Міські, селищні та сільські голови Закарпаття підтримали звернення щодо загрози гальмування кінцевої децентралізації

Міські, селищні та сільські голови Закарпаття приєдналися до спільної заяви Асоціації міст України щодо загрози неприйнятного для громад завершення реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою.

Міські, селищні та сільські голови Закарпаття підтримали звернення щодо загрози гальмування кінцевої децентралізації

Міські, селищні, сільські голови, голови об’єднаних територіальних громад, місцеві депутати, експерти з питань децентралізації влади та місцевого розвитку, а також інші лідери місцевого самоврядування підписали третю спільну заяву щодо необхідності оприлюднення кінцевого дизайну децентралізації до моменту реорганізації районів.

Як ідеться у заяві, внесення окремих проєктів рішень щодо встановлення адміністративно-територіального устрою, в тому числі затверджений Кабміном проєкт постанови Верховної Ради України “Про утворення та ліквідацію районів”, та оголошення виборів до районних рад разом з виборами до інших органів місцевого самоврядування може законсервувати стару модель конституційного дизайну територіальної організації влади, за якої всі громади будуть під районними радами та РДА, чого ніколи за часи незалежності не було.

Таким чином, може відбутись здійснення централізації влади шляхом недоведення до логічного завершення процесу децентралізації. В такому сценарії існує ризик, що головними, після голів ОДА, в територіальних громадах будуть не мери, як то мало би бути, і навіть не мажоритарні Народні депутати України, які нині мають серйозні впливи, а – голови мегавеликих РДА, яких затверджуватиме Президент України.

Водночас, як наголошується у спільній заяві, створення нового субрегіонального рівня та внесення відповідних змін в адміністративно-територіальний устрій та структуру органів місцевого самоврядування має відбуватися в логічний та послідовний спосіб, а не набором хаотичних кроків. Реформа районного (субрегіонального) рівня повинна відбуватися після оприлюднення кінцевої архітектури децентралізації та закріпленням результату через внесенням змін до Конституції України щодо місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Саме тому у спільній заяві підписанти просять народних депутатів України відхилити проєкт постанови, запропонований Кабінетом Міністрів України, “Про створення та ліквідацію районів”, а також проєкт постанови №3582 “Про призначення чергових виборів депутатів обласних, районних, міських, районних в містах, сільських, селищних, міських голів, старост села, селища у 2020 році” та відправити їх на доопрацювання.

До третьої спільної заяви приєдналися виконавчий директор Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша, Богдан Андріїв – голова Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України, Ужгородський міський голова, Андрій Балога – Мукачівський міський голова, Валерій Самардак – Чопський міський голова, Іван Погоріляк – Перечинський міський голова, Степан Бочкай – Виноградівський міський голова, Богдан Кирлик – Великоберезнянський селищний голова, Іван Дрогобецький – Полянський сільський голова, Юрій Марусяк – Баранинський сільський голова та Михайло Газа – в.о. Оноківського сільського голови.

 
23 червня 2020р.

Теги: децентралізація, звернення

Коментарі

Електорат 2020-06-24 / 05:08:57
Одні хапуги бояться втратити корито (страх на рівні паталогії) , а другі уже на старті .Другим корито ще не готово ,но вони вже все спланували ,поділили у своїх мутних никчемних душонках , і із звірячою жадобою чекавуть " пірування". Якби чоло не розбили об нове корито.А саме основне, народ уже не той дурень ,який все це не бачить і буде вам це корито наповняти.

Збережіть 2020-06-23 / 12:31:16
Збережіть хоча би область,як райони не можете

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини