Гроші зі сміття: як влада та підприємство-монополіст "АВЕ-Ужгород" спільно обкрадають ужгородців

Усі ці факти мали би бути не просто підставою для коригування завищених тарифів, встановлених спільними корупційними «договорняками» керівництва міськради та керівництва приватної фірми монополіста "АВЕ-Ужгород", але й предметом зацікавлення правоохоронних органів.

Гроші зі сміття: як влада та підприємство-монополіст "АВЕ-Ужгород" спільно обкрадають ужгородців

У жовтні минулого, 2019 року Антимонопольний комітет України рекомендував товариству АВЕ-Ужгород переглянути тарифи, які воно виставило населенню, в менший бік у зв’язку з неправильним застосуванням тарифу та обрахунками.
 

Знизити тариф

За ідеального розвитку обставин, товариство АВЕ мало би звернутися до Ужгородської міської ради, оскільки саме вони їм затверджують тариф, з проханням перерахувати тарифи згідно з рішенням Антимонопольного комітету і знизити тариф.

Та це за ідеальних обставин. Насправді ж АВЕ цього не зробило.

Голова ТОВ «ЕКО-Уж» Микола Пастухов

«Якщо б міська рада була зацікавлена в захисті інтересів громадян, — прокоментував ситуацію голова ТОВ «ЕКО-Уж» Микола Пастухов, — вона би сама переглянула ці тарифи і виявила той факт, що в ужгородському АВЕ лежить весь Ужгородський район і тариф був би на 40% менший».

Існує конкурсна документація, по якій АВЕ виграло тендер на вивезення несанкціонованих сміттєзвалищ, і зазначило ціну обгрунтовану, по конкурсу, 70 грн за куб (а не 175, як у нас затверджений міською радою тариф за вивезення сміття) і в поясненні учасник конкурсу має обгрунтувати таке зниження ціни на тарифи. Треба сказати, що 70 грн/куб – це нормальна і правильна ціна, конкурентний тариф з рентабельністю в 15%, як вони зазначали по підняттю тарифу, а не 40%.

Микола Пастухов пояснив: «Коли товариством АВЕ-Ужгород затверджувався останній тариф на вивезення твердих побутових відходів в м.Ужгород, в ньому було закладено витрати і на обслуговування Ужгородського району, і витрати по дизпаливу, які були завищені. Наприклад, з урахуванням того, що дизпаливо підніметься до 31-32 грн/літр. Ми ж бачимо, що дизпаливо коливається в межах 21-22 грн, але аж ніяк не 32...

Крім того, заробітна плата працівникам АВЕ. Товариство здійснює за конкурсами Prozorro і прибирання вулиць, що не є складовою вивезення ТПВ, але ці працівники підписані на обидві сфери прибирання.

Підняття тарифу зумовлене ще й тим, що є певна доля відкату, тому міська рада не зацікавлена ні в перегляді тарифу, ні в приведенні його до відповідності з нормами. Міська рада зараз виділяє кошти на вивезення несанкціонованих сміттєзвалищ, що вже закладено в тарифі — 10%. Саме ця кількість – 10% з усіх відходів, які ми оплачуємо – це великогабаритні відходи (меблі, сантехніка, матраси, дошки і т.п.). Це приблизно 30-40 грн з кожного мешканця в рік. Але якщо зауважите, то АВЕ-Ужгород проситиме вас винаймати контейнер вартістю 230 грн/куб, щоб вивозити ваше негабаритне сміття, яке ви і так маєте право викинути».


 

Три в одному

І так, за словами Миколи Пастухова, відбувається потрійне нарахування: ми оплачуємо вивезення великогабаритного сміття, міська рада оплачує утворення стихійних сміттєзвалищ, які утворюються внаслідок того, що АВЕ відмовляється вивозити негабаритне сміття з міста, яке входить у тариф з розрахунку на нормоутворення на людину. «І плюс – тим, що ми оплачуємо все це додатково, бо міська рада піднімає з кожним роком кількість відходів на вивезення несанкціонованих сміттєзвалищ. Тобто тих же майданчиків, які АВЕ мало би прибирати, бо це їхнє робоче місце.

Якщо порівняти статистику 2019 і 2020 років, то минулого року міська рада оплатила вивезення стихійних сміттєзвалищ на 4 тисячі кубометрів сміття, то цього року вони оплатили і вже проводять на 8 тисяч кубометрів сміття. Я переконаний, що це пряме відмивання коштів», — каже підприємець.


 

Поєднаний тариф

АВЕ-Ужгород, до слова, нараховує вивезення з міста Ужгород 39 тисяч кубометрів сміття в місяць, але, за словами пана Пастухова, насправді на полігоні твердих побутових відходів вони зазначають тільки половину за рахунок ущільнення  – 16 тисяч кубометрів сміття з урахуванням того, що нараховують об’єм 39 тис. кубометрів. «І оскільки тариф поєднаний – окремо захоронення нашого комунального підприємства нашого полігону, і окремо вивезення товариства АВЕ Тобто, в цьому тарифі – 175 грн — лежать 13 гривень з копійками за захоронення. Тобто кожного разу оплачуючи вивезення сміття за куб, ми оплачуємо ще й його захоронення. По суті, наші 13,5 гривень не мали би змінюватись і мали би стабільно переходити на наше комунальне підприємство.

Але АВЕ нараховує 39 тис куб сміття, а оплачує тільки 16 і наші 13,5 гривень залишаються в АВЕ, а не переходять на наше КП. В такому випадку ми мали би забрати ці гроші вже як мінімум, оскільки товариство АВЕ-Ужгород мало того, що не повністю оплачує наші кошти, які призначені для полігону, а ще й кажуть, що вивозять менше  відходів», — каже Микола Пастухов.
 

Альтернатива

Уникнути таких перекосів, на думку підприємця, можна, створивши ринкові умови для вивезення твердих побутових відходів. Якщо перевізник або надавач послуг хоче здійснювати діяльність по затверджених тарифах, то тоді вони мають затверджуватися не міською радою, а тільки конкурентнм середовищем.

«Тобто, повторним конкурсом на визначення найкращих умов.  І не укладати договори на 25 років, як має тепер АВЕ-Ужгород.

По-друге, я вважаю, що захоронення не може здійснюватися приватними товариствами, якщо вже говорити про захист інтересів громадян. В такому випадку будь-яке місцеве самоврядувння залежить від волі приватної особи, в руках якої знаходиться полігон і приватні структури могли висувати будь-які умови і диктувати громаді свої правила. Тому полігон має належати виключно громаді, щоб потім не виникало питання про вартість захоронення.

Тому, наше на сьогодні завдання – переглянути тарифи так, щоб там не було нічого зайвого. Якщо ми говоримо про вивезення ТПВ і піднімаємо тариф, то тарифи затверджує міськрада. Якби вона їх не затверджувала, то цих проблем би не виникало, та, як показує досвід, чиновники або в цьому зацікавлені, або не бачать, що відбувається насправді.

А за рахунок монопольного становища і того, що затверджуються тарифи постійно, чомусь, на користь перевізника, ми маємо сьогодні завищені тарифи.

07 жовтня 2020р.

Теги: АВЕ, сміття, відходи, таиф

Коментарі

Микола до п. Товтика 2020-10-11 / 20:30:53
Зайдіть напишіть мені Микола Пастухов у фейсбуці

Товтик до п. Миколо 2020-10-09 / 19:30:01
Пліз Ваші координати для подальшого спілкування. Про сторінку не повністю зрозумів.

Анатолій 2020-10-09 / 14:54:22
Звернення кандидата Миколи Пастухова до виборців - "Не звертайте увагу на неподріп і рабів вони слабкі". Це про людей, які живуть в Ужгороді і прийдуть на вибри.

Миколо 2020-10-09 / 02:51:53
Пан Товтик я це питання постійно підіймаю, але потім аве змінює тариф зайдіть на мою сторінку знайдете багато інформації про це. На рахунок переплат це тільки те питання яке хвилює вас на контейнері, а насправді там 60% оплата за повітря. Ці що тут коментують це гівно з АВЕ Ужгород які відробляють свої копійки. Якщо вам буде цфкаво поспілкуватися на цю тему можнмо вийти на каву. Не звертайте увагу на неподріп і рабів вони слабкі

Товтик 2020-10-08 / 21:25:02
Шановні дописувачі!
Ви прочитали мій коментар?
По Вашим дописам я зрозумів, що ні!
У Вас головне, "бодити " п. Пастухова, а не вникнути в проблему із поводженням , вивозом та захороненням твердих побутових відходів.
А тут до психіатрів, ?! може зразу ж на "Кальварію". бо це п. Пастухов.
п. Пастухов просто після мене через рік підняв питання бездіяльності міської влади в особі мера, його заступника Фартушка, керівника департаменту міського господарства міськради , та його підлеглих, які присилали відписки - п. Товтик - відчепися, це питання на потоці і тобі туди непхатися, і т.д.
А це шановні гроші всіх Вас, які проживають в приватних домогосподарствах міста та району, Ви переплачуєте ( де проживають двоє ) , і економлять ті де проживають більше двух.
Може "собака " тут зарита ? А ?

Женя 2020-10-08 / 20:43:45
Nana і Микола а також незрозуміла молодь вам потрібно лікуватися йти до психіатрів , а не писати пости, запроданці нещасні, перед тим як щось писати треба думати і речі називати своїми іменами. Ніяког7о відношення Пачстухов не має до фірми ЕКО, він в тот час не був даже знайомий з Погореловим і т.п.. Висновок лікарня за вами плаче.

Виборець 2020-10-08 / 16:46:35
Йой як стараються перед виборами)) Вибори за кілька днів і відразу зявилися небайдужі, один одного наче не знають, а гнуть палку в свій бік))))

Віктор Лендєл 2020-10-08 / 00:55:30
Де поліція і прокуратура?

Микола 2020-10-07 / 23:02:59
Звертаюсь до всіх працівників АВЕ Ужгород тут хоть кислотою плюватися, але все що тут сказано правда. І мені байдуже що ви про мене пишете.

Товтик 2020-10-07 / 21:07:07
Шановні дописувачі!
В статті надано скриншот листа - рекомендації териториального відділу Антимонопольного комітету України у Закарпатській області, на основі проведеного дослідження згідно моєї заяви на неправомірні дії ТОВ " АВЕ Ужгород" по нарахуванню по наданню послуг по вивезенню твердих побутових відходів не по кількості мешканців на дворогосподарство, а по наявності контейнера. Це два різних тарифи, тому що всіх мешканців міста( приватний сектор), та Ужгородського району привели до одної лінійки, незалежно скільки мешканців проживає та продукує тверді побутові відходи. Тобто, в одному дворогосподарстві мешкають дві особи, по сусідству - чотири, або пять, шість мешканців, але ці двоє домогосподарств проводять однакову оплату по вартості послуги за контейнер, і про що це говорить ? - там де двоє мншканців дотують тим мешканцям де їх пятеро і більше, при тому - там де двоє пнрнплачують, якщо взяти тариф на кількість мешканців, а там де пятеро і більше, або четверо - для них тариф пільговий.
Після тривалої переписки з ТОВ "АВЕ Ужгород" , Ужгородським міськвиконкомом ( працівники департаменту комунального господарства, яким переадресовував мер мої скарги, зайняли позицію ігри в перекидання, пасування мяча то в одне поле, то в інше, но нічого конкретно не вирішивши, або змінивши ( на сьогоднішній день не узаконений тариф на послуги з вивезення твердих відходів після скасування попереднього тарифу, і все сходить із рук ), але відповідають мені що конфлікт вирішено згідно листа - відповіді ТОВ "АВЕ Ужгород", якого листа і не зрозуміло і на мій заит щодо даного листа до заст. мера п. І.Фартушка, по сьогоднішній день відповіді не отримав.
Для збереження нервних клітин , які не відновлюються, я відмовився від контейнера і переуклав договір на послуги по вивезенню твердих побутових відходів з розрахунку на кількість мешканців в даному домогосподарстві, і товариство зробило дуже велику для себе помилку щодо надання мені додатку до договору по затвердженню тарифів. де чорним по білому чітко вказано за що ми маємо оплачувати.
Териториальний відділ Антимонопольного комітету України в Закарпатській області направив ТОВ "АВЕ Ужгород " припис про приведення тарифів на послуги і їх нарахування до відповідних меж у відповідності до вимог Правил утворення твердих побутових відходів в Україні, але на сьогоднішній день ТОВ " АВЕ Ужгород " це ігнорує і надалі проводить нарахування на свої послуги із порушеннями, а Ви - дописувачі невникнувши у суть змісту статті і листа ТУ АМКУ в Закарпатській області обговорюєте про те хто п. Пастухов ( якого я до речі ніколи не бачив і не знайомий, але дякую за лист ТУ АМКУ , який я бачу вперше і використаю в суді проти ТОВ "АВЕ Ужгорд" у випадку притягнення мене до відповідальності за неіснуючий борг), хто привів в Ужгород товариство ( мається на увазі п. Погорєлова), і т.п. Думаю що коротко пояснив сутність піднятого питання про діяльність ТОВ "АВЕ Ужгород".
На превеликий жаль в цьому році проходить реорганізація териториального управління АМКУ в Закарпатській області і в цьому хаосі перетурбації нікому перевірити чи виконало товариство разом із міськвиконкомом рекомендації ТУ АМКУ в Закарпатській області і відповідно прийняти відповідні санкції передбачені законодавством, бо я бачу що нічого не помінялося і ТОВ " АВЕ Ужгород " продовжує ............ наші гроші, які ніхто не контролює , а можливо, як пю Пастухов вказав, має у відкаті.

До Nanа 2020-10-07 / 17:17:20
Ти часом не хвора ? При чому тут Погорелов,який саме залучив фiрму АВЕ до прибирання мiста. Любов до дiда у тебе зашкалюе.Фiрма ЕКО створено активiстами типу Пастухов.Не вводь в оману людей.

злий 2020-10-07 / 16:12:36
Золі-бачі, зараз місцеві вибори. А тому є можливіст сковирнути цю корумповану небрязь.
А про Ахметова, електрику, газ по трубах треба було думати, коли обирали Зеленського. Ахметов тепер у нього ліпший друг

злий 2020-10-07 / 16:08:40
Все по Пастухову - агітатор, борцун, перехопити бізнес. Тобто, перехід на особистості - найнижчий рівень дискусії.

По суті ж явно заперечити нічого

Ужгородець 2020-10-07 / 15:42:24
Це той коля 3.14духов, котрий спочатку лизав Андріїву все що лижеться?
Борцун за справедливість млять

Nana 2020-10-07 / 15:17:17
Коля Пастухов,що мріє перехопити сміттєвий бізнес. Не перша спроба витіснити АВЕ з Ужгорода. Недобросовісне викладення ситуації.розрпзоване на те, що всі забули про ці Еко... Створені під Погорєлова і його нащадків. Публікація ця вам не до лиця, шановний НЗ

ДО попередників 2020-10-07 / 14:08:15
Особа Пастухова ніяк не впливає на висвітлення явно КОРУПЦІЙНИХ схем АВЕ та міської ради.

Микола 2020-10-07 / 12:36:03
це саме той г@внюк Коля Пастухов, який був агітатором Андріїва, і за то получив "відплату" у вигляді комунальної кантори "Хауз Менеджмент Груп",... яку Пастухов успішно "злив" коли стало не вигідно!!! Думайте, чи потрібен вам такий "депутат" чи "мер"!!!

Молодь Ужгорода 2020-10-07 / 11:57:20
У нас як вибори, так кандидати відразу починають "піклуватися" про людей. Микола Пастухов - балотується на крісло Голови Ужгорода від політичної партії «Пропозиція». Наразі займає посаду директора ТзОВ «ЕКО-УЖ». Після виборів будемо платити "ЕКО-УЖ"?
Все зрозуміло. Що тут ще скажешь?

Золі-бачі 2020-10-07 / 07:59:28
Пан ще добре працює,а от Ахметовські ціни на газ,електрику,транспортування газу по наших трубах то шо,органи посліпли?обдираловка страшна! А за воду? Де така ціна ще є?Сволочі!

НОВИНИ: Кримінал

17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
» Всі новини