В Ужгороді за європейський грант відреставрують внутрішні розписи та унікальний іконостас у греко-католицькому Кафедральному соборі (ВІДЕО)

В Ужгороді відреставрують внутрішні розписи та унікальний іконостас у Хрестовоздвиженському греко-католицькому кафедральному соборі. Джерелом фінансування реставраційних робіт є гроші єпархії та гранту Європейського Союзу – Програми Європейського Інструменту Сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» 2014-2020 років.

В Ужгороді за європейський грант відреставрують внутрішні розписи та унікальний  іконостас у греко-католицькому Кафедральному соборі (ВІДЕО)

Цей грантовий проект має назву HUSKROUA/1702/3.1/0130 «Реставрація спільної історичної та культурної спадщини Словаччини та України». У сусідів реконструюють Урбанову вежу. Це визначна пам’ятка, одна з найстаріших будівель словацького міста Кошице.

«Це проект, який фінансуєтся  у більшій часті Європейським Союзом з бюджетом 1 мільйон  50 тисяч євро, - коментує Євген Лукша, менеджер проекту ЄС «Реставрація спільної історичної та культурної спадщини». -- Виконується  у партнерстві двома організаціями. Головну роль у проекті грає Громадська організація з міста Кошиці, яка має назву «Перли готіцкой цести». У Закарпатській області виступає управління Мукачівської греко-католицької єпархії, загальна кошторисна вартість української  частини робіт становить близько 450 тисяч євро.

Хрестовоздвиженський собор в Ужгороді – це пам’ятка архітектури національного значення. Головна святиня Мукачівської греко-католицької єпархії та резиденція єпископів. Храм є однією з найбільш ранніх пам’яток барокового мистецтва в Україні. Зводити його почали ще в 1640-му році. Проект Європейського Союзу передбачає реставрацію настінних фресок та склепіння центральної нави, відновлення іконостасу, датованого кінцем 18 століття.

Владика Мілан Шашік, єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії каже, що це дуже великий проект. «На який ми самі би не були спроможні за жодних обставин. Тому я вдячний тим, які виписали цей тендер. Протягом 245 років було багато різних втручань до цього собору. Перебудовані вежі, розпис мінявся. І зараз потрібно відновити те, що можна відновити».

У храмі є цілий комплекс живопису відомих митців Йосипа Бокшая та Фердинанда Видри.  Група українських науковців вже провела у соборі комплексне дослідження й підготувала реставраційний проект. Тут різний стан збереження унікальних і надзвичайно цінних зображень. На реставрацію вони чекають вже давно. Іконостас вкритий поталлю та почорнів. Частину різьблених елементів вже втрачено, їх треба відновлювати. Місцями живопис дуже пошкоджений, фарба зі стін і стелі відпадає. Йде її розшарування.

Менеджери проекту оголосили тендерні торги. Заявки від підрядників, що здатні фахово відреставрувати собор, приймають до 24 квітня. Після оголошення переможця, до роботи можна приступати одразу. У храмі вже встановили риштування. За якістю робіт пильно стежитиме наглядова рада. Підрядник має впоратися за два роки.

У храмі у попередні роки вже відреставрували святилище. Теж за гроші Євросоюзу. Оновлена й резиденція єпископа. Після внутрішньої реставрації Хрестовоздвиженський греко-католицький собор вражатиме свої первісним виглядом.

Михайло Приймич, доктор мистецтвознавства, експерт проекту ЄС «Реставрація спільної історичної та культурної спадщини» зазначає, що після реставрації храм буде не тільки зовні візитівкою для нашого краю. А стане найбільшою пам’яткою живопису і різьблення кінця 18- початку 20 століття.

Та мета проекту – не тільки врятувати живопис. Оновлений храм допоможе у розвитку релігійно-культурного туризму. Проектом заплановано підготувати й надрукувати кишенькову книжку для туристів і паломників. Про історію і реставрацію іконостасу собору. Це допоможе популяризувати пам’ятку архітектури. Під час реставраційних робіт Хрестовоздвиженський собор функціонуватиме. Фахівці не працюватимуть під час служби і не заважатимуть вірникам відвідувати храм.

10 квітня 2020р.

Теги: собор, розпис, реставрація, грант

Коментарі

Мигаль 2020-04-13 / 17:27:55
Коронавірус і карантин заставили більшу частину вірників Закарпаття дивитися Великодню месу із Мукачівського римо-католицького собору і недільне Богослужіння із Ужгородського греко-католицького. Як на мене, то порівняння далеко не на користь владики Мілана та Міланоботів. Чому? Цікаво, чому єпископ Микола Лучок "не мерзітца" служити українською мовою, чому римо-католицькі традиції не забороняють йому то робити, а міланоботи так воюють за чистоту традицій? Я думаю, що все пов"язане з тим, що Мілан є атеїстом, а не віруючою людиною. Тому, що своїми практичними діями він заперечує факт Зішестя Святого Духа на апостолів. За його діями, Бог існує в двох особах: Бога Отця і Бога Сина, а Святого Духа немає. А тим часом, за неділю на Сході України загинув один та поранений ще один український воїн, захищаючи Європу і "європейця" Мілана від "русского мира". Несправедливо!

Нік 2020-04-10 / 17:28:50
Нинішні царьки палець у палець не вдарили, безцінні розписи Бокшая в плачевному стані, те що мадяри жають гроші насторожує!і так багато біди через мадяронів...

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини