На Закарпатті у кількох сільських громадах виборчу адресу змінили понад 100 людей

На Закарпатті спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА виявили, що в Оноківську сільську громаду свою виборчу адресу змінили понад 200 людей, що становить 10,1% від кількості звернень про зміну виборчої адреси у регіоні.

Також багато людей зареєструвалися виборцями у Середнянській селищній (139) та Баранинській сільській громадах (101). Крім того, як повідомив голова Закарпатської ОДА Олексій Петров, “чи не на кожній із виборчих дільниць Пилипецької громади додалися по 20-30 нових виборців”.

З 1 липня до 10 вересня виборці могли скористатися можливістю та змінити виборчу адресу за оновленою процедурою – подавши заяву у відділ ведення Державного реєстру виборців особисто або ж онлайн за допомогою сервісу «Кабінет виборця». Згідно з інформацією на сайті Державного реєстру виборців, 201 особа змінили свою виборчу адресу на Оноківську сільську громаду Ужгородського району. Це становить 10,1%  від кількості звернень про зміну виборчої адреси у регіоні. За даними ДРВ, наразі в Оноківській сільській громаді налічується 5 571 виборець.

Як з’ясував спостерігач ОПОРИ, провівши точковий моніторинг ДВК, на дільниці у селі Оноківці, за однією з адрес до списку виборців внесено 12 виборців, із них лише двоє – мають однакове прізвище, а за іншою адресою – 10 виборців. Також у селі Оріховиця, що входить до цієї громади, ще за двома адресами до списку виборців внесено по 7 виборців. За даними сайту ДРВ, станом на 30 серпня 2020 року в Оноківцях налічувалося 2259 виборців, а станом на 30 вересня - 2412 виборців. У селі Оріховиця, що також входить до Оноківської громади, додалося 19 виборців (загальна кількість виборців - 540), у селі Невицьке - 22 (загальна кількість виборців - 840).

Також чимало людей змінили свою виборчу адресу на Середнянську селищну та Баранинську сільську громади. Згідно з даними сайту ДРВ, на Середнянську селищну раду змінили виборчу адресу 139 осіб, що становить 7,3%  від кількості звернень про зміну виборчої адреси у регіоні. Всього у цій громаді налічується 9763 виборці. Як виявила спостерігачка ОПОРИ, провівши точковий моніторинг, за однією із адрес до списку виборців внесені 10 виборців. Також за даними сайту ДРВ у селі Андріївка, що входить до Середнянської громади, додався 31 виборець, а всього у селі тепер налічується 232 виборці. У селі Кибляри цієї ж громади додався 21 виборець, всього там зареєстровані 595 виборців. У селі Худльово, де налічується 1138 виборців, додалося 16 нових виборців. 

На Баранинську сільську громаду свою виборчу адресу змінила 101 людина. Це становить 5,29% від загальної кількості звернень про зміну виборчої адреси у регіоні. У цій громаді проживають 8665 виборців. 

Щодо можливих аномалій зі зміною виборчої адреси, 16 жовтня на своїй сторінці у фейсбуку голова Закарпатської ОДА, який очолив список кандидатів у депутати до обласної ради від партії “Слуга народу”, Олексій Петров відзначив, що чи не на кожній із виборчих дільниць Пилипецької громади додалися по 20-30 нових виборців.

«Пилипецька ОТГ. За останні тижні на кожній із дільниць з'явилося по 20-30 нових мешканців сіл. Причому поприписували їх хаотично - частину на лісопилці, когось у церкві... Для чого це робиться - зрозуміло. 200-300 додаткових голосів - це суттєве викривлення результатів виборів. Прошу правоохоронців вважати цей пост офіційним моїм зверненням як кандидата в обласну раду від партії "Слуга Народу" про порушення виборчого законодавства в Пилипецькій ОТГ.  Додаю навіть список цих "новоприбульців" (ті що підкреслені) на одній із дільниць», - йдеться у дописі голови Закарпатської ОДА Олексія Петрова. 

За даними сайту Державного реєстру виборців, виборчу адресу на Пилипецьку сільську громаду змінили 92 виборці. Всього у цій громаді налічується 5528 виборців. 

«Закликаємо виборців перевірити, чи не зареєстровано за їх виборчою адресою невідомих людей. Це можна виявити, наприклад, якщо до вашої оселі від ДВК прийде запрошення голосувати не тільки Вам, а й на імена невідомих вам людей. Крім цього, можна особисто прийти до ДВК, щоб подивитися список виборців, зокрема, і внесених осіб за вашою адресою. Крім цього, є можливість на сайті Державного реєстру виборців у розділі «Кабінет виборця» перевірити, хто, як виборець, відноситься до вашої  виборчої адреси. У разі, якщо ви, як власник житла, виявите, що за вашою виборчою адресою є імена повністю невідомих вам людей, ми рекомендуємо повідомити про це поліцію, адже можливо тут йдеться про зловживання правом зміни виборчої адреси, - зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Закарпатській області Ярослав Гулан. - Де-факто до вашої виборчої адреси, згідно із законом, може відноситись будь-хто з правом голосу. Тож, якщо це ваш родич, друг, знайомий, або, наприклад, орендар кімнати чи цілої квартири, то в цьому випадку жодних питань немає. А от якщо за вашою адресою хочуть голосувати повністю незнайомі вам люди, то тут питання - з якою метою ці виборці змінили свою виборчу адресу для голосування. Тут можливі ознаки підкупу виборців, адже людині хтось міг заплатити за те, щоб вона змінювала виборчу адресу». 

21 жовтня 2020р.

Теги: адреса, зміна

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини