Зокрема, на Закарпатті піднялися ціни на овочі та фрукти, а ще олію та м'ясо, цукор та хліб. Чиновники кажуть - зупинити подорожчання не в їхніх силах.
Віра Бондаренко на центральному ринку Ужгорода овочами торгує уже 3 роки. Каже, такого низького попиту, як за останній тиждень, на її пам'яті ще не було.
Віра Бондаренко, продавець ринку: "Я іду людям на уступки, ріжу головку капусти чи пополам чи на четверту частину, аби могли зварити собі борщу чи на салат, бо ж хто тепер може собі дозволити купити за 20 гривень головку капусти".
На ужгородських ринках ціни на деякі продукти зросли майже на чверть. Рекордсмен із здорожчання - соняшникова олія. Також підвищилася вартість овочів, фруктів, хліба та м'ясопродуктів. До прикладу, якщо раніше кілограм м'яса продавали в середньому за 30 гривень, то нині його вартість 37-40 гривень за кілограм.
Анна, покупець: "А що робити, потрібно купувати, пізніше буде ще дорожче ціни ростуть кожну годину".
Василь Ігнаць, продавець м'яса: "Більше на кості беруть, м'якоть зараз дуже дорого коштує, ососбливо телятина, якщо брати співвідношеня м'яса і кістки, то дуже дорого".
Зупинити здорожчання продуктів на ринках області чиновникам не під силу. Повноваження інспекції контролю за цінами поширюються лише на суб'єктів підприємництва - тобто на власників магазинів та гуртових складів, а от на базарних торговців - ні.
Любов Стебницька, начальник інспекції з контролю за цінами в Закарпатській області: "На сьогодні ми здійснили перевірки більше 110 суб'єктів підприємництва і встановили порушення у 46% перевірених".
Порушення стосуються в основному завищення торговельної надбавки - кажуть у держіспекції. За Законом, вона має становити 15% від вартості продукту, натомість її часто завищують до 30. Однак покарання за такі порушення мізерні, тому підприємці таких перевірок особливо не лякаються.