На Закарпатті гуцульську овечу бриндзю пропонують занести до переліку елементів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО (ФОТО)

На Закарпатті гуцульську овечу бриндзю, вслід за українським борщем, пропонують занести до переліку елементів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

На Закарпатті гуцульську овечу бриндзю пропонують занести до переліку елементів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО (ФОТО)

Про це йшлося у Рахові під час проведення організованої Закарпатською ОДА інформаційно-комунікативної платформи з питань охорони нематеріальної культурної спадщини та підтримки приватно-державного партнерства. Прикладом останнього є Музей гуцульської бриндзі, який створила місцева мешканка Ольга Шкуро. Музей – це  грантовий проект за підтримки Українського культурного фонду. За допомогою технологічних новинок – окулярів віртуальної реальності та QR-кодів – відвідувачі можуть переглянути відеоролики з полонини, з випасання овець та сам процес створення унікального сиру.

Гуцульська бриндзя – продукт унікальний, розказує власниця музею. Минулого року це визнали на державному рівні, Мінекономіки закріпило за продуктом брендову назву. Відтоді гуцульською овечою бриндзею може називатися тільки сир виготовлений у гірських районах України, де випасають овець на висоті не менше 700 метрів над рівнем моря. До речі, це перший продукт в Україні, що отримав свідоцтво, яке відповідає усім європейським вимогам щодо реєстрації і має право на визнання в ЄС.

Пані Ольга розказала, що овечий сир виготовляють за технологією, якій сотні років. Переважно його роблять у горах, коли випасають овець.  Справа виготовлення сиру багатоетапна.  Спочатку у свіже овече молоко додають закваску – кляґ, добутий зі шлунку молочного ягняти. Відтак залишають на декілька хвилин. Дерев’яним жбаталовом розмішують, відділяючи від рідини м’який сир, вибирають його, зціджують рідину, утрамбовують у будзи. Через декілька годин виходить сипкий сир. Його перетирають із сіллю і залишають у темному й прохолодному місці на декілька тижнів, відтак кінцевий продукт і називають гуцульською овечою бриндзею. Без бриндзі горяни не уявляють свого раціону, каже власниця музею. Його додають до безлічі традиційних гуцульських страв – баноша, кулеші, вареників.

Перший заступник голови Закарпатської ОДА Олег Коцюба також відвідав музей:

«Гуцульська бриндзя – це не тільки продукт для споживання, це передусім багаторічний досвід і життя людей, це звук трембіти навесні, коли вівчарі йдуть на полонину, це ватра і гори, оповиті туманом, це любов до природи та людей. Зберегти елементи нематеріальної культурної спадщини, притаманні нашому Закарпаттю, – наш святий обов’язок».

Таким чином, потреба занести гуцульську овечу бриндзю до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини та до інших міжнародних списків цілком виправдана: особливий продукт, технологія і місце його виробництва повинні отримати визнання в Україні та за її межами. Ініціативу обговорили представники Закарпатської ОДА із Асоціацією виробників традиційних карпатських високогірних сирів, представниками консульств Угорщини та Польщі в Україні у Рахівській РДА. Тут місцеві мешканці влаштували виставку смачних та корисних сирних продуктів із овечого молока, а ще виробів із овечої шерсті. Із вовни гуцули виготовляють теплий одяг, килими та ковдри.  

Основним результатом зустрічі стало підписання документа, згідно з яким розпочинається процес віднесення гуцульської бриндзі до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини.

Відповідний Лист-згоду громадськості про передачу елемента для внесення його до регіонального переліку НКС з подальшим просуванням до Національного реєстру та Міжнародних списків підписав голова Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів Анатолій Павлюк.

Ініціативу рахівчан підтримали й іноземні дипломати. Консул Республіки Польща у Львові Томаш Коваль побажав закарпатцям успіху на шляху до втілення цього амбіційного задуму, щоб гуцульську бриндзю внесли у Нацперелік України та у відповідні реєстри ЄС. «Національна кухня – невід’ємна частина кожної культури та туризму», – сказала аташе із питань зовнішньої Генерального консульства Угорщини в Берегові Чізмадіа Александра.

Також обговорили низку актуальних питань щодо розвитку туризму. Йшлося про необхідність розширення приміщення Музею гуцульської бриндзі, про проведення щорічного фестивалю-ярмарку «Гуцульська бриндзя», про створення якісної інфраструктури та надання послуг, які сприятимуть промоції туризму на Рахівщині та на Закарпатті загалом.

Гуцульська овеча бриндзя – смачна й корисна візитівка Закарпаття – зробила крок до загальноукраїнського та світового визнання. І вже незабаром вона поповнить ряд усім відомих сирів – італійського пармезану, англійського чеддеру та грузинського сулугуні.

20 жовтня 2020р.

Теги: бриндзя, музей, спадщина, ЮНЕСКО

НОВИНИ: Соціо

19:38
Ужгородці збирають підписи проти зведення МАФу на площі Кирила і Мефодія
18:30
/ 3
В Ужгороді на набережній Незалежності встановлять модульний туалет
16:45
/ 1
У Тур'їх Реметах на Ужгородщині попрощаються з полеглим ще в квітні 2024-го Михайлом Скубеничем
15:40
На Драгобраті п'яні поляки погрожували українцю "військкоматом"
11:06
/ 1
У п'ятницю в Ужгороді проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Андрія Матейку
20:29
/ 1
На війні з росією поліг Євген Балог з Бистриці Чинадіївської громади
11:08
З лютого вартість квитків на потяг до будапешта зросте на 17-21%
15:51
/ 13
30 бангладешців уже оформлюють візи для працевлаштування на Закарпатті
10:55
/ 2
У середу в Ужгороді попрощаються з полеглим на війні з росією Максимом Євдокимовим
06:16
/ 1
Кілька вражень про цьогорічних лауреатів премії Михайла Лучкая
15:33
/ 1
У Мукачеві в середу попрощаються з полеглим Героєм Валерієм Сідором
14:27
/ 1
На війні з росією поліг Мека Яшкович з Ужгорода
14:13
Пошуки 74-річного ужгородця, що тривали з кінця грудня, завершилися констатацією непоправного
20:01
/ 5
Петиція про запровадження мораторію на будівництво вітряків на гірських територіях Карпат, попри технічні збої, достроково зібрала необхідну кількість голосів
01:29
/ 1
Надходження загального фонду місцевих бюджетів Закарпатської області за 2024 рік зменшилися відносно 2023 року на 4,1%
17:31
/ 1
На війні з росією поліг Юрій Голінка з Ужгородщини
15:05
У Мукачеві в п'ятницю прощатимуться з померлим захисником Русланом Цибарем
14:32
/ 1
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Русланом Капальчиком
20:39
/ 4
У День Соборності України два береги Ужа з'єднав "Живий ланцюг"
20:07
/ 2
Міндовкілля зупинило розгляд документів з ОВД щодо забудови полонини Руна вітряками (ДОКУМЕНТ)
18:51
"Укрзалізниця" в лютому запускає нові нічні сполучення Закарпаття зі Львовом та Києвом
11:46
/ 1
На війні з росією поліг Роман Козар з Рокосова Хустської громади
21:48
/ 1
Мукачівські пластуни запрошують доєднатися до ланцюга єдності на честь Дня Соборності
18:16
В Ужгороді сьогодні підписали контракт на постачання місту 9 нових низькопідлогових електробусів
15:15
/ 1
На війні з росією поліг прикордонник Сергій Фомін із Верхнього Коропця на Мукачівщині
» Всі новини