Катерина Ющенко відзначила проект по створенню центрів для молодих матерів Марини Ковач із Закарпаття

Фонд «Україна 3000» підбив підсумки II Всеукраїнського конкурсу «Новітній інтелект України». Цього разу спробувати свої сили захотіли вдвічі більше людей, як торік — 1608. Тож другий рік цих інтелектуальних та творчих змагань показав, що найталановитіша молодь живе в Полтавській області — звідти й на цей раз надійшла найбільша кількість робіт (307), у Києві та в Київській області — 117 та у Харківській області — 100.

Катерина Ющенко відзначила проект по створенню центрів для молодих матерів Марини Ковач із Закарпаття

Сам конкурс складався з чотирьох номінацій: наукові дослідження та дипломні роботи з економічної та гуманітарної тематики, конкурс бізнес-ідей та конкурс соціальних проектів.
— Я читала багато робіт — видно, що наша українська молодь — дуже патріотична: молоді люди знають нашу мову, культуру, історію і люблять їх, — сказала голова наглядової ради МБФ «Україна 3000» Катерина Ющенко. — Ці роботи — на надзвичайно високому рівні. Оскільки я працювала в багатьох країнах, то можу порівняти: наша 15—17-річна молодь пише прекрасні проекти — на такому рівні, що за кордоном можуть створити тільки після закінчення університетів. Як голові благодійного фонду мені дуже сподобалися соціальні проекти. І хоча я щодня працюю в цій сфері, але знайшла в роботах студентів та учнів такі ідеї, до яких сама ще не дійшла... Хочу відзначити такі проекти: створення дитячих майданчиків студентки «Національного університету «Острозька академія» Олександри Корнійчук, проект зі створення центрів для сліпих дітей Антона Корзуна зі Львова, роботу по створенню центрів для молодих матерів Марини Ковач із Закарпаття. Особливо хочеться, щоб був утілений в життя проект Ірини Прогнюк, студентки КНУ ім. Тараса Шевченка з Київської області, яка захотіла створити електронну бібліотеку класичної української літератури. Серед соціальних досліджень мені сподобалося дослідження Анастасії Зайцевої, студентки Національного університету «Львівська політехніка», яка написала, як зробити Львів більш привабливим, красивим і чистим, залучаючи до цього громаду...
З усіх проектів журі відібрало 25 найкращих, авторам яких Катерина Ющенко вручила сертифікати на отримання премій. Крім того, автори проектів отримали від спонсорів кошти на їхнє втілення. Власне, питання реалізації соціальних та бізнес-проектів наразі — найнагальніше. Багато з них є досить дорогими. Як, наприклад, робота Антона Глушка, який отримав відзнаку за оригінальність.
— Суть моєї роботи полягала в тому, щоб розпочати в Україні впровадження комплексної програми з оздоровлення нації. Йдеться про запровадження в школах і університетах спецкурсів психо-екологічної спрямованості, які б допомогли налаштовувати нас, українців, на потрібний лад — берегти своє здоров’я, довкілля, будувати життя, а не руйнувати його, — зазначив автор проекту.
Мабуть, такі ідеї стануть у пригоді при написанні відповідних державних програм. До речі, саме до цього талановиту молодь закликали присутні на врученні відзнак переможцям міністр закордонних справ, голова національної комісії ЮНЕСКО Володимир Огризко та міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, а також запросили приходити після закінчення ВНЗ на роботу в ці міністерства. Підтримав молодь і міністр освіти та науки України Іван Вакарчук.
— Ці молоді люди поки що інтуїтивно пізнають світ і, можливо, ще й не усвідомлюють, що те, чим наразі їм цікаво займатися, в подальшому може стати дуже корисним суспільству, як і того, що колись вони керуватимуть державою, — сказав пан Вакарчук. — Велика заслуга того, що в нас така талановита молодь, наших вчителів, які зуміли побачити й розвинути обдарoваність. Я б дуже хотів, щоб ці діти на все життя зберегли в собі бажання пізнавати світ, бо тільки так розвиватиметься наука, тільки так можна перемагати в житі. А завдяки нашим спільним перемогам ми побудуємо Україну.
Як зазначила Катерина Ющенко, наразі в планах фонду — знайти спосіб, як підтримати талановиту молодь більш системно. Зокрема, вона розповіла про ідею більш тісного спілкування: про створення так званої спільноти чи мережі молодих інтелектуалів, завдяки чому інноваційні ідеї мають шанс помножитися, бути підтриманими та втіленими в життя. Тож, як зазначила Катерина Ющенко, «ми маємо зробити цей конкурс більш конкретним: коли є гарні проекти, мусимо завдяки залученню спонсорів знайти кошти на їхню реалізацію. Бо тільки ідеї цих молодих людей змінюватимуть наше суспільство».

"День"
01 квітня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини