Газове питання: Ужгородська влада знову "киває" на область, сама створивши собі проблему

Опалювальний сезон 2007—2008 років в області розпочався дещо запізно через заборгованість теплопостачальних підприємств за спожитий у минулому сезоні природний газ. Однак облдержадміністрація разом із органами місцевого самоврядування зуміли знайти кошти на погашення боргу. В результаті всі 822 котельні працювали в нормальному робочому режимі. Та навесні ситуація знову стала критичною.

Газове питання: Ужгородська влада знову "киває" на область, сама створивши собі проблему

Через низьку оплату теплопостачальними підприємствами за спожитий газ у поточному році, були доведені значно менші ліміти на споживання голубого палива для цих підприємств. «З самого початку опалювального сезону керівництво ДК „Газ України" НАК „Нафтогаз України" попереджало підприємства тепло-комуненергетики та облдержадміністрацію про дотримання лімітної дисципліни газопостачання, — розповідає заступник голови ОДА Віктор Лукеча. — Особливо гостро постало це питання в лютому-березні, коли проплата підприємств тепло-комуненергетики становила 50%. Нам чи не щоденно почали надходити телеграми від ДК „Газ України", УМГ „Прикарпаттрансгаз", ДК „Укртрансгаз" про примусове обмеження постачання газу підприємствам та приведення його споживання до виділених лімітів. Ми зверталися з листом до керівництва „Нафтогазу", просили збільшити ліміти природного газу для потреб області, аргументуючи це тим, що основним споживачем газу в нас є населення. Однак позиція не змінилася — збільшення ліміту для підприємств теплокомуненергетики можливе тільки за стовідсоткової проплати за

спожитий газ».

14 березня 2008 року, коли перебір газу підприємствами теплокомуненергетики склав з початку місяця 3242 тис. кубічних метрів, НАК „Нафтогаз України" видав доручення, яким зобов'язав ВАТ„Закарпатгаз" у примусовому порядку припинити постачання газу підприємствам «Мукачівтепло» та «Уж-тепло».

Оскільки в цей час погіршилися погодні умови, питання про відключення газу підприємствам теплокомуненергетики розглядалося на обласній комісії з надзвичайних ситуацій та техногенної безпеки під головуванням Віктора Лукечі. Комісія, посилаючись на ст. 6 Закону України „Про теплопостачання", заборонила ВАТ «Закарпатгаз» відключати котельні під час опалювального сезону.

Однак, коли понадлімітне споживання газу зросло до 4183 тис. кубічних метрів, „Прикарпаттрансгаз" 19 березня зобов'язав свої структурні підрозділи, що діють на території області, розпочати примусове обмеження відпуску газу. Аби уникнути можливих надзвичайних ситуацій, на спеціальній нараді в облдержадміністрації було прийнято рішення обмежити подання тепла у денний період у тих районах області, де середньодобова температура наближається до 8 градусів тепла.

«Але і ці заходи не дозволили привести обсяги споживання газу до виділених лімітів, після чого ВАТ „Закарпатгаз" удався до примусового відключення газу, — продовжує Віктор Лукеча. — Воно відбулося тільки в Ужгороді, де відключили три котельні. До речі, ніхто з керівництва міськвиконкому не зателефонував і не повідомив, що існує ця проблема. А з початку опапювапьного сезону 2/3 перебору ліміту природного газу припадає саме на КП «Уж-Тепло».

Що ж маємо сьогодні? У Мукачеві в.о. міського голови видав розпорядження про завершення опалювального сезону з 1. квітня, оскільки середньодобова температура впродовж трьох останніх днів перевищує 8 градусів. В Ужгороді керівники теплопостачальних організацій запевнили, що також готовий проект розпорядження про закінчення опалювального сезону. Однак, як уточнив Віктор Лукеча, мукачівські котельні, які надають гарячу воду для населення та лікарень, працюють у робочому режимі.

«Позиція облдержадміністрації була чітка і ясна для всіх теплопостачальних організацій і для «Нафтогазу України», — резюмує Віктор Лукеча. — Ми зробили все, аби закарпатці, незважаючи на інтриги, які є на різних рівнях влади, були забезпечені теплом. Облдержадміністрація була до кінця принциповою і послідовною в своїх діях. Бо коли Мінпаливенерго звернулося до уряду з пропозиціями виключити положення статті 6 Закону України „Про теплопостачання" щодо заборони відключення в опалювальний період об'єктів теплопостачання від системи газопостачання, які боргують за спожитий газ, ми не підтримали цю пропозицію».

На наше прохання Віктор Лукеча прокоментував також той факт, що у переліку заходів щодо скорочення споживання енергоносіїв бюджетними установами області в 2008 році немає об'єктів обласного центру. Ужгородська мерія через підконтрольні ЗМІ звинуватила обласну владу у «неврахуванні актуальних для Ужгорода проблем».

«Облдержадміністрація на виконання відповідного указу Президента щорічно розробляє заходи щодо ефективного використання та скорочення споживання енергоносіїв, — каже заступник голови ОДА. — У жовтні минулого року ми звернулися до райдержадміністрацій і міськвиконкомів з дорученням розробити та подати на узагальнення до облдержадміністрації заходи щодо скорочення енергоспоживання та впровадження енергозберігаючих технологій у 2008 році у містах обласного підпорядкування і кожному районі. Всі райдержадміністрації та міськвиконкоми це доручення виконали, а от Ужгородський міськвиконком проігнорував його, не надавши жодної пропозиції. До речі, влада обласного центру так поводиться вже третій рік. Саме через це у заходах щодо ефективного використання та скорочення споживання енергоносіїв у 2008 році, затверджених розпорядженням голови облдержадміністрації від 20 березня, відсутні об'єкти по місту Ужгороду. Тому мерія обласного центру абсолютно безпідставно «киває» на обласну владу. Щоб не звинувачувати інших у власних проблемах, краще самим собі їх не створювати».

Андрій Дем'ян, "Новини Закарпаття"
07 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини