6 схем шахрайства в добу поширення коронавірусу, про які варто знати

Пандемія COVID-19 зіграла на страхах і тривогах людей та спричинила поширення паніки в суспільстві. На жаль, це стало ідеальним поживним середовищем для шахраїв, які почали використовувати пандемію з метою обману людей. Оскільки світ щосили намагається впоратися з величезними змінами в суспільстві, варто остерігатися можливої хвилі шахрайства, спричиненої COVID-19. Про деякі з найяскравіших прикладів схем обману читайте далі.

 Фото Daria Nepriakhina для Unsplash
Фото Daria Nepriakhina для Unsplash

Сфабриковані електронні листи від держструктур

Фішинг, тобто практика надсилання електронних листів з метою отримання фінансових даних одержувача, є проблемою ще з середини 90-х років. І хоча постачальники послуг електронної пошти блокують більшість із них (компанія Google стверджує, що це 18 мільйонів листів на день), певна їх кількість, як і раніше, потрапляє у вашу поштову скриньку.

Хвиля фішингових атак під час епідемії COVID-19 б’є по слабкому місці — фінансових проблемах людей. Багато з них виглядають як листи від держструктур, у яких пропонуються стипендії на навчання та гарантія зниження податків, у той час як у інших обіцяють фінансову допомогу для купівлі предметів першої необхідності. Усі вони мають одну спільну рису: просять вас ввести основну фінансову інформацію, яку зловмисники потім використовують для викрадення грошей із вашого рахунку.

Якщо вашому уряду знадобиться з вами зв'язатися, то вони, ймовірно, не писатимуть вам електронних листів: замість цього вам зателефонують або відправлять листа поштою. У разі виникнення будь-яких сумнівів краще зателефонувати за офіційним номером або перевірити їх офіційний сайт, а не відповідати на електронне повідомлення.

Оновлення способу оплати за медіа послуги

Інша поширена фішингова атака спрямована на користувачів медіа-сервісів. Пандемія призвела до неймовірного збільшення кількості платних підписок на провайдерів, таких як Netflix, оскільки люди проводять набагато більше часу вдома. Для багатьох людей, особливо літніх, їх улюблені шоу допомагають втекти від самотності та підтримувати зв'язок із зовнішнім світом.

Це залежність, на якій дуже хочуть нажитися шахраї. Багато хто отримував електронні листи з проханням оновити свої платіжні реквізити за допомогою неправдивого посилання, що потім використовувалось для викрадення інформації про їх кредитну картку. Також варто звернути увагу на повідомлення від ігрових сайтів або онлайн-магазинів, що пропонують безкоштовні ставки або роздрібні знижки. 

Найкращий спосіб уникнути цього шахрайства — просто зайти безпосередньо на сайт і перевірити там свій профіль. Якщо ви є передплатником Netflix, то можете легко знайти свої платіжні реквізити. На сайтах із азартними іграми онлайн основна інформація про використання безкоштовних ставок або про те, як працюють бонуси казино, завжди повинна бути включена в їх умови використання, у той час як пропозиції онлайн-магазинів повинні відображатися на їх сайтах.

Підроблена реклама засобів захисту

Шахраї розуміють, що люди хочуть себе захистити за будь-яку ціну, тож це спричинило хвилю фальшивої реклами на деяких веб-сайтах і в соціальних мережах.

Оголошення, що пропонують чудодійні ліки від вірусу або навіть базові засоби захисту, такі як дезінфікуючий засіб для рук чи маски, спонукають користувачів заповнити форму замовлення й надіслати гроші прямо злочинцям до кишені.

Британська компанія Which?, що спеціалізується на захисті прав споживачів, нещодавно опублікувала статтю про те, як ці оголошення розпізнати, та рекомендувала п'ять етапів перевірки, включаючи пошук орфографічних помилок і попередній перегляд URL-адреси, у разі виникнення будь-яких сумнівів.

Шкідливі програми та веб-сайти

Шахрайство не обмежується лише електронними листами й рекламою, іноді для обману людей створюються цілі програми та навіть веб-сайти.

Відомі випадки, коли застосунки для Android, що мали б допомагати відслідковувати поширення вірусу, натомість установлювали на пристрій програми-шантажисти й вимагали оплату за їх усунення. Інші застосунки обіцяли надавати поради щодо боротьби з вірусом, а натомість направляли користувачів на шкідливу веб-сторінку.

Національний центр кібербезпеки Великобританії розмістив на своєму веб-сайті рекомендації, щоб попередити людей про можливе шахрайство й розповісти про те, як із ним боротися, однак прийдеться їм сутужно, оскільки шахраї використовують більш складні технології.

Фальшиві профілі в соцмережах

Велику небезпеку в соціальних мережах становлять фальшиві акаунти, також відомі як боти, які створені для поширення дезінформації та розпалювання гніву, особливо під час кризи.

Відтак, пандемія COVID-19 стала причиною збільшення числа атак, націлених на особисті інтереси, коли фальшивий профіль використовується для маніпулювання користувачами соціальних мереж з метою отримання їх фінансових даних. Шахраї часто видають себе за реальних людей, що допомагає їм зав'язати розмову, в якій вони можуть поділитися сумною історією або фальшивою можливістю для бізнесу.

Як і у випадку зі згаданими вище підробленими веб-сайтами, такі профілі також можна розпізнати. Ви з легкістю зможете їх виявити, якщо знатимете, що шукати, і тим самим допоможете боротися зі злочинністю в Інтернеті.

Інвестиційне шахрайство

Ріст популярності та курсу криптовалюти за останні кілька років спонукав багатьох із нас інвестувати в біткоїни.

Однак всюди, де є можливість, є і ризик. Шахраї заохочують людей вкладати кошти під час фінансового спаду, переконуючи, що це найкращий час для інвестицій. Натомість багато експертів вважають, що цифрові активи стійкі до рецесії, тож не має значення, коли ви інвестуєте — тепер або після рецесії.

А втім, для багатьох шахраїв, які намагаються переконати людей інвестувати в підроблені криптопроєкти, це не має значення. Вкладені гроші негайно зникають з рахунку, залишаючи жертві лише чорну діру у виписці з банку.

Незважаючи на всі погані новини, ми не повинні дозволяти онлайн-злочинцям відлякувати нас від використання Інтернету для важливих цілей. В мережі слід завжди бути пильними: перевірка джерела інформації та визначення явних ознак шахрайства має вирішальне значення, і, слідуючи простим рекомендаціям, ми зможемо допомогти зробити Інтернет безпечнішим місцем.

29 жовтня 2020р.

Теги: COVID-19, шахрайство, мережі

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини