На Закарпатті завершується проєкт "Створення культурного маршруту "Шлях гуні" (ФОТО)

Установа «Агенція регіонального розвитку Закарпатської області» завершує реалізацію проєкту "Створення культурного маршруту "Шлях гуні" у с.Річка Міжгірського району за фінансової підтримки УКФ.

На Закарпатті завершується проєкт "Створення культурного маршруту "Шлях гуні" (ФОТО)

Проєкт розпочато 1 червня та триватиме до кінця жовтня поточного року. Про це йшлося на пресконференції в Ужгороді.

Про досягнення проєкту, розроблений культурний маршрут «Шлях гуні», який проходить територією села Річка і його околицями, інші цікавинки розказали Денис Ман, директор установи «Агенція регіонального розвитку Закарпатської області; Владислав Товтин, координатор проєкту «Створення культурного маршруту «Шлях гуні» та Надія Яшина, асистент координатора проєкту «Створення культурного маршруту «Шлях гуні».

«У ході реалізації Проєкту розроблено культурний маршрут «Шлях гуні», який проходить територією села Річка і його околицями. «Шлях гуні» - це інноваційний продукт, який поєднує природні ландшафти полонини Боржава, традиційне полонинське господарювання і виробництво одягу з овечої шерсті народними майстрами. Його мета – популяризувати традиційне господарювання та народне ремесло - виробництво речей з натуральної вовни, сприяти розвитку сільського туризму та підвищити спроможність регіону до сталого економічного розвитку», - розповів Денис Ман. 

Пішохідна стежка «Шляху гуні» розпочинається у центрі села, проходить мальовничими буковими лісами та полонинами Боржави, де на високогірних пасовищах здавна ведеться полонинське господарство.  За словами Владислава Товтина, Протяжність маршруту 15,9 км. «Стежка середнього рівня складності, тому підійде як новачкам пішохідного туризму, так і досвідченим мандрівникам. Тривалість проходження маршруту коливається від 7 до 8 годин. Розроблено паспорт культурного маршруту. Шлях гуні офіційно зареєстровано в реєстрі туристичних маршрутів області та йому присвоєно порядковий номер 2122. Для покращення орієнтування туристів на стежці, шлях було промарковано, встановлено 4 стенди і 10 інформаційних знаків вздовж всієї протяжності маршруту. Поряд з цим, розроблено друковані мапи-схеми «Шляху гуні», які можна буде отримати безпосередньо у селі», - зазначив Владислав Товтин. 

Для інформаційної підтримки проєкту та популяризації традиційного виробництва одягу з вовни, створено та постійно наповнюється сайт www.hunyaroad.com, сторінки у соціальних мережах: Facebook і Instagram. Про це розповіла Надія Яшина. «У рамках проекту створено п’ять промоційних відеороликів та відеофільм "Гори, Річка, гуня..." про традиційне ремесло верховинців українських Карпат, прем’єра якого відбулась 9 жовтня у рамках проведення "Карпатського гірського міжнародного кінофестивалю CMIFF", - каже Надія Яшина. -  

30 вересня у с.Річка Міжгірського району організовано та проведено навчальний тренінг з основ створення та промоції туристичних продуктів з практичними кейсами. У заході взяли участь народні майстри, представники органів влади та місцевого бізнесу. Протягом навчання, учасники мали можливість дізнатись про можливості осучаснення моделей традиційного одягу, практичні поради від відомої дизайнери, узнати більше про методи та способи просування сільської території, дізнатись як через прості кроки можна збільшити потоки туристів, як створення доданої вартості може покращити ведення бізнесу в туризмі тощо. 2 жовтня відбувся онлайнтренінг за аналогічної тематики». 

Наразі, планується проведення прес-туру для виїзду на локації маршруту та проходження нитки Шляху для представників ЗМІ, лідерів думок, тощо. 

Проект реалізується за підтримки Українського культурного фонду у рамках реалізації грантової програми "Культура. Туризм. Регіони», що покликана посилити туристичну привабливість регіонів шляхом стимулювання місцевого культурного розвитку громад та генерування конкурентоспроможних культурних продуктів. Програма розроблена для спільного пілотного проекту УКФ, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» (КЕУ), SME.DO (офіс розвитку малого та середнього підприємництва при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства). Для пілотного проекту обрано Програмою КЕУ дві області: Закарпатську та Одеську.

Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 р. як нова модель надання на конкурсних засадах державної підтримки та промоції ініціатив у сфері культури та креативних індустрій. Діяльність Фонду, відповідно до чинного законодавства, є невід’ємною частиною політики і визначених пріоритетів діяльності Міністерства культури та інформаційної політики України. сайт: ucf.in.ua facebook: https://www.facebook.com/ucf.ua/, повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському пресклубі.

16 жовтня 2020р.

Теги: гуня, шлях, проєкт

Коментарі

Вуву 2020-10-16 / 21:52:32
Та вузьколійка то іще одна болюча тема для цілойі області.
Навіть у Франківській обл. відновили і туристів возит.
А в нас один злодій на другому лишень гроші крадуть і ніхто не переймається цію проблемою.

М1сцевий 2020-10-16 / 10:41:48
Пане Танчинець, та успокойся уже з своєю Річкою разом з гунями. Відкрий очі як Міжгірський Ледида ліс на повороті біля дороги при вїзді в Річку вирізав. Цього не бачиш? Мана втянули в так званні пілотні проекти втянули, десятиріччями проводите фестивалі в Річці, Ну і що змінилося. Малий Русняк дитячий табір організував, оце і все. Чогось замовчали про Іршавсько-Берегівську вузькоколійку, уже все затихло, уже й гудаки в поїзді не гудуть й вино не розливають. Пора би вже контретикою зайнятися, а не Нові Васюки розбудовувати.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини