Закарпаття: На ТОВ "Алеф" так і не зробили належних висновків з випадку травматизму на виробництві

...Забути день, коли на українсько-австрійському СП ТОВ “Фішер-Мукачево” сталася трагедія з 21-річним верстатником Віталієм Васьком, у колективі навряд чи зможуть: місце нещасного випадку, колеги у стані шоку, численні комісії, убиті горем батьки та рідні – картини, що стоятимуть перед очима ще довго. Адже пішов з життя вже досвідчений працівник, що віддав підприємству шість років, і разом з тим молода людина, в яку було чимало вкладено, але котра не встигла виконати головної своєї функції – продовжити себе в нащадках. І тільки тому, що, освоюючи новий закордонний станок – каширувальну установку, призначену для наклеювання плівки на лижі, верстатник повівся на притаманну більшості з нас звичку: заходячи в приміщення, зачиняти за собою двері. Зробити таке, перебуваючи у відгородженій сіткою робочій зоні станка, німецькому робітникові й на думку б не спало. У нас же ментальність інша. Вона й підвела: після закриття огородження лінія продовжила працювати, і верстатник замість забрати з лінії лижу, що застопорилася, був затиснутий між двома її траверсами...

Закарпаття: На ТОВ "Алеф" так і не зробили належних висновків з випадку травматизму на виробництві

Але сьогодні час сказати про інше – реакцію і кроки роботодавця у форс-мажорній ситуації. Під час першої ж зустрічі з інспекторами нагляду генеральний директор СП ТОВ “Фішер-Мукачево” Василь Рябич створив атмосферу щонайактивнішого сприяння з’ясуванню причин та обставин трагедії, - пригадує начальник Державної інспекції охорони праці та промислової інспекції Богдан Дорош. – Комісії були запропоновані належні умови роботи та надані усі необхідні документи. Відчувалося, що перший керівник, начальник відділу охорони праці підприємства Тетяна Гутник та інші посадовці, причетні до виробничого процесу, щиро вболівають, перш за все, за пошук відповіді на запитання: що потрібно зробити, аби в майбутньому таке не повторилося? Тим більше, що кілька років поспіль підприємству вдалося пропрацювати без серйозних виробничих травм...

Розслідування тривало, кожен день додавав запитань, відповіді на які шукалися іноді й в гострих суперечках. Було встановлено причини нещасного випадку, що носили організаційний характер: недостатній контроль за проходженням стажування та невиконання вимог інструкції з охорони праці. Комісія з розслідування пов’язала нещасний випадок з виробництвом і назвала осіб, винних у порушенні вимог нормативних актів з охорони праці. Начальник цеху спортивно-бігових лиж Юрій Коцібан не забезпечив належного контролю за дотриманням підлеглими правил та норм охорони праці, виробничої і трудової дисципліни, правил внутрішнього трудового розпорядку, що регламентувалося йому посадовою інструкцією; змінний майстер Віктор Калинюк не проконтролював дотримання робітниками безпечних прийомів праці. Фатальної помилки припустився й сам потерпілий, котрий не відключивши лінію, зайшов у робочу зону, закрив за собою двері захисного огородження та спробував вилучити лижу, що не дійшла до упору, чим порушив пункт Посібника з експлуатації каширувальної установки типу А002.00, що категорично забороняє видаляти деталі під час її роботи та закривати за собою огородження, не вийшовши з робочої зони. Було розроблено також заходи, спрямовані на упередження аналогічних трагедій в майбутньому. Вони передбачали ознайомлення з обставинами та причинами нещасного випадку зі смертельним наслідком усіх працівників УАП ТОВ “Фішер-Мукачево”; проведення позапланового інструктажу з питань охорони праці з працівниками підприємства та додаткове позапланове навчання безпосередньо з тими, хто зайнятий на обслуговуванні лінії каширування та всіма змінними майстрами цеху виробництва спортивно-бігових лиж. Головне ж – до відновлення робіт на лінії каширування головного механіка підприємства Олега Масаловича та механіка цеху Сергія Виговського було зобов’язано встановити додаткове огородження в зоні завантажування плівки та додаткові засоби захисту.

- Але на цьому керівництво підприємства не зупинилось, - констатує Богдан Дорош.- Служба охорони праці запропонувала ряд ініціатив: над усіма входами до робочих зон ліній вивісити додаткові застережні написи; всі двері обладнати світловою сигналізацією; встановити автоматичне блокування траверси при відчинених дверях. Всі їх було підтримано і впроваджено. Важливо, коли роботодавець усвідомлює свою відповідальність за забезпечення належного рівня безпеки на підприємстві. На “Мукачево-Фішер” із цим, мені здається, склалося...

- Хоч УАП ТОВ “Фішер - Мукачево” у створенні безпечних умов праці на фоні більшості підприємств регіону й раніше трималося передових позицій, - додає позитивного “фактажу” начальник відділу охорони праці ТОВ “Мукачево-Фішер” Тетяна Гутник, - сьогодні в нас працеохоронну царину оголошено наріжним каменем соціальної політики. Техніка на виробництво завозиться щонайсучасніша. На навчанні з метою її освоєння теж не економимо: кошти виділяються як на інструктажі та перевірку знань на місці, так і на закордонні стажування. Підвищенню кваліфікації та фахового рівня з боку адміністрації – підтримка повсякчас. Згідно зі ст. 19 Закону України “Про охорону праці” ( вона передбачає для підприємств усіх форм власності та фізичних осіб, що використовують найману працю, витрачати на охорону праці щороку не менше 0,5% від суми реалізованої продукції ) в минулому році ми освоїли майже 4 млн.грн. На засоби індивідуального захисту виділили понад 515 тис.грн Обіди за одну гривню в заводській їдальні, підвезення до місця роботи, медичні та побутові послуги – все з турботою про працівника, якої забагато, на мою думку, бути не може.

Та чи кожен роботодавець сповідує доктрину “фішерівців”? Як не сумно це визнавати, але поки що ні. На підтвердження тези – історія. 25-річна Алла Акуленко прийшла працювати помічником верстатника на ужгородське за юридичною адресою ТОВ “Алеф”, виробництво якого розташоване у Сваляві, 12 жовтня минулого року. Пропрацювала три місяці, й – драма... Ставши до роботи у першу зміну 16 січня 2008-го, отримала з верстатницею Вірою Туряницею завдання від майстра цеху на виготовлення лущеного шпону. В обов’язок помічника верстатника входило подавання лущеного шпону для обрізання та відбирання обрізаного шпону з-під гільйотинних ножиць. Скориставшись відлученням старшої колеги на технологічну перерву, Алла Акуленко почала нарізати відходи сухого шпону для власних потреб. Пачку з п’ятьма листами шпону вона притисла лівою рукою до столу верстата, а правою рукою та лівим плечем натиснула кнопки опускання та піднімання відповідно притискача і рубального ножа. У підсумку таких дій опустилися притискач, який притис пальці лівої руки разом з листами шпону, і рубальний ніж, який відсік Аллі Вакуленко фрагменти чотирьох пальців лівої кисті.

З’ясовуючи причини та обставини травмування Алли Акуленко на робочому місці, комісія дійшла висновку: нещасний випадок пов’язаний з виробництвом. Призвели до нього технічні та організаційні порушення, винні в яких директор ТОВ “Алеф” Михайло Сливка, котрий допустив експлуатацію несправного верстата; майстер цеху Ірина Гебеш, що не проконтролювала дотримання працівниками правил і норм охорони праці , виробничої та трудової дисципліни; верстатниця Віра Туряниця, котра не вимкнула верстат, пішовши на технологічну перерву, і сама потерпіла, що на власний розсуд виконувала роботу, яка не мала стосунку до виробництва.

- Прикро вразило ставлення керівництва підприємства до виконання заходів, спрямованих на усунення причин нещасного випадку, - розповів Богдан Дорош.- Якби роботодавець, завдавши шкоди здоров’ю працівника, був зобов’язаний відшкодовувати витрати Фонду соціального страхування, тобто ніс матеріальну відповідальність, якби діяв механізм диференціації страхових внесків залежно від стану безпеки виробництва та рівня виробничого травматизму, ми могли б розраховувати на більш людяну реакцію. А так - і сьогодні не проведена експертиза обладнання підвищеної небезпеки на відповідність нормативно-правовим актам з охорони праці та не отримано дозвіл Держгірпромнагляду на його експлуатацію. Довелося звернутися з поданням до прокуратури Свалявського району.

...Україна – єдина країна у світі, яка звільнила власників від фінансової відповідальності за стан безпеки і травматизму на підприємствах. З метою змінити ситуацію у цій царині, Держгірпромнаглядом підготовлено і подано до Кабінету Міністрів ряд законодавчих ініціатив. Серед них – внесення змін до Закону України “Про соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві”, виключення зі сфери дії Закону України “Про основні засади державного нагляду у сфері господарської діяльності”, як такого, який перешкоджає інспекторам нагляду перевіряти підприємства, що суперечить Конвенції Міжнародної організації праці; внесення доповнень до Адміністративного Кодексу з метою збільшення сум штрафів за невиконання вимог з промислової безпеки та охорони праці. Ці кроки, образно кажучи, співзвучні народній мудрості: любиш коня поганяти – люби його й годувати. Адже хто, як не роботодавець, повинен дбати про людей, які приносять йому прибутки?

Територіальне управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області
26 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини