Топ 5 нових флагманських проєктів на Закарпатті 2020

Часто піднімається питання про те, що на Закарпатті протягом останніх десятиліть не було масштабних проєктів, окрім, хіба що, Бескидського тунелю. Ми вирішили розібратись, що насправді відкрилось у громадах області, які завдяки децентралізації отримали можливості та ресурси, щоб запускати значущі проекти для жителів міст і сіл Закарпаття. Про деякі з найбільш помітних - у нашій оглядовій статті.

Топ 5 нових флагманських проєктів на Закарпатті 2020

Діагностичний центр - Мукачево

https://lh3.googleusercontent.com/XLdH6oWuh7Lwds7sK03uFdmFcu4VpFUpsDYYWINC5HozRqmZwYAHOuHGnh_g3S9CTxci-2Scn6jboDwHC1aziErlzxMZ3leJykOlwenF0QSZl3dOczbddPEvOjVUxXP-o5zt2kpQ

У 2020 році в Мукачево відкрито новий сучасний Діагностичний центр (поліклініка) на 5 тис.кв. м. при Центральній районній лікарні ім. Святого Мартіна. За кошти міського бюджету не лише відремонтували будівлю, але й закупили нове обладнання: ультразвуковий апарат, рентген-апарат, додатково ендоскопічні апарати. 

"На базі лікарні люди отримують безкоштовно інсулінові препарати, онкопрепарати, заміна суглобу. Ми навіть фінансуємо через спеціальні програми міста операції за кордоном. Усе це - за рахунок міського бюджету", - розповів у сюжеті ТСН міський голова Мукачева Андрій Балога.

Справжнє ноу-хау Діагностичного центру - програма профілактичних обстежень. Раз на рік кожен мешканець Мукачівської ОТГ може перевірити своє здоров'я, аби виявити хворобу на ранніх стадіях. Увесь медичний огляд займає один день. Ці огляди для людей безкоштовні, бо за рахунок міського бюджету.

Заробітна зарплата сімейного лікаря в місті - одна з найбільших в країні, а це понад 20 тисяч гривень. За рік вона зросла в кілька разів.

"Раніше було, що лікарям говорили, скільки вони отримують, були субвенції, тарифна сітка. Тепер лікарі можуть самі впливати на свої зарплати. Є випадки, коли пацієнти мігрують між лікарями, йдуть від одних до інших. Це впливає на рівень платні. Так і має бути - конкуренція", -  розповідає BBC Україна Євген Мешко, в.о. головного лікаря поліклініки у Мукачево.

Також в Мукачево відкрито 10 сучасних амбулаторій сімейної медицини та один з кращих центрів сімейної медицини в Україні. Для потреб лікарні придбано 2 спеціальні автомобілі медичної служби: FIAT Fiaorino Combi Elegant (2018 рік) та спеціальний санітарний автомобіль FIAT Doblo Cargo. 

Варто зауважити, що у місті успішно реалізується унікальна “Програма додаткового соціально-медичного захисту мукачівців»), завдяки якій містяни отримують лікування катаракти, ендопротезування суглобів, серцевих хвороб та навіть проводять трансплантації органів. При потребі місто фінансує лікування за кордоном. У 2019 році на реалізацію програми було виділено 15 млн. гривень, у 2020 – 19 млн.

Більше про відкриття Діагностичного центру дивіться у сюжеті 1+1 (Відео)

 

Футбольна академія - Дерцен

https://lh3.googleusercontent.com/1AdC-gs09dTm-O602ejNMUOkK3FUrf7cyj7QP-wG6hADvpMStxOBWnjia1ejPJd3Vjmit8F4ocd0plerKqcnteYLy2R5dp9lYV_p58l0ln_G6KpMoZCRdwolQrZUNUimlYTA3hag

У селі Дерцен Мукачівської ОТГ триває будівництво приватної футбольної академії, яка зводиться за кошти угорських партнерів. 

"Тут готуватимуть юних спортсменів з усіх куточків України віком від семи років. Шість футбольних полів, сучасні корпуси для проживання молоді та тренерів стануть базою для підготовки майбутніх "зірок" футболу", - зазначає директор футбольної академії Золтан Сільваші. 

Тут зможуть проходити збори національних футбольних команд, збірних, адже інфраструктура комплексу дозволить забезпечити найвищий рівень сервісів і для спортсменів  

Міська влада Мукачівської ОТГ провела капітальний ремонт дороги до села, облаштувавши супутню інфраструктуру. Це відрізок протяжністю понад 2 км при заїзді в село Дерцен. Все це стало можливим завдяки співпраці міської, обласної влад та інвесторів з Угорщини. 

https://lh3.googleusercontent.com/oEpdK-0ITjCIjZnF4m-Cpdk4Yxy7bG7Hso8qTKsnSAepcIkdiJwMHFoGtQEszzWkVETh0bSjgPW5XBTHeDkwGiKzdjQcvV7hBkqtjYvUNFDEJJ_I-hs4IMhkWtwUwTjO5lMH0o8r

 

Палац культури і мистецтв - Мукачево

У червні 2020 в Мукачево після реконструкції відкрили найбільший та найсучасніший в області Палац культури і мистецтв, де раніше розміщувалася Торговельна Академія та Будинок офіцерів.  

Це унікальний за своїми характеристиками об’єкт, аналогів якого немає на Закарпатті. В палаці є концертний зал на 500 місць, 20 репетиційних та хореографічних залів, студія звукозапису, LED-екран розміром 4 на 6 метрів. На базі Палацу діє картинна галерея на 1000 кв.м., де відбувають виставки митців.

Окремо варто згадати про студію звукозапису на 100 кв.м, адже вона оснащена за останнім словом техніки. Обладнання студії - легендарні бренди: Marshall, Bose, Digico, Adam, Universal Audio, Raven Slate, Apple (iMac Pro), Ampeg. Завдяки техніці та спеціалістам студії, тут можна робити професійні записи вокалістів, груп, хорів, готувати музичний супровід для театру і кіно, озвучувати ролики, створювати аудіовізуальні промо матеріали (для короткого і довгого метру), записувати аудіокниги.

Тобто студія працює і для забезпечення потреб міста (концерти, промо матеріали), і заробляючи кошти на своє утримання завдяки наданню якісних, унікальних послуг містянам, жителям області.

Під час карантину команда Палацу запустили онлайн трансляції концертів, які проходять у мальовничому замку Паланок. Для прикладу, можна переглянути живий виступ гурту Марина і компанія за посиланням на YouTube каналі.

Як відкривали Палац культури і мистецтв за участі Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова дивіться у сюжеті Першому Кабельному (ВІДЕО) чи Суспільне Закарпаття 

https://lh3.googleusercontent.com/_E2fKahL2t4f7HSZ2_7ljBXS-rhHjSrenMUnhu2EUv5tZuGRbtM8xlhSrwOGI64k2_wfb4iLuCXU0OcR0EIddXKQYcvochuxOqboo-aEFCSUqE7RzbG3NMHGsy3T38OgnzDnvE9a

 

Водопостачання - Чоп

У серпні в Чопі у тестовому режимі запущений водозабір на підземних свердловинах. Багаторічна проблема містян із забезпечення жителів чистою питною водою вирішена на першому етапі і орієнтовно через один-два місяці питна вода буде запущена в міську мережу, яка охоплює центральну частину міста. Разом із тим на завершальному етапі розробка проекту другої та третьої черги міської мережі.

“В Україні ще немає проектів із такими технологіями. Для нас вода —  це і міжнародна відповідальність, добросусідські відносини з близькими країнами. Ми прагнемо зробити Чоп екологічно чистою зоною. Чоп — ворота в Україну. Ми хочемо, аби наше місто було тією точкою, через яку Європа пізнаватиме Україну, її кращу частину», — коментував проект Міський голова Чопа Валерій Самардак.

Відео з запуску:

 

ДЮСШ - Мукачево

https://lh6.googleusercontent.com/-LBzwrtHELhvPnFiuSvZLYaRWSwegO0WVfDMiFTyMsgM7a__YTaUAIBToEA_D04E9XBFkTmFbW19iV78dwBk9N-VBOzjNtQhWOq7jva8swWnMLcHLke_yuh7qpxXnsaw5MwJXqwe

У Мукaчево на фінальній стадії кaпітaльна реконструкція двоповерхової будівлі ДЮСШ. Об’єкт радянських часів загальною площею майже 2,5 тисячі метрів квадратних за 40 років майже не ремонтували. Капітальне оновлення усіх приміщень тут проводять вперше. У закладі облаштують спортивні зaли, боксерський клуб, душові, перевдягaльні, сaнвузли, нові комунікaції, енергозберігaючі вікнa тa двері, кабінети для медпрацівників. 

Родзинкою ДЮСШ стане термальний басейн з унікальною лікувального водою. Наразі малий басейн готовий повністю, триває облицювальні роботи плиткою великого басейну. Тут зможуть на пільгових умовах відпочивати та оздоровлюватись люди похилого віку з карткою мукачівця. Пропонується кілька безкоштовних процедур в місяць за направленням сімейного лікаря. 

“Окрім іншого, у будівлі будуть зали для важкої та легкої атлетики, розминочна бігова доріжка, бігова доріжка для стрибків. Що важливо - встановлена сучасна система вентиляції повітря (рекуперація), опалення. Також за кошти міського бюджету буде закуплено професійний спортивний інвентар - для боксу, баскетболу, гімнастики. На це з міського бюджету виділяється 800 тисяч гривень устаткування для пауерліфтингу. Основний зал спортшколи буде повністю відповідати європейським стандартам, завдяки чому тут можна буде проводити міжнародні змагання з баскетболу, мініфутболу, гімнастики,” - коментує директор ДЮСШ Сергій Кучінка.

Наразі в ДЮСШ займається 380 вихованців у 6 секціях, після завершення ремонту мають намір запустити нові гуртки. 

Ремонтні роботи уже на фінальній стадії.

Відео з Перший Кабельний:

17 вересня 2020р.

Теги: мукачево, медицина, футбол

Коментарі

Петро Ференцович Генцюр 2020-09-24 / 21:02:44
Пану Самардак. Синку! Все це i бiльше вже було задовго до "європейського" шляху України - майже пiвсторiччя загубили.

Петро Ференцович Генцюр 2020-09-20 / 19:57:23
В Чопе еще в советские времена район города за железной дорогой - Московская, Загородная были обеспечены именно такой водой из подземных источников. Вода была голубая, холодная. Но город стал расширяться, появилась Новая Загородная улица, водозаборные источники стали пересекать городскую линию, и их закрыли - вода пошла из общей водокачки, еле-еле и качества никудышнего. Не прошло и сорока лет как снова появилась возможность жителям Чопа получать качественную воду. Кто бы еще сказал, когда сети городские позволять получать эту воду в надлежащем качестве...

+666+ 2020-09-18 / 12:28:08
Все Мукачево..і Другі.А ДЕ УЖГОРОД???_Проекти..Шо Роблять ТІ ЧІНУШИ Ужгород ГорІсполкома?..ЛИШЕ Думавуть ШЕ про Вибири...ппролізти ЯКОСЬ ЗНОву....А ?

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини