Голова Баранинської ОТГ "самовільно" відмовив підприємцям у пільзі по єдиному податку на час карантину (ДОКУМЕНТ)

Голова Баранинської ОТГ Юрій Марусяк на власний розсуд і, у підсумку, не в інтересах громади зманіпулював порядком розгляду звернення місцевих підприємців щодо зменшення ставок єдиного податку для підприємців 1 та 2 груп, що обрали спрощену систему оподаткування.

Юрій Марусяк
Юрій Марусяк

Про це Закарпаття онлайн повідомили джерела у депутатському корпусі ОТГ.

У своєму зверненні представники місцевого малого бізнесу висловили стурбованість ситуацією, що склалася в підприємницькому середовищі у зв’язку з вимушеним карантином. Як зазначається у документі, "переважна більшість ФОП втратила можливість вести підприємницьку діяльність з 17.03.2020, але за час простою вимушені будуть заплатити Єдиний податок та збори за найманих працівників у повному обсязі".

У контексті змін, прийнятих Верховною  Радою України у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку  з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19)» від 30.03.2020 , підприємці, чия діяльність сприяє наповненню бюджету Баранинської ОТГ, просили місцеву владу "звернути увагу на пункт 52-6 підрозділу 10 Розділу ХХ Податкового Кодексу України, згідно з яким органам місцевого самоврядування у 2020 році надається право прийняти рішення про внесення змін до прийнятого рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів щодо зменшення ставок єдиного податку".

У цьому самому контексті наприклад Львівська, Ужгородська, Житомирська міські ради звільнили від сплати єдиного податку на час карантину ФОПів 1 і 2 груп.

Відповідно, підприємці, чий бізнес зареєстровано в Баранинській ОТГ, у цих нелегких умовах також розраховували на підтримку "своєї" місцевої влади.

"З метою попередження тотального колапсу підприємств, звертаємося до вас із наступним проханням:

1. Розглянути питання зменшення ставок єдиного податку для підприємців 1 та 2 групи платників єдиного податку,що обрали спрошену систему оподаткування

* на період карантину,для тих підприємців,які не здійснюють свою основну діяльність, встановити ставку єдиного податку 0

* після закінчення карантину на пів року встановити  для першої групи  ставку 5% від прожиткового мінімуму, а для другої групи -10% від мінімальної заробітної плати", - йдеться у зверненні.

Однак, як вказують джерела Закарпаття онлайн, керівництво Баранинської ОТГ по суті самочинно прийняло рішення відмовити підприємцям у цьому проханні і, відповідно до цього, відверто зманіпулювало передбаченим чинним законодавством порядком розгляду відповідного звернення, в кінцевому підсумку надавши заявникам формальну відписку.

Як повідомляє джерело Закарпаття онлайн в депутатському корпусі ОТГ, звернення підприємців хоча й було формально передане профільній депутатській комісії, по суті нею навіть не розглядалося.

В аналогічний спосіб заява, яка не була винесена окремим пунктом порядку денного сесії, що відбулася 12 травня, а формально значилася в пункті "Різне", депутатами також не розглядалася.

Тим не менше, за підписом голови Баранинської ОТГ Юрія Марусяка заявникам було надано формальну відписку, вся суть якої була сформульована в останньому реченні: "Отже, податковим кодексом України не передбачена зміна ставок єдиного порядку в межах поточного бюджетного періоду".

Тобто, керівництво та юристи вказаних вище міськрад і багатьох інших органів влади в Україні можливість внесення таких змін бачили, а тому зробили відповідальні кроки назустріч малому бізнесу, що зазнає значних збитків і опинилвся на межі виживання в умовах тривалого карантину, а голова Баранинської ОТГ Юрій Марусяк, який, по суті, взяв на себе персональну відповідальність у цьому контексті, вважає протилежно. Нехтуючи, при цьому, передбаченим законом порядком розгляду цього питання та думками фахівців і депутатів, які могли б прозвучати в порядку дискусії при розгляді цього питання у профільній комісії та на сесії.

У підсумку, підприємці Баранинської ОТГ опинилися не просто в складних обставинах виживання в умовах карантину, а й, додатково, у не рівних конкурентних умовах з малим бізнесом того ж таки Ужгорода, з яким безпосередньо межує Баранинська ОТГ.

Що, цілком очевидно, зрештою ще може негативно позначитися як на дохідній частині бюджету громади, інтересами якої, начебто, керувався Ю.Марусяк, так і на ставленні представників малого бізнесу, їх родин та найманих працівників до керівництва Баранинської ОТГ в контексті близьких виборів до місцевих органів влади.

27 травня 2020р.

Теги: Баранинська ОТГ, Марусяк, підприємці, карантин

Коментарі

Автолюбитель 2020-10-13 / 18:16:46
А ще Марусяк купив собі нову машину з Америки за 50 тисяч долару кличеся ФОРД Ф 150 оформив на подставних людий ай заховав до гаражу у своюй хіжі по улиці Чорновола на Таблі

Паші 2020-05-27 / 19:12:29
Ледида підприємець-єдинщик з мікробізнесу, який ледве виживає і якому треба звільнення від податку? )) Не сміши мої ґаті.

Бос 2020-05-27 / 16:21:27


Нахрен викопати із сільради пі***ра


Паша 2020-05-27 / 10:53:20
Та Ледида підприємець. Та видно і його не звільнили

злий 2020-05-27 / 00:55:24
Риг він і в Баранинцях риг

май русин 2020-05-27 / 00:50:22
Сисе Марусякови, майжинь, пудсказав його няньо Ледида, який недавно возглавив третю чи четверту за шором партию

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини