На Консультативній раді при Закарпатській ОДА обговорили проблеми закарпатських громад і продовження реформ (ФОТО)

13 серпня у сесійній залі Закарпатської обласної ради пройшло перше засідання Консультативної ради міських голів (міст обласного значення) та сільських, селищних міських голів (об’єднаних територіальних громад) при Закарпатській ОДА утвореної розпорядженням голови ОДА за ініціативи Закарпатського РВ АМУ.

На Консультативній раді при Закарпатській ОДА обговорили проблеми закарпатських громад і продовження реформ (ФОТО)

Участь у засіданні взяли народний депутат України Михайло Лаба, заступник голови Закарпатської ОДА Віталій Цвігун, керівники профільних департаментів і управлінь облдержадміністрації, а також міські, селищні, сільські голови ОТГ Закарпаття. 

З аналізом та переліком проблем, які наразі постали перед громадами краю, виступив керівник Офісу реформ і виконавчий директор Закарпатського РВ АМУ Олег Лукша. У аналітичній доповіді йшлося зокрема про проблеми, пов’язані з  непереведенням  9-ти закарпатських ОТГ, утворених наприкінці минулого року, на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, про роль місцевих рад у запобіганні поширенню коронавірусної інфекції в краї та значні втрати місцевих бюджетів, спричинені карантинними заходами, компенсацій щодо яких поки жодних владних рішень немає. Олег Лукша звернув увагу учасників засідання, зокрема народного депутата України Михайла Лаби, на законопроєкти, опрацьовані Аналітичним центром АМУ. Частина з них справлятиме позитивний вплив на життєдіяльність громад, а частина – явно негативний вплив. Тому доповідач закликав народного депутата від Закарпаття і його однодумців не голосувати за подібні законопроекти. Відзначена у доповіді і позиція АМУ щодо нового районного рівня влади, уведення якого не повинно впливати на базові повноваження і фінансові ресурси незалежних ОТГ. 

У третій частині засідання присутні міські, селищні та сільські голови ОТГ звернулись до уповноважених представників Закарпатської ОДА та народного депутата України, члена Комітету ВРУ з питань бюджету Михайла Лаби з низкою конкретних проблемних питань, які хвилюють громади і місцеві ради. Зокрема питання стосувались ремонту доріг, прозорого розподілу субвенцій та коштів ДФРР, розвитку гірських територій, а також - необхідності внесення змін до Бюджетного  й інших нормативно-правових актів та підтримки в цьому позиції Асоціації міст України. Піднято питання і про ліквідацію ще у 2018 р. за ініціативи ОДА його ж структурного підрозділу – Центру підвищення кваліфікації держслужбовців і посадовців місцевого самоврядування.  Відповідні потреби базових 64-х ОТГ у кваліфікованих чи перекваліфікованих кадрах різних галузей муніципального управління поки-що в області якісно та у належному обсязі готувати чи перекваліфіковувати немає кому.

Також Олег Лукша проінформував учасників Консультативної ради про те, що коаліційне об’єднання асоціацій органів місцевого самоврядування і неурядових громадських організацій Закарпаття «Реформи задля гідного життя», утвореної ще у 2014 році з метою підтримки впровадження реформи децентралізації в краї, планує у 2-й половині вересня – на початку жовтня організувати та провести два регіональні форуми та просить Закарпатську ОДА сприяння і співучасті у реалізації цих задумів. Мова йде про VІ-й Форум місцевого самоврядування Закарпаття з проблематики реформ. А також – Екологічний Форум, присвячений презентації Регіональної громадської екологічної доповіді «Стан довкілля, охорони природи та змін клімату Закарпаття - 2020», ініційованої до розробки ще однією регіональною Коаліцією ГО, неурядових організацій і науковців «Форум екологічного порятунку Закарпаття», учасниками якої є як Закарпатське РВ АМУ, так і Регіональна асоціація органів місцевого самоврядування «Закарпаття – за чисте довкілля», а також десятки ГО екологічного спрямування краю.

І уже як голова правління Агентства місцевого розвитку «Європоліс» Олег Лукша передав керівництву ОДА результати нещодавно завершеного проекту розробки вперше в Україні Методики оцінювання регіональних стратегій розвитку за  європейською системою критеріїв та відповідний Аналітичний експертний звіт з оцінювання уже затвердженої обласною радою Стратегії розвитку Закарпаття до 2027 року за розробленою Методикою оцінювання. Узагальнення результатів оцінювання однозначне: чинна Регіональна стратегія до 2027 року, виконання якої починається у 2021 році, потребує немалого коригування і змін задля того, щоб стати значно  якіснішою і реалістичнішою та позбутись низки прорахунків, неточностей і неузгодженостей.

За результатами обговорень, пропозицій, звернень і зауважень, висловлених лідерами ОТГ та узагальнених Офісом реформ Закарпатського РВ АМУ на засіданні Консультативної ради, очікується реагування зі сторони Закарпатської ОДА у плані окремих рішень, розпоряджень чи сприяння у вирішенні проблемних питань перед центральними або галузевими органами виконавчої влади, повідомляють у Закарпатському РВ АМУ.

 
17 серпня 2020р.

Теги: рада, засідання, проблеми, громади

Коментарі

Довбуш 2020-08-18 / 12:25:08
Бог побив місцеві громади з цим пройдисвітом Лукшою!
Вдумайтесь у цей блуд:» ...передав керівництву ОДА результати нещодавно завершеного проекту розробки вперше в Україні Методики оцінювання регіональних стратегій розвитку за європейською системою критеріїв та відповідний Аналітичний експертний звіт з оцінювання уже затвердженої обласною радою Стратегії розвитку Закарпаття до 2027 року за розробленою Методикою оцінювання...» Це розвиток Лікіцар до 2027 року будуть оцінювати за Європейськими критеріями!!!

Гірські 2020-08-17 / 21:26:29
Про який розвиток гірських територій може йти мова, якщо в нас багато гірських районів просто ліквідували,як у Сталіна,нема человека,нема проблеми..

Лаба 2020-08-17 / 21:20:30
З представниками більш ості ліквідував міжгірчький район,дякуємо лабо,це так ти віддячив людям,що тебе вибрали,ліквідувавись їх район

До миши 2020-08-17 / 14:58:01
Дороги строять по всiй краiнi,бо е пррограма! Причому там лаба!

Міжгір'я 2020-08-17 / 14:40:42
Дороги на Міжгірщині будує Вася Щур, це він піднімав питання в Києві.

МІША 2020-08-17 / 13:10:06
ЛАБА МОЛОДЕЦЬ СПРИЯЕ БУДІВНИЦТВУ ДОРІГ НА МІЖГІРЩИНІ

Михайло 2020-08-17 / 13:01:53
При Лабі на Міжгірщині почали будувати дороги!!!Дякуємо Вам

Свiй 2020-08-17 / 11:24:43
Невжe хтось вiрить лабi!

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини