Кабмін через балансові обмеження зупиняє 3 енергоблоки АЕС, а 9 - переводить на знижену потужність

Кабінет Міністрів виводить в резерв кілька енергоблоків АЕС і переводить на знижену потужність 9 енергоблоків АЕС.

Про це йдеться в листі тимчасово виконуючого обов'язки першого віцепрезидента-технічного директора Валерія Кравця, який опублікував працівник Запорізької атомної електростанції Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" Олексій Мельничук на своїй сторінці в Facebook, передає Цензор.НЕТ.

"Ну ,що енергетики , епоха бідності пройшла? Більш ніж 7 ГВт встановленої потужності зеленої енергетики буде у 2020 році з тарифом 3-5 грн./кВт год.( без ПДВ). Тобто електроенергія вироблена з альтернативних джерел енергії надається пріоритет. Але в умовах економічної нестабільності, виходу з карантину такий тариф буде гальмами для економічного розвитку країни та добробуту населення. Зміни в законодавстві зелена влада не хоче вносити , щоб знизити зелений тариф , але дешева електроенергія АЕС їм не потрібна", - написав Мельничук.

Він попросив депутатів звернути увагу і підготувати відповідні зміни в закон про електроенергетику, де прописані зобов'язання на купівлю зеленої електроенергії.

"Вважаю , що частка встановленої потужності яка складає практично 6 ГВт ( а це фактично потужність ЗАЕС) не потребує заохочення від держави таких як "зелений тариф" бо з такими потужностями це не актуально. Прошу звернутись до НКРЕ з пропозицією зменшення тарифу від енергії вітру та сонця. Електроенергія з відновлюваних джерел повинна конкурувати на енергоринку країни і не мати пріоритет.Країні потрібна дешева електроенергія для виходу з кризи та подальшого розвитку", - підкреслив працівник Запорізької АЕС.

Він також опублікував лист Валерія Кравця. Згідно з документом, блок №6 Запорізької АЕС буде перебувати в резерві 98 діб - з 10 травня до 15 серпня, блок №3 Рівненської АЕС - 87 діб - з 10 травня до 4 серпня. У свою чергу, блок №2 Запорізької АЕС, виведений в резерв 21 квітня, перебуватиме в ньому 71 добу - до 30 червня. Крім того, передбачається робота на зниженої потужності: блоків №3,4,6 ЗАЕС в грудні, блоку №1 Южно-Української АЕС - з квітня до серпня, блоки №2 і №3 цієї станції - з серпня до жовтня і з квітня до грудня відповідно. У свою чергу, блок №1 Рівненської станції буде працювати на зниженій потужності з квітня по травень і з липня по жовтень, енергоблок №2 РАЕС - з квітня до червня і з липня до жовтня. Перший блок Хмельницької АЕС буде працювати на зниженій потужності з травня до серпня.

Як повідомляє екснардеп і член наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко у своєму Telegram-каналі., зупинка атомних блоків призведе до того, що не треба буде зупиняти працючі на дорогому "зеленому" тарифі сонячні станції олігарха Ріната Ахметова, також додаткову частку ринку отримають його вугільні станції.

"Державі такі рішення коштують мільярдних збитків, а Енергоатом стане фактично банкрутом. Але, щоб врятувати державний Енергоатом, депутати можуть проголосувати спеціальний закон, яким виділять 10 млрд грн допомоги Енергоатому у вигляді облігацій внутрішнього державного боргу (ОВДП).

Схема двоходова: Енергоатом рятує ДТЕК, а держава вже рятує Енергоатом. Таким чином ДТЕК Ахметова отримує допомогу від держав, але уникає долі Приватбанку, тобто націоналізацію", - пише Лещенко.

Повідомляється, що зупинка двох атомних блоків запланована на 10 травня.

Лещенко пише, що після таких ініціатив в.о. міністра енергетики Буславец практично втратила шанси бути затвердженою в парламенті. Також проти такої масштабної зупинки АЕС виступає голова енергетичного комітету парламенту Андрій Герус.

29 квітня 2020р.

Теги: енергетика, АЕС, Ахметов, ДТЕК

НОВИНИ: Різне

14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 2
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 11
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
» Всі новини