Мукачево виходить з карантину з переповненими кав’ярнями та невпевненістю у майбутньому (ФОТО)

У перший день послаблення карантинних обмежень на терасах мукачівських кав’ярень вільних місць було обмаль. Через два місяці тотального локдауну містяни нарешті отримали змогу насолодитися чашкою кави, гріючись під променями травневого сонця

Мукачево виходить з карантину з переповненими кав’ярнями та невпевненістю у майбутньому (ФОТО)

 

«Нам сняться покупці із повними пакунками»

Відвідувачі гомонять, сміються і не приховують радості. «Нарешті відчинили кафе!» – гучно каже якась літня жінка до своєї подруги. Де-не-де офіціанти у рукавичках і масках снують між столиками. Клієнти, звісно, обходяться без захисту: крізь маску не поїси, хіба як те поросятко з мультфільму про Вінні-Пуха, якому зав’язали рота серветкою.

Пом’якшення заборон стало для багатьох мукачівців ковтком свіжого повітря. Працівники, котрі вперше вийшли на роботу після вимушеної відпустки, кажуть: вдома вже нічого було робити. Працюють тепер за новими правилами, і у приміщення клієнтів не пускають. Там, за спинами офіціантів, у темних закутках причаїлося начиння для підтримання чистоти: відра і швабри. Регулярне прибирання з антисептиками – одна з вимог роботи. На дверях встановили імпровізовані стійки з картками меню, кнопками виклику, одноразовими трубочками і неодмінно санітайзерами.

 

У частині закладів, які запрацювали винятково на виніс, замовлення видають тільки звідти. Перед обслуговуванням кожного відвідувача офіціанти дезінфікують руки. В тому, що наявність санітайзерів надовго стане нормою для громадських закладів, можна не сумніватися.

Готуючись до відкриття, працівники кав’ярень, непродовольчих магазинів і перукарень старанно наводили блиск: мили вітрини, прибирали приміщення, розкладали товари.

«Потроху виходимо з цього, – каже продавчиня одного з магазинів одягу, що тісняться в провулку Старий Пасаж, – але не знаємо, що буде далі. Цей карантин змінив усе. Ми тепер зовсім інші люди». У її очах читаються невпевненість і втома.

Її молодші колеги, які невеликою зграйкою стоять на вулиці без масок, сподіваються, що з 22 травня карантин все-таки остаточно відмінять. А як ні, то люди самі його знімуть. «Це вже неможливо терпіти!» – скаржаться дівчата. Одна з них розповідає, що за кілька днів до відкриття їй наснився магазин, повний людей, які виносили величезні пакунки. Поки що не збулося. Разом подруги намагаються пригадати, якого дня тижня сняться віщі сни. Щасливий той, хто має віру.

Взаємодія між продавцями, покупцями і товарами у магазинах одежі фактично не змінилася: люди приходять, перебирають речі, вільно міряють те, що їм подобається. Єдине, що додалося – засоби для дезінфекції рук, а також рутинні вимоги заходити у масці, дотримуватись дистанції і обмеження кількості покупців.

 

У протиепідемічних нормах прописано не більше однієї особи на 10 м2 площі і температурний скринінг співробітників на додачу.

Ожила і стихійна торгівля, але в ній правил ніяких. Неподалік центрального ринку немолоді пані тримають у руках оберемки речей і вигукують: «Дівчата, блузочки!»

Дівчата і жінки відправляються за першими цьогоріч весняно-літніми обновками. Хтось підбирає одіж для себе, хтось – для дітей, які встигли вирости зі старих речей. Продавці розпаковують коробки з новим товаром і пропонують минулорічний зі знижками.

У салони краси також ідуть перші клієнтки. До майстринь часто зверталися з проханням  зробити манікюр чи стрижку навіть у той час, коли ні про яке послаблення карантину ще не йшлося. Перукарка Тамара (ім’я змінене – авт.) не приховує, що доки салон був зачинений, ходила стригти клієнток навіть у їхні офіси. З минулого тижня вони почали записуватися знову: імідж – важлива річ.

У манікюрниці Маргарити менш щільний графік: працює через день, адже ще на початку року власник її салону збільшив орендну плату. Під час карантину жінка сиділа вдома і стверджує, що було дуже важко. У її роботі маски, рукавички і стерилізація інструментів були стандартними заходами безпеки ще до епідемії. Щодо безпеки клієнтів, жартує: маски беріть, а рукавички – необов’язково, на них манікюр не будемо робити. І далі, ніж на відстань витягнутої руки, відійти не вдасться.

Надія на те, що новий виторг компенсує завдані карантином збитки, є не в усіх.

«Як бачите, людей немає»,– бідкається продавець книгарні на вулиці Пушкіна. Припускає, що протягом наступного місяця працюватимуть не щодня, але наголошує, що слід пильно стежити за ситуацією.

Багато хто просто розводить руками: відчинилися, проте не знають, чи надовго. Раптом влада знову накаже зачинитися?

Надто багато невідомих

Наприкінці квітня Кабмін оприлюднив поетапний план виходу України з карантину. 11 травня почали реалізовувати перший етап цього плану. Його умовою виступало те, що протягом 10 днів співвідношення виявлених випадків COVID-19 серед усіх протестованих не змінюватиметься або коливатиметься у межах не більше 5%.

До наступного етапу можна буде переходити лише тоді, коли кількість хворих почне стабільно знижуватися.

 

Втім, список дозволів адаптували: відкриття закладів громадського харчування на виніс перенесли з другого етапу на перший, а для відкриття ТРЦ (без розважальних закладів) не чекали третього етапу. Також дозволили планово проводити операції і надавати стоматологічну допомогу, що попередньо планували зробити наприкінці карантину.

«Кабмін поки що на першому етапі продовжив карантин до 22 травня, але, скоріш за все, спираючись на дані ВООЗ, карантин буде продовжено й надалі з наступними етапами послаблень, якщо це буде дозволяти зробити ситуація із захворюваністю», – сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль 5 травня у ефірі «Українського радіо».

На тлі загальних послаблень може діяти адаптивний карантин: за несприятливої епідеміологічної ситуації в окремих областях чи населених пунктах обмеження на їх території посилюватимуть. Зокрема, адаптивний карантин ввели у Чернівецькій області та місті Києві, які зберігають лідерство за кількістю заражених коронавірусом, а також на Львівщині.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко у інтерв’ю РБК-Україна зазначив, що масковий режим в Україні може залишитися до кінця літа, однак його скасують тільки за умови, що кількість нових заражень знижуватиметься. Якщо ж виявиться, що сезонність не впливає на поширення вірусу, маски можуть залишитися предметом першої необхідності навіть до кінця року. «Будемо дивитися розвиток епідситуації», – резюмував Ляшко.

Рішення про послаблення карантину з 11 травня було прийняте на основі розрахунків робочої групи з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією COVID-19 в Україні. За її прогнозами, у травні захворюваність на коронавірус в Україні мала б піти на спад. Один з учасників групи, заступник директора Інституту проблем математичних машин та систем НАН України, доктор фізико-математичних наук Ігор Бровченко у розмові з DW зізнався, що має сумніви стосовно надійності даних, використаних для моделювання, і що прогнозовані піки «розмиті і залежать від багатьох факторів, зокрема від дотримання громадянами карантинного режиму». Також і вплив послаблення карантину, на його погляд, спрогнозувати непросто, позаяк ситуація залежатиме не тільки від рішень уряду, а й від реакції громадян і того, наскільки вони додержуватимуться правил.

А громадяни, вмостившись на осонні, спокійно п’ють каву за столиками, і відстань між ними навіть приблизно не сягає стандартних півтори метрів. Вони – саме ті невідомі змінні, яких не врахували у моделях, але ці змінні наразі здорові і хочуть радіти життю і сонцю, спілкуватися та працювати у цю конкретну мить, допоки це ще можливо і офіційно дозволено. Далі – непроникна завіса невідомого, за яку страшно зазирнути.

Христина Шепа, Перший кабельний

12 травня 2020р.

Теги: карантин, кавёярні, тераси, магазини

Коментарі

Gorgeous 2020-05-12 / 16:46:14

Gorgeous 2020-05-12 / 16:45:09

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини