Масове відкриття ринків уже не врятує закарапатських виробників ранніх овочів (ВІДЕО)

Тонни капусти на смітниках, центнери редиски у лісопосадках і десятки кіло перезрілої цибулі, перекопані на гній. Ці квітневі пейзажі стали звичними для українських сіл Заходу і Півдня, але жахають і досі. Бо йдеться не просто про паніку серед фермерів. А про урожайний мор, який тепер загрожує продовольчій безпеці нашої країни. Хто ж змусив аграріїв України викинути дбайливо вирощені овочі на смітник і чому масове відкриття ринків вже не врятує села - від збитків, а міста - від дорогого імпорту, розповідає ТСН.Тиждень.

Масове відкриття ринків уже не врятує закарапатських виробників ранніх овочів (ВІДЕО)

На Закарпатті у селі Заріччя чи не в кожному дворі по парі стометрових теплиць. З них перша молода капуста та огірки традиційно роз’їжджалися ринками західної України. Та не цього року. Ігор Садвар має п’ять соток вже стиглої капусти. Вона мала б забезпечити піврічний дохід двох родин та майбутній урожай перцю, вирощений на цьому ж місці.

"От перець, в принципі, розсада така, що можна було б висаджувати. Але як, коли нема збуту на капусту. Ми чекаємо, коли це можна забрати. Знову зорати, переробити землю", - каже фермер.

Однак через карантин посипалась система, відпрацьована десятиліттями. Тут у Заріччі цього ніхто не чекав. Бо свої теплиці селяни почали закладати ще в листопаді, коли про COVID-19 ще й не чули. Але у квітні, коли прийшов час зрізати ці тонни капусти, з’ясувалось - везти її нікуди. 

Наслідки всі відчули дуже швидко. За умов, коли працювали лише супермаркети або гуртові ринки, ціни на ранні овочі посипались. Якщо торік у квітні перша капуста продавалась по 35 гривень, цього року за неї виробнику давали максимум 10. Така ж ситуація з редискою та огірками. Тож селяни постали перед непростим вибором між поганим варіантом та ще гіршим: або здати городину нечисленним перекупникам за безцінь, або залишити гнити врожай у теплицях. Бо цей товар має дуже короткий термін придатності.

Наслідки першими відчули жителі міст - в супермаркетах  засилля імпорту. Наскільки він підскочив, легко побачити з даних митниці. Цього року в Україну завезли втричі більше огірків ніж торік, у два з половиною рази більше капусти і цибулі. Тобто ми гривнею підтримували албанських, македонських, азербайджанських фермерів. І це в той час, коли ці самі овочі перезрівали в закарпатських, херсонських чи вінницьких теплицях. Виявилось, що звичайний базар - недооцінений у високих кабінетах канал збуту. І це вивело на трасу аграріїв Півдня.

Крики з траси біля Херсону донеслися до столичних високих кабінетів. І змусили  чиновників терміново переглянути свої рішення щодо ринків. Вже втретє. Цієї п’ятниці мали відновити роботу близько тисячі таких торгових майданчиків по всій країні. Вимоги для них точно такі самі, як і для супермаркетів: вимірювання температури, санітайзери на входах, не більше одного покупця на кожні десять метрів, між продавцями відстань у три метри і дезінфекція території кожні три години. І контролюватимуть все це представники Держпродспоживчслужби. Якщо щось піде не так - штраф і закриття.

І ось тут закрадається великий сумнів щодо виконання оцих вимог. Один з найбільших в України гуртових ринків на Херсонщині - аби працювати, тут дотримувались усіх карантинних вимог ще до того, як це стало нормою. Але його закрили на цілий тиждень, чим спричинили справжню паніку серед аграріїв, аргументувала місцева влада "19 зауваженнями організаційного та інвестиційного плану". Що це за зауваження інвестиційного плану? Які і як можна вимагати інвестиції від тих, хто сам потребує негайної помочі. З’ясувалось, що одна з вимог - це проведення додаткового водопроводу та Інтернету в одній з будівель на ринку. І це просто виглядає як мародерство під час кризи. Свого підлеглого спробував виправдати голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв та спихнути провину на самих базарників

"Що стосується зауважень, які, як ви сказали, інвестиційні, певним чином треба було забезпечити підведення додаткової води. Для того, щоб забезпечити унеможливлення розповсюдження COVID-19 на території цього ринку. Ми працювали, щоб виробники відчували турботу з боку влади і могли активно реалізовувати свою продукцію", - стверджує Гусєв.

Однак турботи влади мешканці Херсонщини не оцінили - вийшли на вулиці. За різними оцінками, в той час, поки влада, центральна і місцева, гралася з закриттям та відкриттям ринків, селяни втратили до третини свого врожаю. І це теж матиме наслідки. Однак, міністр економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко катастрофи для держави  в цьому не бачить.

"Якщо норми не будуть виконуватися, вони будуть закриватися, штрафуватися. Ми звернем увагу на "інвестиційні норми". Ми не вважаєм, що це було дуже катастрофічно для економіки, враховуючи, що ми швидко ухвалюємо рішення про відкриття. Те, як зараз ми реагуємо по відкриттю, воно теж є правильним.  Я не вважаю що воно було запізніле", - каже Петрашко.

Втім, так не вважають ані на Херсонщині, ані в Закарпатті. Найголовніше в цій історії -  втрачений час. Городина, що опинилась на смітниках або була продана за три копійки, це втрата обігових коштів аграріїв. Це означає, що в теплицях в селі Заріччя на наступний виробничий цикл не стане грошей. Менше грошей - менше городини. А для містян це знов означає імпорт і вища ціна. А для держави втрата ВВП і вивіз валюти з країни. Ми просто  всі стали біднішими і це в кращому випадку.

Тут на допомогу могла б прийти влада, яка б організувала розрізнених фермерів, запропонувала їм кооперацію та вихід на супермаркети. І тут важка і неповоротка державна машина має зробити вибір: чиїх виробників підтримувати - наших чи закордонних. І те, на чий бік вона стане, ми можемо легко зрозуміти, пішовши в магазин.

04 травня 2020р.

Теги: ринки, базари, теплиці, фермери, овочі, капуста

Коментарі

Анна 2020-05-04 / 21:55:05
А що, так важко було організувати продаж у супермаркетах вирощеного нашими ґаздами? Не розумію, для чого вся ця пустопорожня балаканина... Припиніть нарешті, шановні декотрі коментатори, своє безплідне брудно-невігластське словоблуддя на цьому сайті, бо під цими вашими "коментами" вже земля горить!!!). У цій проблемі, врешті, можна вчинити по-ґаздівськи за формулою: вирощено-зібрано-реалізовано (що не встигли продати - роздати безплатно потребуючим!). Амінь!

Нік 2020-05-04 / 20:12:37
Зате у супермаркетах можна купити овочі з Китаю, Туреччини, Албанії, Єгипту, Узбекистану, Нідерландів! Слуги народу показали себе у всій красі!

Мигаль 2020-05-04 / 18:05:52
Тото ни правда, ош Моськвы в Украйіні нийе. Поникайте хоть раз йеден из трьох каналув МалоросеврейТБ, де постойанно віщавут ерейські пророкы (Рабінович, Кацман, Погребінськый, Пальчевськый...). А такый субі "лицо неопределенной, но йавно ближневосточной национальности" Димон Пивец (Спивак) на повному сирйозі рекламуйе "Рыбный динь" периоду тотального дефициту и розвала сере-сере. А Регина Дубовицкайа? А вы горите! И сисі три каналі купив покровитиль Закарпаттйа из свойов сектов "За жиддьйе"

Карлик 2020-05-04 / 13:40:41
Говерла ну ти і фрукт!

мовжі дігов 2020-05-04 / 12:55:41
пане Юрій! Знімаю перед Вами калап! Ваша логіка залізна, тут ані відняти, ані додати. Лише з одним не згоден: задурити невігласу голову не можна. Бо вона вже і так.........
А Говерлі раджу не цабати по горах, адже падіння з висоти призводить до травм, в основному голови. Англійське FRUIT, італійське Tutti FRUTTI демонструє, що це слово (фрукт) є загальновживаним і має право на існування. А Ярина - то моя сусідка, яка живе поряд, через городину.

Юрій 2020-05-04 / 11:58:36
Шкода праці людей, часу, і зусиль і коштів. Вклали предостатньо, а все доведеться викинути через лобіювання теперішньою владою інтересів великого бізнесу. Скільки раз проїжджаю через Заріччя - дивуюсь, чому досі люди не обєднались (чи не запросили інвестора) і не побудували логістичний центр-склад з холодильниками для своєї продукції. Так можна було б уникнути таких ризиків як зараз, і продавати свою городину більшими партіями.
Ну і не можу не зауважити таку річ - дана ситуація цілком і повністю штучно створена владою в угоду великим продавцям. Дана влада вибоана самими ж людьми. То ж певною мірою нарікати треба на самих себе.
Виборча дільниця 2102117 - вибори президента - за Зеленського 78%, вибори до ВР - за Слуг народу 52%.
Виборча дільниця 2102118 - вибори президента - за Зеленського 76%, вибори до ВР - за Слуг народу 50%.
Задурили невігласам голову, що вони 5ть років жили в епосі бідності - отримали епоху виживання.
Завіса!

ахтунг 2020-05-04 / 10:27:10
Хто заставив викинути???... Жадібність перекупу,Якщо продавати маркетам, то не вигодно вирощувати,зато зарічани, каждий мае каміона, і везе по Україні, і торгуе сам,візміть до прикладу молоко, закупочна ціна 3-4 гривні, у маркеті від 20 гр. Хто мае гешефт? тільки не виробник.

Go Verla 2020-05-04 / 09:06:29
Комуністична Москва нав'язала слово "фрукти" всьому світу через англійську мову!)))

Піп Іван 2020-05-04 / 07:59:09
До Говерла: овочі є овочі і в Африці. А як авраменкам недоробленим нема чого робити, ніж до слів чіплятися, хай вийдуть на город та попорають свою городину.

Говерла 2020-05-04 / 06:22:14
Нагадаю авторам статті, що в українській мові "овоч, овочі" - це плоди дерев: яблука, груші, сливи, ... А капуста, огірки, помідори і т.д., які традиційно розвозили по ринках західної України - то все має назву "ярина" (в центральній Україні - "городина").
Слово "фрукти" нав'язала комуністична Москва, а оскільки вони вже не є в Україні, то нема чого їхні слова і вживати.

жуст. 2020-05-04 / 03:14:07
в такой ситуации просто надо было запретить ввоз импорта и все.хотя сделать этого не поздно и теперь.

Карлик 2020-05-04 / 02:23:34
Ну ну, всі почали завантажувати додаток, лул

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини