Опалювальний сезон на Закарпатті завершується передчасно

Початок весни завжди приносить з собою розмови про завершення опалювального сезону. В Ужгороді та кількох містах області ця тема наразі – найактуальніша. Про те, якою є ситуація з опалювальним сезоном, коли він завершується, пояснює заступник голови облдержадміністрації Віктор Лукеча.

Опалювальний сезон на Закарпатті завершується передчасно

– Вікторе Івановичу, пригадується, цьогорічний опалювальний сезон розпочинався, як кажуть, «зі скрипом»… Якщо можна, кількома словами, як він пройшов? Чи не було зривів?
– Цьогорічний опалювальний сезон у Закарпатті розпочався дещо з запізненням, і причинами цього, як відомо багатьом, були в першу черги борги теплогенеруючих підприємств за попередні роки. Крім того, існували проблеми і з підписанням угод на постачання блакитного палива, але зрештою всі ці питання вдалося вирішити. У першу чергу це вдалося зробити завдяки тому, що в обласному та низці районних, міських бюджетів були вишукані кошти на погашення заборгованості. Зрештою, усі 822 котельні, в тому числі 109 комунальних котелень, працювали в робочому режимі й забезпечували теплоносієм населення та установи бюджетної сфери. Фактично сьогодні можемо вже говорити, що опалювальний сезон в Закарпатті загалом пройшов без суттєвих зривів, проблем не виникало.
– Тим не менше, області були зменшені ліміти на постачання газу. З якої причини? І до чого призвело таке обмеження?
– Справді, через низьку оплату за спожитий в поточному році природний газ були доведені значно менші ліміти на споживання газу для теплогенеруючих підприємств. Відповідно, «посипалися» попередження  про понадлімітне споживання й погрози  відключити від блакитного палива підприємства теплокомуненерго. Особливо гостро постало це питання в лютому-березні цього року, коли проплата підприємств області становила близько 50 відсотків. На адресу ВАТ «Закарпатгаз» та облдержадміністрації майже щоденно надходити телеграми від ДК «Газ України», УМГ «Прикарпаттрансгаз», ДК «Укртрансгаз» про примусове обмеження підприємств теплокомуненерго постачання природного газу та приведення його споживання до виділених лімітів.
Певна річ, облдержадміністрація не могла не відреагувати на таку ситуацію й звернулася листом до голови правління НАК «Нафтогаз України» О. Дубини з прохання збільшити ліміти природного газу для потреб області. Аргумент при цьому ми наводили такий: основним споживачем природного газу в області є населення, і допустити, аби постраждали люди, – не можна.
– Однак, наскільки мені відомо, газопостачальники не зважили на такі аргументи?
– НАК «Нафтогаз України» зайняла принципову позицію – збільшення ліміту для підприємств теплокомуненергетики можливе винятково за умови стовідсоткової проплати за спожитий газ. 14 березня 2008 року, коли перебір газу підприємствами теплокомуненергетики склав з початку місяця 3242 тисячі кубометрів, НАК «Нафтогаз України» видав доручення, яким зобов'язав ВАТ «Закарпатгаз» в примусовому порядку припинити постачання газу комунальним підприємствам «Мукачівтепло» та «Уж-тепло». Обласна влада відреагувала на таке доручення скликанням 17 березня 2008 року  комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яку я очолюю. Враховуючи той факт, що погіршилися погодні умови, комісія ухвалили рішення, яким забороняється ВАТ «Закарпатгаз» під час опалювального сезону здійснювати відключення котелень від газу. Це передбачено ст. 6 Закону України «Про теплопостачання», яку, до речі, Мінпаливенерго України вже пропонує виключити із закону. Закарпатська облдержадміністрація категорично не підтримала цю пропозицію.
Але, власне, повернемося до нашого питання:  на цю заборону газопостачальники не зважили, хоча вона регламентована чинним законодавством! Як результат, незважаючи на рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, минулого тижня в Ужгороді газопостачальною організацією відключені від газопостачання котельні по вул. Закарпатській, яка забезпечувала теплом 20 житлових будинків та дошкільний заклад, по вул. Благоєва, яка забезпечувала теплом 30 житлових будинків, а також котельня ЗОШ № 17. Остання, до речі, введена в експлуатацію 28 березня – після того, як газовики зняли пломбу з газового лічильника.
До речі, ужгородська міська влада так і не звернулася до обласної з проханням допомогти у вирішенні проблеми. Вочевидь, влада міста не переймається тим, як почуваються його мешканці…
– Вікторе Івановичу, з огляду на все вищесказане, яка ж наразі ситуація з опалювальним сезоном, що діється в інших містах краю? – Як я вже казав, виходячи з того, що понадлімітне споживання природного газу зросло, газопостачальники таки зобов’язали свої структурні підрозділи, що діють на території області, розпочати примусове обмеження відпуску газу через газорозподільні станції. Аби  уникнути можливих надзвичайних ситуацій, в облдержадміністрації проведена спеціальна нарада, на якій ухвалили рішення максимально зменшити споживання природного газу комунальними підприємствами «Мукачівтепло» та «Уж-тепло» враховуючи те, що середньодобова температура дозволила нам це робити. Протягом певного часу такого зменшення досягали тим, що вдень котельні не працювали, тепло подавали з вечора до ранку. Щоправда, я би не сказав, що й ці заходи дали відчутний ефект…
А загалом наразі вже підписане розпорядження в. о. міського голови Мукачева щодо завершення опалювального сезону. Причина передбачена законодавством: середньодобова температура повітря упродовж 3-х останніх днів перевищує 8°С. Котельні, які надають гарячу воду населенню та для лікарень, працюють в робочому режимі. Також прийнято розпорядження   про завершення опалювального сезону у місті Рахові. Наскільки мені відомо, таке ж розпорядження готується в Ужгороді.

Людмила Сухенко
04 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини