Директор Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. Новака розповів про унікальний “вахтовий” метод роботи з хворими на коронавірус

До 8 травня телеканал “1+1” продовжує благодійний марафон на підтримку медиків «Ти не один». Його ціль - зібрати кошти на придбання засобів індивідуального захисту для медичних працівників.

Директор Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. Новака розповів про унікальний “вахтовий” метод роботи з хворими на коронавірус

Під час марафону канал “1+1” у соціальних мережах розпочав ініціативу #лікарютинеодин, щоб познайомити вас з українськими медиками, які сьогодні рятують життя хворим на Covid-19.

Наступний учасник соціальної ініціативи - директор Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. А. Новака, кандидат медичних наук, Заслужений лікар України Юрій Яцина. В інтерв’ю УНІАНУ він розповів про унікальний “вахтовий метод” роботи у лікарні, завдяки чому жоден медик не захворів, зміну у сприйнятті професії лікаря та складнощі роботи в умовах пандемії.

Юрію, чи готова була ваша лікарня до боротьби з коронавірусом?

По-перше, слід сказати, що наша лікарня не є інфекційною. Нам довелося пристосуватися до роботи з пандемією і налагодити свою роботу зовсім по іншим алгоритмам. Сьогодні ми працюємо з дотриманням всіх санітарних  карантинних вимог. 

Як вам вдалося організувати роботу таким чином, що у вас не захворів жоден медик?

У нас на зараз постійно працюють дві бригади. Одна займається хворими реанімаційними у відділенні інтенсивної терапії. Інша – пацієнтами із середньою ступеню важкості у другому відділенні. Вони тиждень перебувають у лікарні, ізольовані та живуть у приміщенні, де лікують пацієнтів. Там вони 7 днів по 4-5 годин працюють, потім змінюються зміни. Після цього їм роблять тестування на початку та в кінці зміни, вони самоізолюються на тиждень – і потім знову на роботу. Таким чином не захворів жоден медик.

Ваші медичні працівники не проти такої ізоляції? Чим займаються у лікарні на ізоляції?

Найголовніше - наші медики не контактують із сім’ями і не переносять вірус по місту. У лікарні для них створені всі умови: є душові кабіни, вони харчуються у лікарні. Часто волонтери приносять лікарям солодощі, тістечка, обіди. Складно було налагодити роботу лікарні по-новому? Часто затримуєтесь на роботі? Я сьогодні кожного дня приходжу на роботу максимум о 7.30 ранку І працюю фактино до 12 ночі. На мені лежить основний удар по організації роботи лікарні і всієї команди. Зараз всі питання треба вирішувати негайно, не можна чекати.

Як родина відноситься до такого напруженого графіку роботи?

Мої доньки - одна студентка 3 курсу, а інша навчається у 10 класі в школі. Вони повністю мене підтримують, цікавляться, як справи на роботі, хвилюються. Готують обіди, чекають, поки я повернусь додому на вечерю.

Сумуєте за ними?

Звичайно, але у той же час також можу сказати, що моя друга родина сьогодні - це лікарня. Я кожного дня знаходжусь зі своїми працівниками, морально їх підтримую, вирішую кадрові питання. Одягнувшись у захисний костюм, я також заходжу у зону, де знаходяться хворі на коронавірус. Намагаюся підтримати пацієнтів, тому що їм теж дуже складно переживати ізоляцію. Вони закриті, не виходять нікуди, з ними ніхто не контактує. Тому я інколи заходжу, щоб навіть просто з ними поговорити і підтримати їх бойовий дух. Так вони бачать, що лікарі разом з ними, це їх заспокоює.

Чи відчули ви зміни у сприйнятті професії лікаря з початком пандемії?   

Так, люди більше з розумінням стали відноситися до професії медичного працівника. Мені здається, люди відчули до лікарів те, що до професії військового з початку війни на Сході. Адже сьогодні лікар, як і військовий, теж знаходиться на передовій. Ситуація з вірусом показала як мінуси нашої системи, так і плюси. Певним чином, це став і шанс для вдосконалення. Зараз я бачу також те, що в медицину приходять небайдужі люди. Організовується колектив у лікарні. Відбулася зміна навіть у свідомості лікарів і медичного персоналу. Я думаю, що зараз прийшов той період, коли влада має зрозуміти, що довгий час ми “тупцювали” в медицині. І зараз ми мусимо докорінно змінити відношення до медицини і медичних працівників. Це стосується не тільки підняття заробітних плат, але і покращення умов роботи, матеріально-технічної бази лікарень.

А ви скільки років вже працюєте лікарем?

Я закінчив медичний факультет у 1986 році. Фактично, з того року і працюю в лікарем. Але ще перед цим працював три роки медичною сестрою під час навчання.

Що допомагає триматися у тонусі та знімати стрес після роботи?

Мені дуже допомагає після лікарні робота на прибудинковій ділянці. Жартую, що після роботи я - “садо-огородник”. Займаюся виноградом, маю груші, яблуні, бджіл, люблю рибалити і займаюся малюванням. Але зараз часу дуже немає займатися садом і городом, тому допомагають діти.

Долучитися до благодійного марафону “Ти не один” та допомогти українським медичним працівникам можна до 8 травня включно. Надсилайте смс зі словами підтримки лікарям на номер 88001. Вартість одного благодійного повідомлення складатиме 20 грн – чим більше повідомлень, тим більше підтримки. Послуга доступна лише для абонентів передплаченого мобільного зв’язку Київстар, Vodafone, lifecell та абонентів 3Mob.

Окрім того, вже зараз і до 8 травня можна зробити благодійний внесок на будь-яку суму онлайн 24/7 на сайті Української Біржі Благодійності підтримавши проект "Ти не один" або здійснити переказ за реквізитами:

МБФ "Українська Біржа Благодійності"

ЄДРПОУ: 38005762

Банк Кредит Дніпро р/р UA753057490000002600730669803

Призначення: Благодійний внесок Ти не один

Усі кошти надійдуть Українській біржі благодійності (https://ubb.org.ua/uk/project/6050/), яка спільно з Громадською платформою РазомUA  організують придбання засобів для захисту лікарів. У режимі реального часу інформацію про потреби опорних лікарень можна побачити на карті партнерів. Громадська платформа РазомUA спільно з МОЗ акумулює цю інформацію (https://razomukraine.com/).

Загальна сума виручених коштів на сьогодні складає більше мільйона гривень. З них 534 200 гривень – це благодійні смс-повідомлення, які надсилали глядачі під час перегляду онлайн-концерту марафону «Ти не один», 87 952 гривні вдалося зібрати на сайті ubb.org.ua. Нагадаємо, першим внеском у рамках марафону стали кошти телеканалу «1+1», зібрані від голосування та продажу реклами під час фіналу «Голосу країни-10» - 627 407 гривень. 

 
07 травня 2020р.

Теги: лікарня, метод, хворі, коронавірус, Яцина

Коментарі

Таня 2020-05-08 / 22:35:55
Нехай Ваша душа багатіє добрими справами, а зовнішність розквітає і сяє, як і Ваші вчинки.
Нехай на Вашому шляху зустрічаються люди , гідні Вашої людяності такі ж щирі і надійні, як Ви!!!
Я щиро дякую за віддані сили, витрачений час і чесні старання.

Volodymyr Krasnoholovets 2020-05-08 / 09:39:07
сорри
По ділу він все говорив, інгаляція горілкою на короткий час. Правда, можна лікуватися без алкоголю - тренуванням легенів. Але так ніхто не хоче. Можна і лазерною терапію, інформаційною терапією та гідридом - але і так ніхто не хоче. Народ взагалі різко потупішав. Тому я й не знаю, нащо лікувати? Можа має якась частина вимерти, так природою запрограмовано? То ж амінь тим, хто мре.

сорри 2020-05-07 / 22:57:29
Volodymyr Krasnoholovets, менше тирапжуйте тут вкиди російської пропаганди.
Бачив я те відео. Той "лікар" має вигляд алкаша і явно читав з листка. Москалі хоч що нам всунуть, аби тільки ввести в оману, дезорієнтувати, вивести на манівці. Хай самі лікуються випарами спирту.Для них це органічно

Volodymyr Krasnoholovets 2020-05-07 / 22:44:39
5 травня Алєксандр Колосов виступив з 4-хвилинним відео. Він є лікар який вже 20 років працює в Італії. Захворів на коронавірус. Вилікувався за 1 день в наступний спосіб: цей вірус має ліпідну оболонку, а її руйнує алкоголь, зокрема, горілка. Тому він зволожив горілкою марлю, поклав на обличчя і накрив це маскою, аби трималась марля. Так він дихав по 3 хвилини через кожних півтори години. На ніч рясно скропив подушку горілкою. На ранок вже ніякого коронавірусу в нього не було. Тепер всі в його оточенні перейшли на цей спосіб лікування коронавірусу.

Світлана Медвідь 2020-05-07 / 22:24:30
Юрій Юрійович людина з великої букви я йому завдячую життям прекрасна людина

Ужгородка 2020-05-07 / 20:55:40
Яцина Ю.Ю.прекрасний керівник,його лікарня на самому високому рівні.Тут прекрасний колектив і супер головний лікар.

Ужгородець 2020-05-07 / 16:35:02
Юрій Юрійович дуже хороший розумний лікар і керівник.
Молодець

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
16:39
Ґумовий човен і обіцянки переправити до Угорщини коштували прикарпатцеві та криворіжцеві по $5 тис. з кожного
10:44
У Чумальові Буштинської громади горіло в будинку, загинула жінка
23:29
На Закарпатті два втікачі до Румунії дві доби до виснаження блукали високогір'ям
11:15
У приужгородському Минаї горів будинок
» Всі новини