Закарпатський апеляційний суд прогнозовано випустив "посібника" Бабидорича з-під варти під домашній арешт (ОНОВЛЕНО)

Йдеться про корупційну справу щодо розтрати бюджетних коштів на понад 760 тис грн, що інкримінується директору будівельної компанії "Антрол" Володимиру Петаху. Він же є одночасно підозрюваним і по іншій справі щодо ремонту площі Кірпи перед залізничим вокзалом, яку інкримінують і директору Департаменту міського господарства Ужгородської міськради Володимиру Бабидоричу.

Закарпатський апеляційний суд прогнозовано випустив "посібника" Бабидорича з-під варти під домашній арешт (ОНОВЛЕНО)

Сьогодні, 18 червня, Закарпатський апеляційний суд в складі колегії суддів Г. Гошовського, І.Стана та І. Феєра розглянув апеляційну скаргу адвоката підозрюваного І.Ільчука на ухвалу про обрання запобіжного заходу в справі № 308/3842/20 щодо В. Петаха. Даній особі разом із начальником управління капітального будівництва Закарпатської ОДА інкримінують заволодіння бюджетними коштами при будівництві школи на Рахівщині, шляхом завищення вартості робіт на понад 760 тис грн.

Про це Закарпаття онлайн повідомив громадський правозахисник Віталій Грегор.

Рішення апеляційної інстанції виявилося шокуючим, але, на жаль, очікуваним - змінити запобіжний захід із тримання під вартою і можливістю внесення альтернативної застави в майже 700 тис грн на домашній арешт.

Прогнозованість рішення полягає в тому, що як повідомляла редакція Закарпаття онлайн, відповідно до раніше оприлюдненої думки громадського правозахисника В.Грегора, обласна прокуратура ввійшла в ймовірну змову з підозрюваними, зокрема В.Петахом, по іншій справі щодо площі Кірпи, щоби її "послідовно злити".

"Оскільки, після того, як в травні Ужгородська місцева прокуратура подала до суду клопотання про взяття під варту очільника ДМГ В.Бабидорича та підрядника В.Петаха, їхнім обласним керівництвом були вчинені сумнівні процесуальні дії. А саме, справу було раптово витребувано з ініціативи прокурора області В.Гаврилюка і об'єднано із іншою - по розтраті бюджетних коштів при ремонті площі Поштової. Це, фактично, "похоронило" можливість обрання нової "запобіжки" В.Бабидоричу, яку досі і не обрали. Під варту тоді було взято лише його "посібника" В.Петаха, але і це було зроблено фактично "по-домовленості" - як "тимчасовий" захід із подальшим його максимальним пом'якшенням." - коментує ситуацію В.Грегор.

"Ймовірно і в даній справі щодо заволодіння бюджетними коштами по будівництво школи на Рахівщині існує сценарій "кулуарних домовленостей". Адже недобросовісний підрядник, як по будівництву школи, так і ремонту площі Кірпи один - В.Петах. Тобто особі, по якій переглядав апеляційний суд "запобіжку", фігурує в кількох корупційних справах, все ж вирішено запобіжку не посилити, а пом'якшити з тримання під вартою на домашній арешт" - доповнив В.Грегор.

"Також цікавий і інший факт. В справі розтрати бюджетних коштів на іншій площі - Поштовій, другим підозрюваним, після В.Бабидорича, фігурує директор "Будівельної компанії Капітальна" Сергій Петах, тобто однофамілець Володимира Петаха. Компанії обох Петахів зареєстровані в Мукачівському районі. Можливо, це, звісно, і співпадіння, але однозначно потребує додатково розстеження." - підсумував правозахисник.

Як повідомлялось раніше, 25 травня Ужгородський міськрайонний суд повідомив на офіційній сторінці, що розгляд першого клопотання про "запобіжку" головному "господарнику" Ужгорода та підряднику в справі ремонту площі Кірпи зірвався через неявку прокурора, який навіть не повідомив суд про причини неявки.

Кримінальне провадження зареєстроване Ужгородською місцевою прокуратурою у січні 2019 року. З того часу прокурорами проведено серію слідчих дій. Тривалий час проводилася експертиза. Власне, її результати і стали підставою для оголошеної цьогоріч в березні В.Бабидоричу підозри. До слова, саму підозру посадовцю міська поліція не могла вручити тривалий час через, начебто, його раптове перебування "на лікарняному" і у "не встановленому місці".

Відповідальність за інкримінований злочин щодо розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах та службове підроблення, відповідно до ч.5 ст. 191 та ч.1 ст.366 Кримінального кодексу України, передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 12 років.

Цікавий і той факт, що директор приватного товариства "Будівельна компанія "Антрол" Володимир Петах, який є виконавцем робіт на площі Кірпи і відпущений сьогодні апеляційним судом додому є підозрюваним і в іншій кримінальній справі щодо розкрадання коштів на ремонті ужгородської дороги та змові із міськрадою.

 

19 червня 2020р.

Теги: Бабидорич, Петах, арешт

Коментарі

Справедливий суд 2020-06-19 / 09:55:21
Гаврилюк наплював на умовності і косить та косить, поки ще тиждень-другий на Закарпатті. Ну, а суддям що, гріх?

Унгвар 2020-06-18 / 23:16:14
Ільчук ще той сексот СБУ!

Закон 2020-06-18 / 22:37:26
Ільчук - звязковий між судом і прокурватурою

НОВИНИ: Кримінал

21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
11:22
/ 1
На Закарпатті передали до суду справу ОЗУ, що ввозило з-за кордону наркотики та торгувало ними в області
10:59
У Вонігові на Тячівщині житель Буштина під час пиятики штрикнув ножем у живіт приятеля по чарці
11:02
/ 4
В Ужгороді на площі Петефі "п'яний" Seat розтрощив 3 припарковані авто
11:02
Жителя Великої Паладі Пийтерфолвівської громади затримали біля угорського кордону з пакунками наркотика
22:44
/ 2
У Мукачеві в лікарні померла жінка, яку жорстоко, зі знущаннями, побив колишній чоловік
22:39
/ 2
У Мукачеві на "зебрі" таксі збило літню жінку
22:12
/ 2
В Ужгороді директор ТОВ підробив документи, щоби привласнити орендований комунальний об'єкт вартістю вартістю понад 1 млн грн
» Всі новини