В Ужгороді експерти розповіли про старт виборчої кампанії

В Ужгороді відбулась пресконференція, головною темою якого став старт 5 вересня виборчої кампанії до місцевих виборів та можливість змінити виборчу адресу.

В Ужгороді експерти розповіли про старт виборчої кампанії

Менше тижня залишилося для того, щоб ужгородці змогли змінити виборчу адресу за місцем фактичного проживання, а не прописки.  

До 10 вересня громадяни, які не мають реєстрації в своїх громадах, мають можливість  стати повноцінними виборцями там, де вони постійно мешкають та обирати органи місцевого самоврядування. Це стосується щонайменше 5,5 млн громадян України - внутрішньо переміщених осіб, трудових мігрантів, виборців без зареєстрованого місця проживання. На цьому наголосила Тетяна Дурнєва, директорка ГО "Громадський холдинг "Група впливу», яка приєдналася до заходу через он-лайн підключення. 

Скільки людей скористалися такою можливістю в регіоні? Яка процедура подачі документів і скільки часу лишилося для того, щоб встигнути? Чому можуть відмовити у Держреєстрі виборців і як убезпечити себе від цього? Про це, а також щодо побоювань імовірних зловживань розказали учасники прес-конференції:

Григорій Жирков, начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Ужгородської міської ради зазначив, що на сьогодні в Ужгороді зареєстровано 88 заяв на зміну виборчої адреси. «Це можуть бути, наприклад, виборці з Ужгорода, які змінили адресу. 40 заяв з цієї кількості – в електронному вигляді. Одному з виборців відмовлено у зміні адреси через юридичну необізнаність. Чоловік зазначив у заяві не ту частину статті, - каже Григорій Жирков. – зауважу також, якщо людина  через якісь обставини не може сама подати заяву, тоді робить це через повноважену особу».  

Ярослав Гулан, громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області нагадав, що ГМ ОПОРА не тільки здійснює спостереження за виборами, але й слідкує за захистом прав виборців. «Якщо людина живе у громаді, то вона є членом громади і має право обирати місцеву владу,- каже Ярослав Гулан. – На сьогодні  254 закарпатці скористалися можливістю змінити свою виборчу адресу, 83 людини, які змінити виборчу адресу, -- з інших регіонів. Натомість 84 закарпатців визначили свою виборчу адресу в інших областях України». 

За словами Ярослава Гулана, від усієї кількості звернень щодо зміни виборчої адреси  0,94% припадає на Закарпаття. Важливо встигнути подати заяву про зміну виборчої адреси до 10 вересня. Крім того зараз в особи, яка подає заяву про зміну виборчої адреси не вимагаються підтверджуючі документи (наприклад,  договір оренди квартири або свідоцтво про шлюб, чи довідку для ВПО). 

Анжела Бабкіна, радниця з питань внутрішньо переміщених осіб ГО «Закарпаття-Донбас» розповіла, що організація є членом коаліції, члени якої 4 роки добивалися можливості голосувати в громадах для тих осіб, хто через певні обставини не прописаний в тих самих громадах. «Ужгород – один з перших,  який звернувся до ВР, для того, щоб наголосити : що переселенці повинні мати можливість брати участь у місцевих виборах. У  грудні минулого року був прийнятий Виборчий кодекс, в якому це право було враховане, - каже Анжела Бабкіна. – Чому це для нас так важливо? Більшість з нас понад 6 років живе в Ужгороді. Ми сприймаємо місто як другу домівку, яка гостинно нас прийняла. У багатьох тут народилися діти, внуки. Тепер ми можемо маємо право і віддати свій голос на місцевих виборах». 

За словами Анжели Бабкіної, зміни до виборчого законодавства стосується не тільки переселенців, але й трудових мігрантів, інших виборців без зареєстрованого місця проживання. «Залишається мало часу до 10 вересня, подайте заяву для зміни виборчої адреси, але не залишайте цю процедуру на останній день», - закликала Анжела Бабкіна. 

Експерти зазначили, що зміна виборчої адреси безстрокова, тобто її не потрібно змінювати щоразу перед іншими виборами. Хіба що виборець переїде в інший населений пункт. Міняти виборчу адресу можна не частіше 1 разу на рік у міжвиборчий період. 

Але є і негативні моменти у затвердженій виборчій новації. Оскільки жодних документальних підтверджень для прописки не потрібно, хтось із кандидатів може незаконно закликати змінити виборців адресу і переписатися на його округ. За словами Ярослава Гулана, ГМ ОПОРА фіксувала в Україні такі випадки масової зміни виборчої адреси, навіть на 1 квартиру. На Закарпатті, на щастя, таких порушень поки не було.  «Щоб такого не сталося, необхідно перевірити, хто зареєстрований на вашій виборчій адресі», - додав Ярослав Гулан.  

Олександра, трудова мігрантка, розповіла, як змінила свою виборчу адресу. Дівчина тривалий час проживає в Ужгороді, але тут не прописана. «Хочу брати участь у місцевих виборах. Я подала заяву на зміну виборчої адреси онлайн, це тривало всього 10 хв.  Вводяться особисті дані, ідентифікуються через електронний цифровий підпис, -- розповіла дівчина.

 

07 вересня 2020р.

Теги: кампанія, старт

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини