Закарпаття: Як наповнюється бюджет – перевіряла робоча група у Виноградівському районі

У Виноградівському районі відбулося перше виїзне засідання робочої групи з вивчення питань збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.

Робочу групу, яка утворена розпорядженням голови облдержадміністрації, очолює заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик, заступники голови робочої групи – начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Петро Лазар, начальник головного управління економіки облдержадміністрації Віктор Погорелов, голова державної податкової адміністрації у Закарпатській області Тетяна Шаповалова. Передбачається, що до кінця року вона проведе свої засідання у всіх районах та містах обласного підпорядкування.

У засіданні робочої групи взяли участь і керівники найбільших підприємств району. Як повідомлялося, на початок року економічний потенціал району формують 268 суб’єктів підприємницької діяльності. З них 123 – у сфері торгівлі та надання послуг, 101 – у промисловості, 13 – у будівництві, 9 – в галузі туризму та понад 20 – у сільському господарстві. Пріоритетною галуззю для району є машинобудування, на яке припадає 50 відсотків всієї виробленої продукції в районі, також важливими є легка та хімічна промисловість, виробництво будівельних матеріалів.

У Виноградівському районі протягом перших двох місяців цього року спостерігається спад наповнюваності бюджетів. Під час перевірки суб’єктів підприємницької діяльності, які працюють за спрощеною системою оподаткування, виявлені чисельні порушення законодавства про працю: працівники офіційно не працевлаштовані, за них не сплачуються відрахування до пенсійного та інших фондів, податок на доходи фізичних осіб.

Основною проблемою наповнюваності бюджетів в районі стало те, що 15 підприємств основного кола щомісячної звітності зменшили випуск промислової продукції. Серед них ВАТ «Виноградівський завод пластмасових сантехвиробів», Королівський щебзавод, ВАТ «Виноградівський комбінат хлібопродуктів» та інші. Керівник «Виноградівської ПМК-78» Йосип Вайда повідомив, що основною проблемою в роботі підприємства є ускладнені тендерні процедури, зростання вартості будівельних матеріалів на 20-30 %. Проте ПМК-78, за його словами, готове приступити до роботи в повних обсягах, щойно запрацює нова процедура проведення закупівель робіт та послуг за бюджетні кошти. Генеральний директор “ВЕТ Аутомотив Україна” Йорг Еверс зменшення відрахувань прибуткового податку пояснює необхідністю виплачувати кредити, які підприємство брало для розширення виробництва. Також на рівень прибутковості підприємства впливає коливання курсу валют. Проте на підприємстві працевлаштовано 2000 мешканців району, а до кінця року планується збільшити кількість працівників до 2500 осіб.

Проблематичним залишається питання місця сплати податків та зборів. «Королівський щебеневий завод» хоч і працює у Виноградівському районі, але податки сплачує централізовано, як підрозділ «Укрзалізниці». Робоча група рекомендувала керівництву підприємства провести зміни, щоб податки і збори потрапляли і до обласного та районного бюджетів. Подібна ситуація і з нафтотрейдерами. Хоча в районі працює 19 автозаправок, але всі вони платять податки через центральні офіси, які розташовані за межами району і області.

Підбиваючи підсумки засідання робочої групи, Тетяна Шаповалова зазначила, що всі запрошені до розмови керівники підприємств працюють на загальній системі оподаткування. Вони відраховують всі ліцензійні збори по видах діяльності, офіційно працевлаштовують працівників. Натомість платники єдиного податку не зобов’язані вести бухгалтерський облік, і, як це трапилося з видобуванням гравію в руслі ріки Тиса, неконтрольовано можуть використовувати надра, позбавляючи бюджет доходів. Найгірший стан справ у гральному бізнесі, де для боротьби з тіньовими схемами ухилення від сплати податків слід боротися не лише силами податківців, а й усіх контролюючих органів.

Ще одним джерелом наповнення місцевих бюджетів має послужити земельна реформа. Її відсутність призводить до того, що сільські ради недоотримують кошти від оренди землі.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
31 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини