завершити облаштування кімнати.
— Зацікавився галокамерою, перебуваючи з сім’єю у санаторії в Трускавці. Моєму маленькому сину за 15 хвилин перебування у соляній кімнаті вдалось позбутись нежиті. Тепер сам займаюсь облаштовуванням кімнат як у санаторіях, так і у приватних осіб, — поділився пан Юрій. — Іонізація повітря у штучно створених шахтах досягається не лише за рахунок природного фону (брил солі), а й соляного фільтру, ламп освітлення та підсилюючого іонізатора (генератора легких іонів). Усе це піднімає якість повітря. До речі, сіль з Солотвина — одна з найкращих у Європі, хоча самі шахти там нині перебувають у поганому стані, трапляються обвали.
Процедури — від 30 хвилин
Особливо вражаючі результати спостерігаються у хворих на астму — вже після 15-денного курсу лікування вони переходять з важких гормональних препаратів на легші ліки і вживають їх рідше. До речі, штучні шахти навіть кращі за природні — в тому плані, що використовуються більш легкі іони, і рідше виникає загострення хвороби, пояснив Юрій Шипелик. Процедури триватимуть від 30 хвилин до години.
Тепер кімната відкрита для всіх бажаючих. Для інвалідів усіх категорій процедури безкоштовні, для працюючого населення вартість становить 10 гривень за сеанс, пенсіонерам та дітям — 50-відсоткові знижки.
— Процедури будуть проводитись тільки після призначення лікаря. Отримані кошти підуть на зміцнення матеріально-технічної бази відділення, закупівлю нового обладнання, — каже завідувач відділення Галина Коханець.

Наталія Андріюк, "Рівнеінформ"
10 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

Наталія 2016-10-19 / 09:39:59
як з вами звязатися?

НОВИНИ: Соціо

22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
» Всі новини